Itt a nagy tökkalauz: ezer forma, ezer íz!

tök
Vitamin télire
Vágólapra másolva!
Hol esőáztatta szürkén és szomorúan, hol napsütéssel, színpompás levelekkel és varázslatosan sárga sütőtökökkel, de kérlelhetetlenül itt az ősz. Talán azért díszítik fel a virágüzleteket és a magukra valamit is adó vendéglőket tökös dekorációval, hogy a mutatós sárga foltok vidámabbá tegyék a napot. És persze közeleg a nálunk is egyre divatosabb halloween, a partin pedig nemcsak dekoráció, de isteni étel is lehet a tök.
Vágólapra másolva!

A tök egész nyáron sütkérezik a napon, szép nagyra hízik: az étkezési és dísztökök ilyenkor a legizgalmasabb dekorációs elemek. Ha csak felsorakoztatunk néhány furcsa formájút az ablakpárkányra, máris színesebb és vidámabb lesz a világ: a nagyobbakat megfaraghatjuk, őszi virágokkal, tarka levelekkel, bogyós ágakkal és apróbb, girbegurba, másra úgysem jó zöldségekkel kidekorálhatjuk.

Ültethetünk a közepükbe díszkáposztát vagy hangaféléket, tehetünk a belsejükbe mécsest, körbetekerhetjük őket világító fényfüzérrel. Ha a kivájt tök bevégezte küldetését, netán a mécsesektől megpörkölődött vagy kicsit összelottyadt, mehet a komposztra. A tök igazi feladata azonban az, hogy táplálékká váljon.

A több mint 150-féle között nem is olyan egyszerű eligazodni.

Most ebben segítünk tökös gasztrokalauzunkkal!

Vitamin télire Forrás: Halmos Mónika

Kis magyar töktörténelem

A tök megítélése a gazdasági helyzettől függően sokat változott. Egyszer csemegének, másszor sertéstakarmánynak, sokáig pedig a szegények ételének tartották.

Míg 1920-1940 között évente 40-80 vagon nagydobosi sütőtök került a pesti Haller piacra, a XX. század végére szinte teljesen feledésbe merült. Később bébiétel és ivólé formájában jelent meg, hogy napjainkra feltámadjon, és bemasírozzon a reformkonyhába és a csúcsgasztronómia világába egyaránt.

(Móra Ferenc: Mindennapi kenyerünk)

Mire figyeljünk?

Színre szín a tökvásáron Forrás: Halmos Mónika

Az árusoknál halomba vagy ládába rakva várják a sorsuk beteljesedését. A Lajtán túl az út menti tökhalmokat csak egy-egy persely őrzi, amelybe a tök árát dobja be az, aki éppen hazavinne egyet-kettőt. Nálunk a zöldségesnél vagy a szupermarketben akadhat horogra egy-egy példány.

Mi az a halloween?

Ugyan Kelet-Európában csak az utóbbi években vált ismertté, de a halloween ősi kelta ünnep. Leginkább angolszász országokban tartják október 31. éjszakáján. A pogány boszorkányok és démonok misztikus világába nyúlik vissza, a druidák Crom Cruach nevű istenének kultuszához köthető.
A kereszténység népszerűvé válásával az ókeresztény ünnepeket a pogányok jeles napjaihoz igazították – így könnyebbé vált azok elfogadása. Az ősi kelta halottkultuszhoz kapcsolódó esemény a keresztény mindenszentek (Festum Omnium Sanctorum) ünnepe lett.
III. Gergely pápa a Szent Szűz, az apostolok, a vértanúk, a hitvallók és az elhunyt igaz emberek emléknapját november 1-jére tette át, amelyet november másodikán a halottak napja (Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) követ az egyházi naptárban, ami az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekért szólít imára.

Óvakodjunk a darabolt töktől! Praktikusnak tűnik, ha csak egyszemélyes a háztartás, de

a darabolás nem baráti jó cselekedet, hanem a már múlófélben lévő, olykor rohadt tököt próbálják rásózni arra, aki hagyja magát.

