Ezerötszáz éves szőlőprést hozott felszínre egy vihar

2015.10.27. 11:50

Ezerötszáz éves szőlőprést hozott felszínre egy viharos felhőszakadás Izraelben egy ásatáson - értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.

Ipari méretű korabeli szőlőprés bukkant elő az elmúlt hetekben egy hatalmas vihar nyomán az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) egyik ásatásán, amikor a heves szél és a monszunszerű eső kimosta és iszapos vízzel árasztotta el az egykori borászat szőlő préselését szolgáló mesterséges medencéit. 

Hétfőn a szakemberek bemutatták a víz kiszivattyúzása után feltárult mozaikborítású korabeli medencéket, amelyekre a tengeren talált földgáz elszállítására készülő gázcsövek telepítésekor akadtak az építkezés dolgozói. Archeológusok megállapították, hogy egy 1500 éves borászat került elő Kfar Szaba város közelében, az Éjál útkereszteződésnél. 

A kép illusztrációFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Jött az eső

Alla Nagorszki, az ásatásokat vezető régész a lapnak elmondta, hogy néhány hete egy hatalmas vihar miatt félbe kellett hagyniuk a munkálatokat, s amikor visszatértek, egy iszapos vízzel teli, kiváló állapotban megmaradt egykori présre bukkantak. 

A felhőszakadás a medence felszínre hozása mellett ugyanakkor sárral árasztotta el az archeológusok teljes addigi munkaterületét is, húsz perc alatt tönkretette egy hónapnyi munkájukat. A két méter mély és három méter átmérőjű prés és a mellette kialakított tárolómedence magas szintű korabeli mérnöki munkára vall, a sziklába süllyesztett gyűjtőhelyen valamikor húsz köbméter bort lehetett tárolni. 

Nagorszki elmondta, hogy a most felfedezett borgazdaság környékén, a Saron nevű térségben számos szőlőprést találtak, egykor borászati központ lehetett ez a terület. A prés szomszédságában egy raktárépület maradványait is fellelték, amely a bort tároló edények, amfórák elhelyezését szolgálta. 

A munkálatok után a régészek a szomszédos Éjál nevű kibucra szeretnék bízni a területet, hogy gondozzák és a nagyközönség számára látogathatóvá tegyék a másfélezer évvel ezelőtti borászatot.