Voltak már az ország legjobb streetfood étkezdéje, övék a legfrankóbb pho leves a városban, az étterem arculatát is díjazták már, nem beszélve arról, hogy azon kevés éttermek egyike, amik figyelnek a fenntarthatóságra. Ez a Funky Pho.

Éva a Phonöknő és András a Phonök: ez a saját belső poénjuk és elnevezésük. Ők találálták ki és valósították meg ezt a kis Ázsiát Budapest szívében.

Laza, barátságos, profi: jó kaják, jó emberek, pozitív energiák. Az egyetlen olyan vietnami étteremben az országban, ahol nincs vietnami. 

- állítják magukról a weblapjukon. Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek: a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.

Előétel:

Funky pacalsaláta

Funky pacalsaláta – Funky Pho, BudapestForrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

  • fél kg előfőzött (fagyasztott) pacal
  • hüvelykujjnyi gyömbér, finomra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • chiliszósz/paszta vagy friss chili, ízlés szerint
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál világos szójaszósz
  • 1 evőkanál ecet (10 százalékos) vagy 2 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 3 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve

Elkészítés a séf saját szavaival:

A pacalt feltesszük főni, addig, amíg puha lesz, de nem szottyos.

A cukrot elkeverjük a szójaszósszal, az ecettel, a szezámolajjal, hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, a választott chili félét, majd hozzákeverjük a leszűrt pacalt.

Hűtőbe tesszük.

Tálaláskor megszórjuk újhagymával.

A cikk legvégén a videóban 1:10-tól látható az előétel elkészítése lépésről lépésre.

Főétel:

Pho bo - Pho leves

Pho bo, Pho leves – Funky Pho, BudapestForrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

Az alaplé

  • Fél kg marha ritkacsont
  • Fél kg marha húsos csont
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 15 cm gyömbér
  • 2 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj (8-10 cm)
  • 6-8 egész szegfűszeg
  • 8 egész fekete bors
  • Kb. 5 evőkanál halszósz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só

Elkészítés a séf saját szavaival:

Egy nagy lábasban vizet forralunk. A csontokat beletesszük a lobogó vízbe, és 5 percig forraljuk, majd kiszedjük, és langyos folyó víz alatt tisztára mossuk.

A tiszta fazékba visszatesszük a csontokat és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3 liter). Lassú tűzön főzzük, időnként lehabozzuk. (főzési idő, min 4-5 óra)

Közben felforrósítunk egy serpenyőt. A hagymát és a gyömbért hosszában félbevágjuk, és a vágott felükön szárazon megpirítjuk őket. Nem baj, ha kormosra égnek, ez is plusz ízt ad a levesnek. A hagymát és a gyömbér felét hozzáadjuk a leveshez.

Készül a Pho levesForrás: Origo

A fűszereket szintén szárazon pirítjuk egy percig, majd a gyömbér másik felével félretesszük a főzési idő utolsó órájáig, csak ekkor tesszük bele a levesbe, hogy addig ne főjön ki az ízük.

A főzési idő felénél (kb. 3-3,5 óra) ízesítjük a levest sóval, cukorral és halszósszal.

Ha kész a leves, leszűrjük.

Tipp: főzzünk az alaplébe fél kiló marhalábszárat, mélyíti az ízeket.

A tatárhoz:

  • 40 dkg darált marha lapocka
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 evőkanál halszósz
  • frissen őrölt fekete bors

Az alapanyagokat összekeverjük. Négy részre osztjuk, golyókat formálunk, majd egy séfkés segítségével kilapítjuk, tálalásig lefóliázzuk.

A tálaláshoz:

  • 250 g  szárított rizstészta szélesmetélt
  • 1 lime, négy részre vágva
  • Friss koriander, durvára vágva
  • 2-3 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 1 csomag thai bazsalikom levelei
  • Friss chili

A tésztát megfőzzük.

A tatárt ráhelyezzük a tésztára, majd a forrásban lévő lével felöntjük (fejenként kb 5 dl). Megszórjuk a zöldségekkel, fűszernövényekkel. Kínáljunk hozzá chilit, lime-ot és halszószt, hogy mindenki saját magának ízesíthesse.

A cikk legvégén található videóban 8:22-től a leves elkészítése lépésről lépésre.

Főétel:

Bahn xeo – Egyszerű, gyors

Bahn xeo – Funky Pho, BudapestForrás: Nagy Bence

Hozzávalók:

  • 130 g rizsliszt
  • 2,5 evőkanál kurkuma (por)
  • 1 teáskanál só
  • 300 ml kókusztej
  • 2 szál újhagyma, karikára vágva

Töltelék:

  • 1 kisebb fej vöröshagyma, felszeletelve
  • 200 g sertés császárhús (bőr nélkül) kb. két centis kockákra vágva
  • 200 g babcsíra
  • 2-3 evőkanál halszósz

Tálaláshoz

  • 1 fejes saláta
  • 100 g mungóbab-csíra
  • 2 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
  • Thai bazsalikom, menta
  • Vietnami asztali szósz

Elkészítés a séf saját szavaival:

A rizspalacsintához összekeverjük az alapanyagokat. A lényeg, hogy csomómentes, közepesen híg tésztát kapjunk.

A serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a felszeletelt hagymát, gyakran kevergetve, nehogy megégjen. Hozzáadjuk a húst és együtt pirítjuk, amíg megsül. Meglocsoljuk pár kanál halszósszal, és frissen őrölt fekete borsot szórunk rá.

Lehúzzuk a tűzről, és a tálalásig félretesszük.

Egy serpenyőt tűzforróra hevítünk, kicsit bővebb olajon egy kisebb merőkanál tésztát egyenletes kör alakúra terítünk bele. Két percig sütjük erős lángon, majd megszórjuk az egyik felét a húsos töltelékkel, és ráhajtjuk a másik felét, mint egy omlettre. Tovább sütjük 1 percig, majd óvatosan átfordítjuk a másik oldalára és azt is 1 percig sütjük, hogy ropogós legyen.

Egy tiszta deszkára tesszük, ahol felvágjuk 5-6 darabra.

Tálalás:

A megmosott salátaleveleket, a zöldfűszereket és a mungóbab-csírát az asztalra tesszük a feldarabolt palacsintával. Egy salátalevelet a tenyerünkbe fogunk, ráhelyezünk egy darab palacsintát, majd ízlés szerint zöldfűszereket, csírákat szórunk rá. Begöngyöljük a salátalevelet, és az asztali szószba mártogatva fogyasztjuk.

A videóban 17:55-től látható a főétel elkészítése lépésről lépésre.