Inkább legyen nagyobb, de egész! Van épp elég elkészítési módja, használjuk ki!

Virágot is tehetünk bele Forrás: Halmos Mónika

Nem mindegy, mire kell

A tök választásánál az elsődleges szempont, hogy mire akarjuk használni. Süthetjük, főzhetjük, ehetjük főételként, köretként, salátaként, édességként, adhatjuk takarmányként az állatoknak, faraghatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, csatnit, vagy kiakaszthatjuk a madarak téli ellátmányául is.

Büszkeségünk, a nagydobosi

Ha szép ezüstszürke, bordázott tökkel futunk össze, abban nem csalódhatunk. A nagydobosi sütőtök termése lapított gömb alakú, erősen bordázott, 4-8 kg-os. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Éles kés kell hozzá! Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkor a keményítőtartalma nagyrészt elcukrosodott.

Húsa narancssárga, finom édes. Sütve és főzve is igen kedvelt, de a neve is arra utal, hogy inkább sütni kell. A cukrászipar alapanyagként használja, előnye, hogy fagymentes helyen január közepéig tárolható. Különösen sok benne a karotin, szénhidráttartalma megközelíti a burgonyáét. C-vitamin-tartalma felülmúlja a többi tökfajtát, emellett ásványi anyagoknak bő forrása. Élvezeti értéke frissen sütve a legmagasabb, könnyen emészthető húsa miatt már a csecsemőknek is adható.

Csodálatos alternatívája az ízgazdag magyar fajta, az óvári hengeres. Termése hosszúkás, henger alakú, vastag, narancsszínű hússal, 5-6 kg-os. Igazi sütnivaló fajta, kellemes textúrával, gömbölyű ízzel.

Keleties ízek tökben sütve Forrás: Halmos Mónika

Keleties ízek tökben sütve

Hozzávalók:

  • 1 kisebb (kb. 4 kg-os) sütőtök
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált hús
  • 1 ek. curry
  • 6 dkg mazsola
  • 15 dkg rizs
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín

60 perc + a sütés

A tök tetejéről egy szeletet levágunk, a magokat kikaparjuk. A húsát kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag fala maradjon. A kivájt tököt kissé besózzuk, húsát kockára vágjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.

Rádobjuk a darált húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk.

Ekkor hozzáadjuk a tökkockákat, sóval és curryvel ízesítjük, majd lassú tűzön 10-12 percig pároljuk.

Eközben a rizst puhára főzzük, lecsepegtetjük és a megmosott mazsolával együtt a húsos tökhöz adjuk. Ezt a húsos-tökös tölteléket a kivájt tökhéjba töltjük, és egy megfelelő méretű tűzálló tálba (vagy tepsibe) helyezzük. A tojásokat felverjük, a tejszínnel meg a paprikakrémmel simára keverjük, és a töltelékre öntjük. A tököt fóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe téve 180 fokon 90-100 percig sütjük. A sütés utolsó perceiben a fóliát levesszük róla. Cikkekre vágva kínáljuk.

  • Ha nincs szép nagy tökünk, vagy nem akarunk a tökvájással vesződni, tepsiben is elkészülhet. Négyzetes darabokra szelve tegyük tányérra.

Halogén? Tényleg?

Faragjunk tököt, de a belét se dobjuk ki! Forrás: Halmos Mónika

Be kell látnunk, hogy az árusoknak többnyire halvány fogalmuk sincs a fajták mibenlétéről. A halloweentök, amit néhány kofa „halogén” megnevezéssel árusít, a

kivájásra és dekorálásra legalkalmasabb fajta.

