Ne higgye, hogy csak az eper passzol a pezsgőhöz

édesség pezsgő
Az eper kiemeli a pezsgő ízét
Vágólapra másolva!
Mostantól nem csak sósat fogunk a pezsgő mellé rágcsálni, hiszen rengeteg olyan édes alapanyag van, ami csodásan kiemeli az ízét. Aki igazán komolyan gondolja, a habzó italt nem csak a torkába tölti!
Vágólapra másolva!

A pezsgőt általában aperitifnek isszuk, nagyobb vacsorák előtt, nem is igazán szoktunk enni hozzá. Ha mégis ezt tesszük, valószínűleg inkább sós ételeket kínálunk mellé, sajtot, olajbogyót, mogyorót. Pedig a pezsgőhöz remekül passzolnak édes dolgok is, főleg, ha nem kötött szertartású vacsorán, hanem fogadáson, baráti ücsörgéskor kínáljuk.

Klasszikus okosság: az eper kiemeli a pezsgő ízét Forrás: Ács Bori

A szakértők szerint nem igazán illenek az erősen édes, cukros, súlyos desszertek a pezsgő mellé, inkább a

friss, üde, savas, savanykás ízeket kíván, elsősorban gyümölcsöket és abból készülő csemegéket.

Rengeteg recept létezik, amely magát a az édes és félédes pezsgőket is felhasználja a gyümölccsel együtt – ilyeneket próbáltunk most ki.

Pezsgőben párolt körte keserű csokoládéval

Ennek a desszertnek már az eredeti neve is annyira elegáns, hogy ideális társ egy pezsgőhöz: körte Szép Heléna módra.

A körte most pezsgőben főtt Forrás: Ács Bori

Eredetileg szirupban főtt körtét jelent, amelyet csokoládészósszal tálalnak. Annyit módosítottunk rajta, hogy a körte pezsgőben főtt, sőt a csokoládészószba is rejtettünk egy kortyot belőle.

Alapanyagok:

  • 2 kicsi vagy 4 nagy alexander körte
  • fél liter pezsgő
  • 100 gramm cukor
  • fél citrom héja – a fehér rész nélkül
  • vanília, szegfűszeg – opcionális
  • 100 gramm jó minőségű étcsokoládé (min.60%-os)
  • 2 evőkanál pezsgő

A pezsgőt cukorral, a citrom héjával és a fűszerekkel felforralom. A körtéket megpucolom, de egészben hagyom és a szárát sem távolítom el. Mikor feloldódott a pezsgőben a cukor, beleteszem a lábosba a körtéket. Alacsony lángon főzöm, míg meg nem puhul – ez kb. 15-20 perc a körte érettségétől függően. Vigyázat, nem jó, ha szétfő! Hagyom a saját levében kihűlni: akár néhány napra el is tehetem a hűtőbe.

Szép Heléna, spiccesen Forrás: Ács Bori

Tálalás előtt gőz felett, lassan felolvasztom a csokoládét, hozzáadom a pezsgőt és a körtére csorgatom.

Klasszikusok délidőben, avagy pezsgő eperrel

Biztosan mindenki fejében élénken él Julia Roberts, amint

iszonyú rövid miniszoknyában a földön ülve epret eszeget a pezsgő mellé, miközben óriásikat nevet.

Nemcsak a színésznő szájához és hajához ment szuperül az eper, tényleg klasszikus, de kötelező párja a pezsgőnek is. Október végén persze drága, de minden piacon kapható, ha épp úgy akarjuk kiemelni az eper ízét, mint Richard Gere.

Pezsgőzselé

Hihetetlenül furcsa dolgokat esznek meg néha az angolok, például zselét kanalaznak csak úgy, ahogy mi a joghurtot – egyszerűen előveszik egy dobozban a hűtőből, és kész.

A zselé megőrizte a buborékokat is Forrás: Ács Bori

Puccosabb változatban pedig desszertnek tálalják, súlyos vacsorák könnyű befejezéséül. Sokféle zselatint próbáltunk már ehhez, és kizárólag a lapzselatin az, amivel megbízható eredményeket értünk el. A használata is ennek a legegyszerűbb. A pezsgő különösen jó a zselébe, mert megmarad a szúrós szénsav utóhatása, és izgalmassá teszi az amúgy könnyen unalomba bicsakló édességet.

Alapanyagok:

  • 2 dl almalé vagy más 100 %-os gyümölcslé
  • 6 lap zselatin
  • 3 dl pezsgő
  • 200 gramm bogyós gyümölcs – friss vagy fagyasztott

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom úgy, hogy belepje. Öt perc múlva kiveszem őket a vízből, kifacsarom belőlük a fölösleges vizet, kis lábosba teszem és hozzáadok 4 evőkanálnyit az almaléből. Nagyon alacsony lángon felmelegítem, és kevergetve feloldom a lapzselatint. Mikor teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverem a pezsgőt.

Zselé, pezsgővel Forrás: Ács Bori

Belekeverem a gyümölcsöt és kis formákba vagy egy nagyobb tálba öntöm. Minimum 4 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Tálalás előtt a tálkák vagy a tál alját forró vízbe mártom, és egy tányérra borítom.

Pezsgőnyalóka vagy pezsgősorbet

Furán hangzik, hogy pezsgőbontáskor mindenkinek nyomjunk a kezébe egy pálcikás jégnyalókát, arra bíztatva, szopogassák bátran a pezsgő kortyolgatása közben, ez tény.

Pezsgős jégnyalóka Forrás: Ács Bori

De a hideg pezsgő szuperül megy a hideg, jeges, savanykás desszerthez, még egy téli bulin is.

Alapanyagok:

  • 50 ml víz
  • 50 gramm cukor
  • 1 dl pezsgő
  • 3 dl frissen facsart narancs vagy grépfrútlé

A vizet a cukorral alacsony lángon összefőzöm, míg fel nem oldódik. Hozzákeverem a narancs vagy grépfrútlevet, a pezsgőt és kis poharakba töltöm, amikbe pálcákat szúrok. (További ötleteket házi jégkrém vagy jégnyalóka készítéséhez itt találnak.)

Hideg, savanykásan édes, és kicsit pezseg Forrás: Ács Bori

Ha inkább sorbetnek szeretném tálalni, fagylaltgépben is elkészíthetem, vagy tehetem egy lapos műanyagtálban a hűtőbe, majd onnan félóránként elővéve, átturmixolva készíthetek kanalazható jeges édességet belőle.

A csodálatos citromkrém

Mivel a legjobban gyümölcsök mennek a pezsgőhöz, azok közül is a savas fajták, muszáj itt szerepelnie egy citromos édességnek is.

A citromkrém sok mindenhez passzol Forrás: Ács Bori

A legjobb citromos desszertek alapja a vajas citromkrém, eredeti nevén lemon curd. Elég egyszerű elkészíteni, a hűtőben jópár napig eláll, és sokféleképpen lehet használni, például elegánssá lehet varázsolni vele egy pohár sűrű joghurtot, egy tál tejbegrízt, de lehet kekszre is kenni, sőt, akár vele együtt sütni.

A citrom íze remek a pezsgőhöz Forrás: Ács Bori

A citrom jó a pezsgőhöz, a mandula pedig a citromhoz, ezt a kekszet ráadásul nyújtogatni sem kell, elég gombócokat formálni, majd azokat hüvelykujjal megnyomkodni.

Citromkrémes mandulakeksz

A citromkrémhez:

  • 3 db citrom leve
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 100 gramm cukor
  • 60 gramm vaj
Citromos, mandulás keksz és pezsgő Forrás: Ács Bori

A citromok levét kifacsarom, az egyik héját is hozzáreszelem, kis lábosba teszem.

Beleütöm a tojásokat, és a cukrot is hozzáadva habosra keverem.

Nagyon alacsony lángon kevergetve főzöm, míg be nem sűrűsödik, de arra nagyon ügyelek, nehogy felforrjon, mert akkor rántotta lesz belőle. Ha besűrűsödött, hozzákeverem a hideg vajat is, egészen addig keverem, míg az összeset fel nem veszi. Hagyom kihűlni.

A kekszhez:

  • 150 gramm liszt
  • 100 gramm darált mandula
  • 120 gramm vaj
  • egy mokkáskanál só
  • 100 gramm porcukor
  • 1 tojás

A mandulát elkeverem a liszttel, sóval és cukorral. A hideg vajat kis kockákra vágva adom hozzá és elmorzsolom. Hozzáadom a tojást és gyorsan összedolgozom, ha pedig összeállt, fóliába csomagolom és a hűtőbe teszem. Fél óra múlva kis golyókat formázok a masszából,

a golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom.

A hüvelykujjammal kis mélyedést nyomok a keksz közepébe, és belekanalazok egy kevés citromkrémet. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sül meg.

Gyümölcsök, amikhez a pezsgő különösen passzol

  • Alma
  • Körte
  • Eper
  • Málna
  • Barack
  • Citrom, narancs, grépfrút
  • Szőlő

Zöldségek, amik édességbe is jók, és szintén szeretik a pezsgőt:

  • sütőtök
  • rebarbara
  • cékla

További, pezsgő mellé kínálható desszertek: