Voltak már az ország legjobb streetfood étkezdéje, övék a legfrankóbb pho leves a városban, az étterem arculatát is díjazták már, nem beszélve arról, hogy azon kevés éttermek egyike, amik figyelnek a fenntarthatóságra. Ez a Funky Pho.
Éva a Phonöknő és András a Phonök: ez a saját belső poénjuk és elnevezésük. Ők találálták ki és valósították meg ezt a kis Ázsiát Budapest szívében.
Laza, barátságos, profi: jó kaják, jó emberek, pozitív energiák. Az egyetlen olyan vietnami étteremben az országban, ahol nincs vietnami.
- állítják magukról a weblapjukon. Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek: a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.
Előétel:
Funky pacalsaláta

Hozzávalók:
- fél kg előfőzött (fagyasztott) pacal
- hüvelykujjnyi gyömbér, finomra vágva
- 5 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- chiliszósz/paszta vagy friss chili, ízlés szerint
- 1 evőkanál cukor
- 10 evőkanál világos szójaszósz
- 1 evőkanál ecet (10 százalékos) vagy 2 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál szezámolaj
- 3 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
Elkészítés a séf saját szavaival:
A pacalt feltesszük főni, addig, amíg puha lesz, de nem szottyos.
A cukrot elkeverjük a szójaszósszal, az ecettel, a szezámolajjal, hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, a választott chili félét, majd hozzákeverjük a leszűrt pacalt.
Hűtőbe tesszük.
Tálaláskor megszórjuk újhagymával.
A cikk legvégén a videóban 1:10-tól látható az előétel elkészítése lépésről lépésre.
Főétel:
Pho bo - Pho leves

Hozzávalók:
Az alaplé
- Fél kg marha ritkacsont
- Fél kg marha húsos csont
- 2 közepes vöröshagyma
- 15 cm gyömbér
- 2 db csillagánizs
- 1 rúd fahéj (8-10 cm)
- 6-8 egész szegfűszeg
- 8 egész fekete bors
- Kb. 5 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
Elkészítés a séf saját szavaival:
Egy nagy lábasban vizet forralunk. A csontokat beletesszük a lobogó vízbe, és 5 percig forraljuk, majd kiszedjük, és langyos folyó víz alatt tisztára mossuk.
A tiszta fazékba visszatesszük a csontokat és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (kb. 3 liter). Lassú tűzön főzzük, időnként lehabozzuk. (főzési idő, min 4-5 óra)
Közben felforrósítunk egy serpenyőt. A hagymát és a gyömbért hosszában félbevágjuk, és a vágott felükön szárazon megpirítjuk őket. Nem baj, ha kormosra égnek, ez is plusz ízt ad a levesnek. A hagymát és a gyömbér felét hozzáadjuk a leveshez.

A fűszereket szintén szárazon pirítjuk egy percig, majd a gyömbér másik felével félretesszük a főzési idő utolsó órájáig, csak ekkor tesszük bele a levesbe, hogy addig ne főjön ki az ízük.
A főzési idő felénél (kb. 3-3,5 óra) ízesítjük a levest sóval, cukorral és halszósszal.
Ha kész a leves, leszűrjük.
Tipp: főzzünk az alaplébe fél kiló marhalábszárat, mélyíti az ízeket.
A tatárhoz:
- 40 dkg darált marha lapocka
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 3 evőkanál halszósz
- frissen őrölt fekete bors
Az alapanyagokat összekeverjük. Négy részre osztjuk, golyókat formálunk, majd egy séfkés segítségével kilapítjuk, tálalásig lefóliázzuk.
A tálaláshoz:
- 250 g szárított rizstészta szélesmetélt
- 1 lime, négy részre vágva
- Friss koriander, durvára vágva
- 2-3 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
- 1 csomag thai bazsalikom levelei
- Friss chili
A tésztát megfőzzük.
A tatárt ráhelyezzük a tésztára, majd a forrásban lévő lével felöntjük (fejenként kb 5 dl). Megszórjuk a zöldségekkel, fűszernövényekkel. Kínáljunk hozzá chilit, lime-ot és halszószt, hogy mindenki saját magának ízesíthesse.
A cikk legvégén található videóban 8:22-től a leves elkészítése lépésről lépésre.
Főétel:
Bahn xeo – Egyszerű, gyors

Hozzávalók:
- 130 g rizsliszt
- 2,5 evőkanál kurkuma (por)
- 1 teáskanál só
- 300 ml kókusztej
- 2 szál újhagyma, karikára vágva
Töltelék:
- 1 kisebb fej vöröshagyma, felszeletelve
- 200 g sertés császárhús (bőr nélkül) kb. két centis kockákra vágva
- 200 g babcsíra
- 2-3 evőkanál halszósz
Tálaláshoz
- 1 fejes saláta
- 100 g mungóbab-csíra
- 2 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
- Thai bazsalikom, menta
- Vietnami asztali szósz
Elkészítés a séf saját szavaival:
A rizspalacsintához összekeverjük az alapanyagokat. A lényeg, hogy csomómentes, közepesen híg tésztát kapjunk.
A serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a felszeletelt hagymát, gyakran kevergetve, nehogy megégjen. Hozzáadjuk a húst és együtt pirítjuk, amíg megsül. Meglocsoljuk pár kanál halszósszal, és frissen őrölt fekete borsot szórunk rá.
Lehúzzuk a tűzről, és a tálalásig félretesszük.
Egy serpenyőt tűzforróra hevítünk, kicsit bővebb olajon egy kisebb merőkanál tésztát egyenletes kör alakúra terítünk bele. Két percig sütjük erős lángon, majd megszórjuk az egyik felét a húsos töltelékkel, és ráhajtjuk a másik felét, mint egy omlettre. Tovább sütjük 1 percig, majd óvatosan átfordítjuk a másik oldalára és azt is 1 percig sütjük, hogy ropogós legyen.
Egy tiszta deszkára tesszük, ahol felvágjuk 5-6 darabra.
Tálalás:
A megmosott salátaleveleket, a zöldfűszereket és a mungóbab-csírát az asztalra tesszük a feldarabolt palacsintával. Egy salátalevelet a tenyerünkbe fogunk, ráhelyezünk egy darab palacsintát, majd ízlés szerint zöldfűszereket, csírákat szórunk rá. Begöngyöljük a salátalevelet, és az asztali szószba mártogatva fogyasztjuk.
A videóban 17:55-től látható a főétel elkészítése lépésről lépésre.