Kedves-lelkes idealisták, termelők és vendéglátósok randiztak tegnap egymással. A cél az volt, hogy az alapanyagokban gazdag vidékiek megtalálják piacukat, és az okosabb rendszerrel végre mindenki jól járjon: a kapirgáló tyúkok, a kétkezi munkások, az éttermek és az éhes emberek is. Nézzünk kicsit a termelői hívószó mögé, ismerjük meg a világmegváltó gondolatokat mögött húzódó nehézségeket is.

Tele van a város kézműves termékekkel, termelői termelőkkel, boldog zöldségekkel. Sokakat vonz, ha egy helyről tudják, hogy itthoni, megbízható forrásból származó alapanyagokkal dolgozik. Ezeknek rendszerint megkérik az árát, és az ember jószerivel azt gondolhatja, ez is csak a divat miatt van: a trendit pedig rendesen meg kell fizetni. 

Házi tojásokról beszélgetnekForrás: Felelős Gasztrohős

Divat van, infrastruktúra nincs

De belegondoltunk-e már abba, hogy egy még nemlétező infrastruktúrában milyen és mennyi háttérmunkára van szükség ahhoz, hogy a friss hozzávalók eljussanak a vidéki emberektől a vendéglátóhelyekig? Stráhl Katalin, a Miksa Ökobisztró ügyvezetője őszinte fáradtsággal az arcán mondta: Anyagilag mennyire éri meg? Semennyire. Rengeteg beszállítóval dolgozunk együtt, a számuk harminc-negyven között van. Rengeteg időt emészt fel a kapcsolattartás és a beszerzés. Még a kommunikációs szakemberünk is beszerző egyben. Minden nap dolgozunk, éjjel és vasárnap is”.

Szabad állatnak nem csak a kedve, a húsa is jobbForrás: Felelős Gasztrohős

Észben tartani, hogy melyik termelő milyen ütemben és milyen feltételek mellett dolgozik, kitől mire lehet számítani, nem egyszerű. Pláne, hogy a vidéki élet nem úgy működik, mint egy gyár. Előfordulhat, hogy nem jön ki a lépés, és a beígért áru késik, vagy egyáltalán nem érkezik meg. Ezekkel a kockázatokkal mindig számolni kell. Aztán ott van a szállítás és a vele járó költségek.

Segít a piac

A Helló Anyu!-ból Lipták Orsi azt mondja, nekik rengeteget segít a Szimpla vasárnapi piaca, melyen reggel kilenctől délután kettőig állítanak ki őstermelők. Bár az árak néha elég magasak, de nem megfizethetetlenek. Ha egy vendéglátóhely kénytelen innen származó alapanyagokból dolgozni, nem csoda, ha drágán kínálja a termékeit.

Szimpla piac minden vasárnapForrás: Szimpla Vasárnap/Facebook

Jogosan merül fel tehát a kérdés, kinek és miért éri meg mindez? A Szimplában összegyűlt emberek bár racionálisan látják a világot, és elpanaszolták a nehézségeiket, mégsem tűnt úgy, hogy lehetetlen ideákat kergetnének, ráadásul lelkesek is. Nagy Márton a Filo Bár résztulajdonosa elárulta, ő miért vágta ebbe a fába a fejszéjét: „Passzióból csinálom, de ezek a termékek érezhetően finomabbak is. A vevők szeretik: ez egy hozzáadott érték. Már a csinos lányok se csak magukat fotózzák, hanem az erkélyen növő paradicsomokat”.

Mindegyikük célja, hogy valamiféle változást érjenek el. Cinikusan gondolhatnánk, csak a városi emberek legújabb szórakozásáról és lelkiismeret-nyugtatásról van szó. A fentiek azonban rávilágítottak, hogy az egészben még sincs akkora üzlet, mint elsőre tűnt. Biztosan vannak kivételek, de úgy látszik, hogy aki komolyan gondolja, az piszok sokat dolgozik, és egyáltalán nem olyan bevételért, amennyit a munkája elvi szinten ér.

Sok velük a munkaForrás: Felelős Gasztrohős

Ami pedig a lelkiismeretet illeti, Varga Judit a Felelős Gasztrohőstől helyre tette a dolgokat: „Enni állandóan kell, naponta többször van lehetőségünk arra, hogy a fenntarthatóság vagy a kényelem mellett döntsünk. Persze, odafigyelhetsz arra is, hogy lekapcsolgatod a villanyt, de az étkezésnek szerintem sokkal nagyobb lábnyoma van ilyen téren”.