Kezdőknek a Jack be little, míg bevállalósoknak az Atlantic giant fajtát érdemes keresni. Ez utóbbi neve nem véletlen, képes többmázsásra is megnőni, de a házi kertben egy 30-40 kg-os darab is már dicséretes darabnak számít. Hogy nagyobbra nőjön, különleges gondozásban kell részesíteni: bőven trágyázott föld, öntözés. Kacsozni mindenképp érdemes, ha csak egy, de brutális méretű, rekorder tökre vágyunk.

Ha mutatós díszt vájunk a narancsszínű termésből, a belét vétek volna kidobni.

Megsütve pürének, lekvárnak tökéletes, bár íze nem annyira hangsúlyos, érdemes feldobni olyan harsány fűszerekkel, mint a chili, a gyömbér vagy egy jó curry. Ha a nyers tököt nem találnánk eléggé édesnek, és mégis sült tökre áhítozunk, a szeleteket a sütés vége előtt pár perccel kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk meg durvára tört dióval. Ezt már csak rápirítani kell, és előhúzni a sütőből a látványos, illatos, télies desszertet.

Kolbásztök

Ha van elég hely a kertben, termeszthetünk felfuttatható kolbásztököt is – ha szerencsénk van, kolbászból lesz a kerítés. A növény felfut a fára, kerítésre, falra, lugasra, ami éppen az útjába akad, és nyár végére onnan lógatja le terméseit. Méretesre megnő: nemrég

Hódmezővásárhelyen több mint 2 méteres példányokat szüreteltek,

melyek egyenként nyolc kilónál is többet nyomtak.

Így lóg a kolbásztök Forrás: Halmos Mónika

A fiatal terméseket rántva, bundázva érdemes fogyasztani. A városi legendával ellentétben nem nő tovább, ha levágunk belőle egy darabot, de egy hét múlva nyugodtan újra darabolhatunk belőle. Ízletes, és könnyű vele bánni: a zsenge példányt elég megmosni, felkarikázni, és mehet rá a panír.

Hokkaido-tök

Kevéssé ismert a kisméretű, 3-5 kilós, harsány narancsszínű fajta, amely intenzív, édes ízével igazán különleges élményt nyújt. Egyes változatai sötétzöld vagy narancssárga héjúak is lehetnek.

Eredetileg Amerikából származik, onnan került át Japánba – nevét Hokkaido szigetéről kapta.

Sütni, főzni, levesnek, pürének is alkalmas, de leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható.

Hokkaido leves Forrás: Halmos Mónika

Zöld tökleves

  • 50 dkg sütőtök
  • só, őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 2 maréknyi friss zöldfűszer
  • reszelt szerecsendió

Elkészítési idő: 30 perc

A tök húsát kockára vágjuk, kétcsészényi vízzel felöntjük, és lefedve hozzávetőleg 20 perc alatt puhára főzzük. Őrölt borssal ízesítjük, belekeverjük a tejfölt és a zöldfűszereket, majd simára turmixoljuk. Kivájt tökben tálalva gyönyörűséges, a sok zöldtől izgalmas, az íze pedig mindig más, a felhasznált fűszerektől, vad zöldnövényektől függően.

Kanadai sonkatök

Tökravioli készül, igazi csemege Forrás: Halmos Mónika

Mostanában a kisebb, körte alakú, 2-4 kilós sonkatökök termesztése került előtérbe, hiszen a hagyományos sütőtökfajták nagyok, a vásárlói igényeket meghaladják. Külső héja világos barnásszürke, de előfordulnak barnáspiros termések is.

Az orange fajtát a Szarvasi Öntözési Kutató Intézet alakította ki.

A bébitök a sonkatökhöz hasonló, korai érésű, narancssárga. Jellemzően édes, néha egészen mogyoróízű, könnyen tárolható. Mérete 30-50 cm, tömege 1-2 kg.

