James Bond: nem csak rázva, nem csak keverve

2015.11.03. 17:41

Az angolok titkos ügynöke mögött leégett és szétlőtt helyszínek, halott martalócok, összetört szívek és üres poharak maradnak csupán. Most végigvesszük, mik James Bond kedvenc italai!

Rázva és nem keverve, ezt fújja mindenki. Aki szereti Ian Fleming regényeit és az azok alapján készült filmeket, tudhatja, a 007-es ízlése ennél jóval sokrétűbb.

Pezsgő, az örök klasszikus

Nem csak őfelsége kémei, hanem a brit alattvalók is imádják a pezsgőt – a szigetországban történelmi kényszerből is érzik, mi kell a finom, arisztokratikus hangulathoz. A hagyományos champagne-i Bollinger viszont nem csak Bond miatt népszerű: 1884 óta a királyi udvar hivatalos beszállítói, a Royal Warrant címet még Viktória királynőtől kapták, sőt Lady Diana és Károly is ezt a márkát kínálta vendégeinek a hetedhét országra szóló esküvőjén.

A csajozáshoz kell a pezsgőForrás: Origo

A rendkívüli ízléséről híres Ian Fleming 1956-os Gyémántok az örökkévalóságnak (Diamonds Are Forever) című regényében találkozunk először a Bollingerrel, míg a filmek közül az 1973-ban bemutatott Élni és halni hagyni (Live and Let Die) jelentette a premiert. Amiért ma egy vagyont fizetnek a gyártók, de akkor még egész olcsó volt: egy anekdóta szerint elég volt néhány karton Special Cuvée, amit a premieren széttöltögettek.

A mozi egyik producere, borok iránt elkötelezett és a nevével már önmagában gasztro-vonatkozású Albert R. Broccoli és a pezsgőpincészet egykori vezetője, Christian Bizot között nagyon jó munkakapcsolat alakult ki, így természetessé vált, hogy a Bond filmekbe továbbra is a luxusital kerül. A Grande Année évjáratos pezsgőkön túl az R.D. is megjelenik: a récemment dégorgé a közelmúltban történt degorzsálást jelenti – aki szeretné megtudni, mit takar ez a seprőtlenítési eljárás, olvassa el cikkünket a pezsgőgyártásról.

Licence to drink

Igazi szakértő; ha nyugdíjba megy, akár sommelier is lehetne: a Halálvágtában Bond vakon is felismeri az 1975-ös tételt. A tizenegyedik James Bond-filmben, a Roger Moore negyedik címszereplésével forgatott 1979-es Holdkelté-ben (Moonraker) is megcsillogatja az évjáratos ismereteit, kiemelve a legendás 1969-es pezsgőt, míg az Aranyszem-ben (Goldeneye) az Aston Martin minibárjából kap elő egy 1988-as Grande Année-t. A világ nem elég-ben (The World is Not Enogh) Sophie Marceau-t kínálja meg az 1990-es tétellel, aki természtesen nem tud nemet mondani.

Számzáras dobozbanForrás: Origo

A legújabb Spectre-vel együtt 23 filmben szerepel pezsgő: az ’53-as Dom Pérignon mellett a Taittinger pezsgőház is megkapta a maga jelenetét – ez egyfajta főhajtás a Bond-regények eredeti szerzője, Ian Fleming előtt, aki már az első könyvben, a Casino Royale-ban is a saját kedvencét, az 1943-as Comtes de Champagne Blanc de Blacs-t itatja az őfelsége ügynökével. Filmjelenetben azonban csak egyszer láttuk ezt a francia champagne-t: az Oroszországból szeretettel-ben (From Russia with Love) Bond a jeges folyóban hűti fogyasztási hőmérsékletűre.

Na és a koktélok?

Annak ellenére, hogy ennyi filmben pezsgőzik a főhős, a köztudatba mégis a koktélos beszólás révén került be. A keményvonalas rajongók persze kívülről tudják, de aki nem ismeri a részeket, talán nem tudja, mi is az a Vesper Martini.

Most éppen a Belvedere a menőForrás: Origo

Először az eredeti Casino Royale könyvben, majd az alapján készült filmben bukkan fel a három cent Gordon’s ginből, egy cent vodkából, fél cent Kina Lillett keserűből álló ital, amit addig kell rázni a jéggel, míg teljesen lehűl, majd lehet is tölteni a citromhéjjal megágyazott pohárba. A regények nem határozták meg a vodkát, de a filmekben már találkoztunk Stolichnaya, Smirnoff, Absolut Vodka márkával, míg a friss Spectre-ben a Belvedere a beszállító – a produceri munkákat az apjától átvevő Barbara D. Broccoli is igyekszik a legnevesebb márkákkal dolgozni.