Ki akar itt növekedni?

A legkedvesebb a történetben, hogy ezek az emberek nem okvetlenül törekednek állandó gazdasági fejlődésre. Balogh Ákos, a YouTyúk alapítója-tulajdonosa elmondta: Nem mindenkinek célja, hogy a multik gazdasági modelljét követve állandóan növekedjen és bővítse a vállalkozását. Csomóan megelégszenek azzal, ha egy etikus és számukra kedves üzlettel megkeresik azt a pénzt, amire szükségük van a megélhetéshez”.

A dizájn sem utolsóForrás: Felelős Gasztrohős

A YouTyúk, ahogy korábban már írtuk, egy termelőket és magánembereket, vendéglátóhelyeket összekötő kezdeményezés. Célja, hogy megteremtse a kommunikációs, gazdasági és szállítási csatornákat – általában ugyanis ezek hiányában döntünk úgy, hogy persze, tök jó lenne az ízes tojás, és biztos sok tyúk futkározik a falukban, de a bolt mégiscsak itt van a sarkon. A YouTyúk segítségével kialakulhat köztünk és egy általunk választott termelő között a vágyott hosszú távú megállapodás.

Boldog tyúkok a lemenő nap fényébenForrás: YouTyúk/Facebook

Egyszerű a tyúkbérlés

A rendszer pofon egyszerű: tyúkot bérlünk, tojást rendelünk, fizetünk, az árut pedig hetente átvesszük az általunk kiválasztott ponton. A garancia kétirányú: nekünk lesz házi tojásunk, a termelőnek piaca. Balogh Ákos még korábban nyilatkozta a Táfelspiccnek: „Láttam mindkét oldalt, szembesültem azzal, hogy a vevők és a termelők lehetőségei nem találkoznak. Aki dolgozik, nem ér rá a standnál állni, a megtermelt tojás így nem jut el a fogyasztókhoz – éppen ezért sokan nem is foglalkoznak tyúkokkal, állatokkal, mert nem éri meg. Ez paradox helyzet, gondolkodásra késztetett, így találtam ki a YouTyúkot, hogy levegyem a terhet azok válláról, akik nem tudnak piacozni, vagy nincs lehetőségük termelőket keresni”.

Hány ember foglalkoztat bértyúkot?
A YouTyúknak jelenleg tizenhat átvevőpontja van Budapesten, és tizenöt fővárosi éttermet látnak el tojással. Az együttműködő magánszemélyek száma 450 fő.

Rendelni többféleképpen, az online felületen levő menüben, emailben vagy telefonon lehetséges. Fontos, hogy felmérjük, hány tojást szeretnénk hetente – ez alapján a kalkulátor kiszámolja, hány tyúkot bérelünk majd. Azonban nemcsak a mennyiséget, de a gazdát is kiválaszthatjuk.Jelenleg négy Veszprém-környéki család képezi a csapat részét: Ráczék, Markóék, Keserűék és Tradlerék.

A Tradler-család és egy boldog tyúkForrás: YouTyúk/Facebook

Az örök szkeptikusokat megnyugtatandó, őket bármikor meg lehet látogatni és le lehet ellenőrizni, hogy az általuk örökbe fogadott tyúk valóban jól él-e. De Ákos és a többiek szerint nincs ok a bizalmatlanságra: „Ilyesmibe akkor fognak az emberek, ha elvi szinten is egyet értenek vele és fontos nekik, amit az ügy képvisel. Meggazdagodni ebből nem lehet, nem érné meg a trükközés”.

A termelőket és a vendéglátóhelyeket szerették volna összehozniForrás: Felelős Gasztrohős

Kéne egy rendszer

Ha ezek után egy Felelős Gasztrohős által minősített étterembe betévedve az árakon morgolódnánk, gondoljunk kicsit arra, mennyi munka lehet a háttérben, ráadásul profi infrastruktúra nélkül. A szállítás kicsiben és rendszertelenül bizony sokba kerül. A Szimplában rendezett találkozó, amelyet többet között a YouTyúk kezdeményezett, elvileg ezt a problémát is szeretné orvosolni. Nekik már van modelljük arra, hogyan kell egy kistérség termelőit összefogni és az áru utaztatását rendszerbe illeszteni. Rendszer nélkül pedig az egész tényleg csak egy kitudja meddig tartó városi divat és hosszú távú hatások nélküli hullámverés marad.