Tökös ravioli

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök,
  • 4 evőkanál olívaolaj,
  • 1 közepes vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 2 kisebb chili,
  • só,
  • 2 tojás,
  • 35-40 dkg liszt,
  • 10 dkg vaj,
  • 5 dkg parmezán sajt
Tökravioli, fűszeresen, ahogy illik Forrás: Halmos Mónika

A tököt meghámozzuk, felkockázzuk. Egy tűzálló tálba vagy vaslábasba tesszük a felaprított vöröshagymával, fokhagymával és chilivel együtt. Megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és összekeverjük. Lefedve előmelegített sütőbe tesszük, és 190 fokon nagyjából 1 óra alatt megsütjük.

2 tojásból, 2 evőkanál vízből pici sóval és 35-40 dkg liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk, és amíg a tök hűl, addig fóliába csomagolva pihentetjük, majd összetörjük vagy botmixerrel pépesítjük, és habzsákba töltjük.

A krémet nyomjuk a tésztába Forrás: Halmos Mónika

A tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Minden korongra tölteléket nyomunk, majd a tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk egy villa segítségével.

Lisztezett deszkán 10-20 percig pihentetjük, majd megfordítjuk, hogy a másik fele is ugyanennyi ideig szikkadjon. Forrásban lévő bő, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemelve, olvasztott vajban megforgatjuk. Forrón tálaljuk, reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk.

Tökravioli: az ősz titkos receptje lehet Forrás: Halmos Mónika

Banántök

Hosszúkás, rózsaszínes-sárgás színű, 60-90 cm hosszúságú, 5-6 kg-os tökfajta, csúcsszezonja a kora ősz. Édes ízű, sütni való fajta, sülés közben az illata a banánra emlékeztet. Hasonló hozzá a rózsatök, amely nagyobbra nő, héja rózsaszín, íze markánsan édes.

A formája banán, de az íze is olyan Forrás: Halmos Mónika

Tökrizottó

Hozzávalók:

  • 45 dkg tök
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 35 dkg rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 l zöldségleves (csontleves)
  • 1 csokor snidling
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál tejszín
  • 5 dkg parmezán

Elkészítési idő: 40 perc

Rizottót tökből is Forrás: Halmos Mónika

A tököt felkockázzuk, a kétféle hagymát finomra vágjuk. Az olívaolajon előbb megfonnyasztjuk a hagymákat, majd rádobjuk a tököt. 5-6 percig együtt pároljuk, majd rászórjuk a megmosott rizst. Megsózzuk, a borral meg zöldséglevessel felöntjük, és lassan gyöngyözve főzzük. Ha a rizs megpuhult, belekeverjük a vajat, a tejszínt, a felaprított snidlinget. Forrón, reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Tökrizottó, ebédre csodálatos lesz Forrás: Halmos Mónika

Édes gombóc

A tök előretörése a kulináris ranglétrán azt eredményezte, hogy eddig sosem látott izgalmas formák jelentek meg a palettán. Az atyafiság érdekes kis tagja a cukorgombóc sütőtök (sweet dumpling), amely sok másikkal együtt egy zöldségkülönlegességekkel kísérletező kertész ajánlásával érkezett hozzánk, mag formájában.

A növény könnyen, jól nevelhető magról, épp ezért szeretjük. Látványos, a színe krémtől elefántcsontszínig terjed, sötétzöld, élesen elhatárolt csíkokkal tarkítva.

Héja vékony, kemény, húsa enyhén narancsszínű, ropogós, édes, finom gesztenyearomájú.

Kemencés ételekhez, édességként és fagylaltnak is alkalmas.

Az édes gombóc és barátja, a dió Forrás: Halmos Mónika

Diós töltött gombóc

Hozzávalók:

  • személyenként 1-1 kis cukorgombóc sütőtök,
  • 1 tojás,
  • 8 dkg darált dió

Elkészítési idő: 15 perc+sütés

Édes gombóc, benne a finomság Forrás: Halmos Mónika

A kis tököket megskalpoljuk, a magokat kikaparjuk. A tojást simára keverjük a dióval, majd a kalapból kivájt, felkockázott tökhússal. A tökökbe töltjük, ráhelyezzük a kalapot, és forró sütőbe téve 200 fokon 30-40 percig sütjük.

Boglárka tök

Kicsi és tömött, egy labdához hasonlít leginkább. Zöld héja szürkén csíkozott, nehezen vágható. Narancssárga bele cukros, leginkább az édesburgonyára emlékeztet. Nyár végétől késő őszig terem, süthető-főzhető tökkülönlegesség.

Makk alakú tök

Asztalok királyának is nevezik, talán telt zamata miatt. Makk formájú, sötétzöld héjú, dekoratív sütőtökfajta, de ritkán találhatunk fehér- vagy aranysárga példányokat is. Kiválóan alkalmas sütni, piték töltelékének, tökös ételek alapanyagának, és remekül tárolható is. Bokros növényei helytakarékosak, mégis bőtermők.

Sütőtöklekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg sült tök
  • 3 narancs leve
  • cukor vagy méz, a tök édessége és ízlésünk szerint
  • ízlés szerint fahéj, gyömbér, reszelt narancshéj
A töklekvár igazi csemege Forrás: Halmos Mónika

A megsült tököt összetörjük. Belefacsarjuk a narancsok levét, kedvünk szerint fűszerezzük fahéjjal, frissen reszelt gyömbérrel vagy narancshéjjal.

Ha a tök úgy kívánja, megédesítjük, majd szorgalmasan kevergetve felforraljuk.

Egy-két percnyi főzés után kisebb üvegekbe töltjük, gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük.

Sütőtökös cipócska

Hozzávalók: 1 szelet (kb. 10 dkg) sült tök

  • 45 dkg tönkölybúzaliszt
  • 1-1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek. méz
  • csipetnyi só és reszelt citromhéj
  • a tetejére: 2 ek. tej
  • 5 dkg tökmag
Sütőtökös cipó, reggelire mesés ízeket ad Forrás: Halmos Mónika

A tök húsát a többi hozzávalóval együtt kézzel megdagasztjuk, vagy 15-20 percre dagasztógépbe rakjuk. A tésztát letakarva megkelesztjük, azután átgyúrjuk, és 12 részre osztjuk. A tésztadarabkákat két tenyerünk közt meggömbölygetjük, és sütőpapírral borított tepsire helyezzük. A tetejüket tejjel megkenjük, a tökmagot rászórjuk, azután előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt megsütjük. A sütőtökös tészta kenyérsütőgépben is megsüthető.

Kerektök

Az a tökfajta, amelyből savanyúságot érdemes készíteni. Amikor termése eléri a 4-6 cm-es átmérőt, nem futó, ezért díszkertben is szépen mutat, nem foglal el nagy helyet. Ha lekéstünk a pici kerektökökről, a nagyobbakról is készülhet pikáns savanyú.

Sütőtök üvegben

Hozzávalók:

  • 1 kg (tisztított) sütőtök
  • 1 dl borecet
  • 35 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 3-4 darabka fahéj
  • 1 kk. szegfűszeg
  • mogyorónyi friss gyömbér
Már üvegben a sonkatök Forrás: Halmos Mónika

A sütőtök húsát felkockázzuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hozzáadjuk a borecetet, a cukrot, ízesítjük sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és hajszálvékonyan felcsíkozott gyömbérrel. Felforraljuk, és lassan gyöngyözve 6-8 percig főzzük. Azon forrón kisebb üvegekbe töltjük, és az üvegeket gondosan lezárjuk. Hűtőszekrényben 3-4 hétig is eltarthatjuk.

Fűszeres pecsenyék mellé kitűnő.

Aki kedvet kapott, hogy jövőre színpompás és izgalmas ízű tököket neveljen a kertben, már most elkezdhet nézelődni a őstermelőknél a különleges vetőmagokat keresve, igen széles választékot talál belőlük. Tök könnyű termeszteni őket, tényleg!