Vesper Martini és a James BondForrás: Origo

A karakter nem veti meg a jó koktélokat, de ízlése egyértelműen elegáns, klasszikusnak mondható: a regényekben 21 alkalommal kortyol Scotch&Sodát és párszor whiskys Old-Fashioned-et. A Campari alapú Americanót láthatjuk a Casino Royal-ban, míg az Őfelsége titkosszolgálatában (On Her Majesty's Secret Service) gintonikot. A Halj meg máskor (Die Another Day) epizódban Pierce Brosnan Mojitózik egy alaposat – sokak szerint ez a jelenet volt az egyik lehetséges oka a koktél hirtelen jött népszerűségének.

Az egyik legizgalmasabb italt azonban a Gyémántok az örökkévalóságnak (Diamonds Are Forever) epizódba csempészték be. A Black Velvet stout sör és száraz pezsgő 1:1 arányú keveréke. Igazán királyi ez is: a legenda szerint először egy londoni bárban szolgálták fel 1861-ben, amikor Viktória királynő férje, Albert herceg elhunyt.

Koffein nélkül még harc sincsen

A hagyományos Chemex kávéfőzőkForrás: Origo

Néha minden ügynökre ráfér egy kis frissítő, ezért a kávé is megjelenik a sorozatban. A kifinomult ízlés itt is tetten érhető: a Chemex az Oroszországból szeretettel (From Russia with Love) könyvben kap szerepet, amelybe Bond a De Bry's-nál vesz alapanyagot. A hely azóta megszűnt, de a Peter Schlumbohm által tervezett német Chemex még mindig sok retró-érzelmű koffeinfüggő szerelme. Fleming egyébként saját kedvencét, a jamaikai Blue Mountain kávéfajtát szerepelteti műveiben.

Amikor 1973-ban bepillanthattunk a titkos ügynök otthonába, sokak szemébe beégett a gyönyörűséges La Pavoni Europiccola kávégép. Az Élni és halni hagyni (Live and Let Die) mozifilmben éppen kapucsínót készít, miközben M-mel egyezteti a stratégiát – a zajos, fújtató berendezés mellett még a lehallgatástól sem kellett tartaniuk.

Drága és szépForrás: Origo

Ez a La Pavoni modell újkorában is nagyon drága volt, kevesen engedhették meg maguknak a professzionális kávégépet – ezekkel az apróságokkal nagyon jól tudták James Bond kifinomult ízlésének újabb rétegeit megvillantani. Az Europiccola ma sem olcsó – használtan elérheti a 300 ezer forintos árat is.

Tömény nélkül nincs mozi

A Csak kétszer élsz-ben (You Only Live Twice) Sean Connery japán lepárlást fogyaszt, igaz a Suntory Whisky azóta nem tűnt fel egyik epizódban sem. A 2012-es Skyfall-ban Ralph Fiennes és Judi Dench Courvoisier VSOP konyakból merítenek bátorságot. A legendás Taliser A világ nem elég-ben (The World is Not Enough) és a Halj meg máskor-ban (Die Another Day) jut mellékszerephez Pierce Brosnan kezében. Az aktuális Bond megszemélyesítő, Daniel Craig inkább a Macallanra esküszik: ez a Skyfall után a Spectre-ben is lefolyik a torkán.

Elválaszthatatlanok egymástólForrás: Origo

Fontos a jó bor

James Bond szemmel láthatóan a francia borok híve, több epizódban az ő vöröseiket fogyasztja. A Château Angélus Premier Grand Cru Classé Saint-Émilion 1982-es tételét a Casino Royale-ben kortyolja a vonaton, míg a Soha ne mondd, hogy soha (Never Say Never Again) részben Sean Connery piknikszettjében az Absolut vodka mellett egy palack Château Cheval Blanc Premier Gr. Cru Classé Saint-Émilion is felvillan. A bordeaux-iak reprezentálják magukat, hiszen csúcsboruk, a Château Mouton Rothschild, Premier Cru Classé jelenik meg Gyémántok az örökkévalóságnak (Diamonds Are Forever) végén.

Ott lapul a piknikládábanForrás: Origo

A kémfilmek varázsához hozzátartozik ez a luxus, hiszen a megközelíthetetlenséget és a különlegességet hangsúlyozza. Nem véletlen, hogy több gyártó adott már ki hivatalos, „bondos” terméket. A borhűtőtől kezdve a pohárig sok mindent megpróbáltak így eladni – naná, hogy limitált példányszámban, jó drágán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK