A tök egész nyáron sütkérezik a napon, szép nagyra hízik: az étkezési és dísztökök ilyenkor a legizgalmasabb dekorációs elemek. Ha csak felsorakoztatunk néhány furcsa formájút az ablakpárkányra, máris színesebb és vidámabb lesz a világ: a nagyobbakat megfaraghatjuk, őszi virágokkal, tarka levelekkel, bogyós ágakkal és apróbb, girbegurba, másra úgysem jó zöldségekkel kidekorálhatjuk.
Ültethetünk a közepükbe díszkáposztát vagy hangaféléket, tehetünk a belsejükbe mécsest, körbetekerhetjük őket világító fényfüzérrel. Ha a kivájt tök bevégezte küldetését, netán a mécsesektől megpörkölődött vagy kicsit összelottyadt, mehet a komposztra. A tök igazi feladata azonban az, hogy táplálékká váljon.
A több mint 150-féle között nem is olyan egyszerű eligazodni.
Most ebben segítünk tökös gasztrokalauzunkkal!
A tök megítélése a gazdasági helyzettől függően sokat változott. Egyszer csemegének, másszor sertéstakarmánynak, sokáig pedig a szegények ételének tartották.
Míg 1920-1940 között évente 40-80 vagon nagydobosi sütőtök került a pesti Haller piacra, a XX. század végére szinte teljesen feledésbe merült. Később bébiétel és ivólé formájában jelent meg, hogy napjainkra feltámadjon, és bemasírozzon a reformkonyhába és a csúcsgasztronómia világába egyaránt.
Kertészpecsenye lesz a vacsoránk – újságolta édesanyám. Az ám, csakhogy ahhoz a pecsenyéhez nem kellett bicska. Kertészpecsenyének a sült tököt csúfolja a szegény ember.”
(Móra Ferenc: Mindennapi kenyerünk)
Az árusoknál halomba vagy ládába rakva várják a sorsuk beteljesedését. A Lajtán túl az út menti tökhalmokat csak egy-egy persely őrzi, amelybe a tök árát dobja be az, aki éppen hazavinne egyet-kettőt. Nálunk a zöldségesnél vagy a szupermarketben akadhat horogra egy-egy példány.
Mi az a halloween?
Ugyan Kelet-Európában csak az utóbbi években vált ismertté, de a halloween ősi kelta ünnep. Leginkább angolszász országokban tartják október 31. éjszakáján. A pogány boszorkányok és démonok misztikus világába nyúlik vissza, a druidák Crom Cruach nevű istenének kultuszához köthető.Óvakodjunk a darabolt töktől! Praktikusnak tűnik, ha csak egyszemélyes a háztartás, de
a darabolás nem baráti jó cselekedet, hanem a már múlófélben lévő, olykor rohadt tököt próbálják rásózni arra, aki hagyja magát.
Inkább legyen nagyobb, de egész! Van épp elég elkészítési módja, használjuk ki!
A tök választásánál az elsődleges szempont, hogy mire akarjuk használni. Süthetjük, főzhetjük, ehetjük főételként, köretként, salátaként, édességként, adhatjuk takarmányként az állatoknak, faraghatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, csatnit, vagy kiakaszthatjuk a madarak téli ellátmányául is.
Ha szép ezüstszürke, bordázott tökkel futunk össze, abban nem csalódhatunk. A nagydobosi sütőtök termése lapított gömb alakú, erősen bordázott, 4-8 kg-os. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Éles kés kell hozzá! Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkor a keményítőtartalma nagyrészt elcukrosodott.
Húsa narancssárga, finom édes. Sütve és főzve is igen kedvelt, de a neve is arra utal, hogy inkább sütni kell. A cukrászipar alapanyagként használja, előnye, hogy fagymentes helyen január közepéig tárolható. Különösen sok benne a karotin, szénhidráttartalma megközelíti a burgonyáét. C-vitamin-tartalma felülmúlja a többi tökfajtát, emellett ásványi anyagoknak bő forrása. Élvezeti értéke frissen sütve a legmagasabb, könnyen emészthető húsa miatt már a csecsemőknek is adható.
Csodálatos alternatívája az ízgazdag magyar fajta, az óvári hengeres. Termése hosszúkás, henger alakú, vastag, narancsszínű hússal, 5-6 kg-os. Igazi sütnivaló fajta, kellemes textúrával, gömbölyű ízzel.
Hozzávalók:
60 perc + a sütés
A tök tetejéről egy szeletet levágunk, a magokat kikaparjuk. A húsát kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag fala maradjon. A kivájt tököt kissé besózzuk, húsát kockára vágjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.
Rádobjuk a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a tökkockákat, sóval és curryvel ízesítjük, majd lassú tűzön 10-12 percig pároljuk.
