Tarlórépából készülhetnek a töklámpások a sütőtökhiány miatt

2015.10.27. 14:19

A töklámpáshoz eredetileg használt nagy tarlórépákhoz való visszatérést sürgetik Nagy-Britanniában az egyre fenyegetőbb sütőtökhiány miatt.

A váltásra azért lehet szükség, mert a csapadékos időjárás miatt drasztikusan csökkennek a sütőtökkészletek. Az English Heritage örökségvédelmi szervezet ezért arra buzdítja az embereket, hogy térjenek vissza a lámpásokhoz eredetileg használt tarlórépához. Inspirációs forrásként a szervezet egy rakás faragott tarlórépával díszítette fel a Dover kastélyt.

Jóval azelőtt, hogy a sütőtök vált a legkedveltebb halloweeni dekorációvá, a Brit-szigetek lakói nagy tarlórépákba faragtak rémisztő arcokat, majd a bejárathoz helyezték őket, hogy elijesszék velük a gonosz szellemeket.

Ilyen a tarlórépaForrás: Táfelspicc

A gyakorlat egy Jack nevű férfiról szóló legendára vezethető vissza, aki miután túljárt az ördög eszén, halála után arra lett kárhoztatva, hogy egy üreges tarlórépába tett izzó széndarabot - az eredeti Jack-o'-lanternt - használva lámpásként bolyongjon a világban.

A lámpások hagyománya a 19. században érkezett meg az Egyesült Államokba, ahol hamar rájöttek, hogy az Amerikában honos sütőtököt sokkal könnyebb kifaragni - írja a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

Tarlórépa, szeretjükForrás: Origo
Mi az a tarlórépa?
A tarlórépa (Brassica rapa) egy a Brassica nemzetségbe tartozó káposztaféle, amelyet neveznek még fehérrépának és kerekrépának is. A fajon belül több haszonnövényt is megkülönböztetünk, például a kínai kelt, a pekingi kelt vagy a réparepcét.

„A faragott sütőtöktől kezdve a csokit vagy csalunk játékig, a halloweennel összefüggő mai hagyományok jelentős része a korai európai folklórból ered és nem amerikai találmány” - mondta Michael Carter, az English Heritage történésze. Hozzátette, nem gondolja, hogy a tarlórépa felváltja a sütőtököt, ugyanis sokkal nehezebb kifaragni, de reményei szerint idén halloweenkor az emberek felfedezik maguknak ezt a növényt és a britek gazdag hagyományának más különlegességeit is.

A répa megfaragvaForrás: Pinterest

Ha mégsem faragja, egye meg: a tarlórépa finom és idahaza is megterem!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK