Most ön lehet a legnagyobb bulikirály!

sör tök szárazjég
Vágólapra másolva!
Ha halloweenbulit tervez, ez az ötlet feldobhatja a mulatságot: egy jeges leheletű óriástöknek és pár üveg hideg sörnek minden vendég örülni fog.
Vágólapra másolva!

Az alkoholos videócsatornájáról ismert Tipsy Bartender ötlete zseniális. Csak meg kell venni a legnagyobb tököt a boltban, kivájni, lyukakat vágni az oldalára, megölteni szárazjéggel és mehetnek bele a palackok.

Miért „füstöl”?

A szárazjég világ egyik legszórakoztatóbb dolga – igaz, kevesen tudják, hogy valójában „szilárd halmazállapotú gáz”, amit a cseppfolyós szén-dioxid hirtelen térfogat-növelésekor keletkező szén-dioxid-hóból, vagy más néven szárazjéghóból állítanak elő préseléssel.

Sör, tök, szárazjég Forrás: Origo

Izgalmas tulajdonsága, hogy -78,5 °C-on,

olvadás nélkül szilárd halmazállapotból rögtön gázállapotba megy át, kihagyja a cseppfolyós fázist.

Ezt nevezzük szublimálásnak. Az előállításhoz a gáz halmazállapotú CO2-t először nyomás alatt cseppfolyósítják, majd az atmoszférikus nyomásra történő hirtelen kitágulásakor létrehozzák a szárazjéghavat. Ezt tömbökbe, vagy szemcsékké préselik.

Nem könnyű megvenni

Remek hűtési teljesítménye vagy koptatás nélküli tisztítóhatása miatt iparilag is előszeretettel használják. A szárazjég hőszigetelt ládákban napi 3-10 százalék veszteség mellett akár 4 – 8 napig is eltartható. Nem könnyű venni, de Magyarországon is beszerezhető, a legkisebb kiszerelése 10 kg-os.

Van még pár nap: aki még a héten megszerezné az év bulimesterének megtisztelő címét, mindent megpróbálhat beszerezni!