Eközben a rizst puhára főzzük, lecsepegtetjük és a megmosott mazsolával együtt a húsos tökhöz adjuk. Ezt a húsos-tökös tölteléket a kivájt tökhéjba töltjük, és egy megfelelő méretű tűzálló tálba (vagy tepsibe) helyezzük. A tojásokat felverjük, a tejszínnel meg a paprikakrémmel simára keverjük, és a töltelékre öntjük. A tököt fóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe téve 180 fokon 90-100 percig sütjük. A sütés utolsó perceiben a fóliát levesszük róla. Cikkekre vágva kínáljuk.
Be kell látnunk, hogy az árusoknak többnyire halvány fogalmuk sincs a fajták mibenlétéről. A halloweentök, amit néhány kofa „halogén” megnevezéssel árusít, a
kivájásra és dekorálásra legalkalmasabb fajta.
Kezdőknek a Jack be little, míg bevállalósoknak az Atlantic giant fajtát érdemes keresni. Ez utóbbi neve nem véletlen, képes többmázsásra is megnőni, de a házi kertben egy 30-40 kg-os darab is már dicséretes darabnak számít. Hogy nagyobbra nőjön, különleges gondozásban kell részesíteni: bőven trágyázott föld, öntözés. Kacsozni mindenképp érdemes, ha csak egy, de brutális méretű, rekorder tökre vágyunk.
Ha mutatós díszt vájunk a narancsszínű termésből, a belét vétek volna kidobni.
Megsütve pürének, lekvárnak tökéletes, bár íze nem annyira hangsúlyos, érdemes feldobni olyan harsány fűszerekkel, mint a chili, a gyömbér vagy egy jó curry. Ha a nyers tököt nem találnánk eléggé édesnek, és mégis sült tökre áhítozunk, a szeleteket a sütés vége előtt pár perccel kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk meg durvára tört dióval. Ezt már csak rápirítani kell, és előhúzni a sütőből a látványos, illatos, télies desszertet.
Ha van elég hely a kertben, termeszthetünk felfuttatható kolbásztököt is – ha szerencsénk van, kolbászból lesz a kerítés. A növény felfut a fára, kerítésre, falra, lugasra, ami éppen az útjába akad, és nyár végére onnan lógatja le terméseit. Méretesre megnő: nemrég
Hódmezővásárhelyen több mint 2 méteres példányokat szüreteltek,
melyek egyenként nyolc kilónál is többet nyomtak.
A fiatal terméseket rántva, bundázva érdemes fogyasztani. A városi legendával ellentétben nem nő tovább, ha levágunk belőle egy darabot, de egy hét múlva nyugodtan újra darabolhatunk belőle. Ízletes, és könnyű vele bánni: a zsenge példányt elég megmosni, felkarikázni, és mehet rá a panír.
Kevéssé ismert a kisméretű, 3-5 kilós, harsány narancsszínű fajta, amely intenzív, édes ízével igazán különleges élményt nyújt. Egyes változatai sötétzöld vagy narancssárga héjúak is lehetnek.
Eredetileg Amerikából származik, onnan került át Japánba – nevét Hokkaido szigetéről kapta.
Sütni, főzni, levesnek, pürének is alkalmas, de leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható.
Elkészítési idő: 30 perc
A tök húsát kockára vágjuk, kétcsészényi vízzel felöntjük, és lefedve hozzávetőleg 20 perc alatt puhára főzzük. Őrölt borssal ízesítjük, belekeverjük a tejfölt és a zöldfűszereket, majd simára turmixoljuk. Kivájt tökben tálalva gyönyörűséges, a sok zöldtől izgalmas, az íze pedig mindig más, a felhasznált fűszerektől, vad zöldnövényektől függően.
Mostanában a kisebb, körte alakú, 2-4 kilós sonkatökök termesztése került előtérbe, hiszen a hagyományos sütőtökfajták nagyok, a vásárlói igényeket meghaladják. Külső héja világos barnásszürke, de előfordulnak barnáspiros termések is.
Az orange fajtát a Szarvasi Öntözési Kutató Intézet alakította ki.
A bébitök a sonkatökhöz hasonló, korai érésű, narancssárga. Jellemzően édes, néha egészen mogyoróízű, könnyen tárolható. Mérete 30-50 cm, tömege 1-2 kg.
Hozzávalók:
A tököt meghámozzuk, felkockázzuk. Egy tűzálló tálba vagy vaslábasba tesszük a felaprított vöröshagymával, fokhagymával és chilivel együtt. Megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és összekeverjük. Lefedve előmelegített sütőbe tesszük, és 190 fokon nagyjából 1 óra alatt megsütjük.
2 tojásból, 2 evőkanál vízből pici sóval és 35-40 dkg liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk, és amíg a tök hűl, addig fóliába csomagolva pihentetjük, majd összetörjük vagy botmixerrel pépesítjük, és habzsákba töltjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Minden korongra tölteléket nyomunk, majd a tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk egy villa segítségével.
Lisztezett deszkán 10-20 percig pihentetjük, majd megfordítjuk, hogy a másik fele is ugyanennyi ideig szikkadjon. Forrásban lévő bő, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemelve, olvasztott vajban megforgatjuk. Forrón tálaljuk, reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk.
Hosszúkás, rózsaszínes-sárgás színű, 60-90 cm hosszúságú, 5-6 kg-os tökfajta, csúcsszezonja a kora ősz. Édes ízű, sütni való fajta, sülés közben az illata a banánra emlékeztet. Hasonló hozzá a rózsatök, amely nagyobbra nő, héja rózsaszín, íze markánsan édes.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 40 perc
A tököt felkockázzuk, a kétféle hagymát finomra vágjuk. Az olívaolajon előbb megfonnyasztjuk a hagymákat, majd rádobjuk a tököt. 5-6 percig együtt pároljuk, majd rászórjuk a megmosott rizst. Megsózzuk, a borral meg zöldséglevessel felöntjük, és lassan gyöngyözve főzzük. Ha a rizs megpuhult, belekeverjük a vajat, a tejszínt, a felaprított snidlinget. Forrón, reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
A tök előretörése a kulináris ranglétrán azt eredményezte, hogy eddig sosem látott izgalmas formák jelentek meg a palettán. Az atyafiság érdekes kis tagja a cukorgombóc sütőtök (sweet dumpling), amely sok másikkal együtt egy zöldségkülönlegességekkel kísérletező kertész ajánlásával érkezett hozzánk, mag formájában.
A növény könnyen, jól nevelhető magról, épp ezért szeretjük. Látványos, a színe krémtől elefántcsontszínig terjed, sötétzöld, élesen elhatárolt csíkokkal tarkítva.
Héja vékony, kemény, húsa enyhén narancsszínű, ropogós, édes, finom gesztenyearomájú.
Kemencés ételekhez, édességként és fagylaltnak is alkalmas.
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 15 perc+sütés
A kis tököket megskalpoljuk, a magokat kikaparjuk. A tojást simára keverjük a dióval, majd a kalapból kivájt, felkockázott tökhússal. A tökökbe töltjük, ráhelyezzük a kalapot, és forró sütőbe téve 200 fokon 30-40 percig sütjük.
Kicsi és tömött, egy labdához hasonlít leginkább. Zöld héja szürkén csíkozott, nehezen vágható. Narancssárga bele cukros, leginkább az édesburgonyára emlékeztet. Nyár végétől késő őszig terem, süthető-főzhető tökkülönlegesség.
Asztalok királyának is nevezik, talán telt zamata miatt. Makk formájú, sötétzöld héjú, dekoratív sütőtökfajta, de ritkán találhatunk fehér- vagy aranysárga példányokat is. Kiválóan alkalmas sütni, piték töltelékének, tökös ételek alapanyagának, és remekül tárolható is. Bokros növényei helytakarékosak, mégis bőtermők.
Hozzávalók:
A megsült tököt összetörjük. Belefacsarjuk a narancsok levét, kedvünk szerint fűszerezzük fahéjjal, frissen reszelt gyömbérrel vagy narancshéjjal.
Ha a tök úgy kívánja, megédesítjük, majd szorgalmasan kevergetve felforraljuk.
Egy-két percnyi főzés után kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük.
Hozzávalók: 1 szelet (kb. 10 dkg) sült tök
A tök húsát a többi hozzávalóval együtt kézzel megdagasztjuk, vagy 15-20 percre dagasztógépbe rakjuk. A tésztát letakarva megkelesztjük, azután átgyúrjuk, és 12 részre osztjuk. A tésztadarabkákat két tenyerünk közt meggömbölygetjük, és sütőpapírral borított tepsire helyezzük. A tetejüket tejjel megkenjük, a tökmagot rászórjuk, azután előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt megsütjük. A sütőtökös tészta kenyérsütőgépben is megsüthető.
Az a tökfajta, amelyből savanyúságot érdemes készíteni. Amikor termése eléri a 4-6 cm-es átmérőt, nem futó, ezért díszkertben is szépen mutat, nem foglal el nagy helyet. Ha lekéstünk a pici kerektökökről, a nagyobbakról is készülhet pikáns savanyú.
Hozzávalók:
A sütőtök húsát felkockázzuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a borecetet, a cukrot, ízesítjük sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és hajszálvékonyan felcsíkozott gyömbérrel. Felforraljuk, és lassan gyöngyözve 6-8 percig főzzük. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, és az üvegeket gondosan lezárjuk. Hűtőszekrényben 3-4 hétig is eltarthatjuk.
Fűszeres pecsenyék mellé kitűnő.
Aki kedvet kapott, hogy jövőre színpompás és izgalmas ízű tököket neveljen a kertben, már most elkezdhet nézelődni a őstermelőknél a különleges vetőmagokat keresve, igen széles választékot talál belőlük. Tök könnyű termeszteni őket, tényleg!