Nemzeti kincsként óvnák a pálinkát

alkohol műanyag pohár pálinka szeszesital üveg Tótszentmárton, 2014. február 28.
Pálinkát tölt egy nő egy borospincében a torkos csütörtökön a tótszentmártoni Kámán-hegyen 2014. február 27-én este. A több száz éves horvát hagyomány szerint a nők a nagyböj
Tótszentmárton, 2014. február 28. Pálinkát tölt egy nő egy borospincében a torkos csütörtökön a tótszentmártoni Kámán-hegyen 2014. február 27-én este. A több száz éves horvát hagyomány szerint a nők a nagyböjt kezdete előtti csütörtökön a férfiak nélkül mulathattak a pincékben. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Jobban vigyáznának a magyar pálinkára: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter benyújtotta a parlamentnek a Pálinka Nemzeti Tanácsot köztestületté alakító törvénymódosító javaslatot.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint az új köztestület feladatai lesznek a származás-, minőség és eredetvédelemmel, a pálinka piacra jutásának elősegítésével, továbbá a

pálinka mint nemzeti kincs megóvásával kapcsolatos feladatok.

Emellett felügyeli a pálinka és törkölypálinka előállítást, a termékleírásokat, az uniós oltalomból eredő jogérvényesítést, a minőségvédelmet, illetve az egységes marketing stratégia kialakítását. Ezekben az ügyekben csak egy köztestület tud hatékonyan fellépni – áll a javaslat indoklásában.

Közfeladat a pálinka megóvása Forrás: MTI/Varga György

A törvényjavaslat előírja a tanács szervezetére és működésére, tisztségviselőire, az elnökére, a felügyelő testületére és gazdálkodására vonatkozó szabályokat is. A főzdéknek nem kötelező a tagság.

A köztestület az mi?

A köztestület önkormányzattal és nyilvántartott tagsággal rendelkező szervezet, létrehozását jogszabály rendelheti el. Jogi személynek számít és közfeladatot lát el.

A köztestület vagyongazdálkodási szabályzatának, költségvetésének és beszámolójának elfogadásához a földművelésügyi miniszter jóváhagyása szükséges, és ő gyakorolja felette a törvényességi felügyeletet is.