Megvan a legjobb hazai sörfőzde

Monyó Brewing Co. magyar kézműves sör
A legjobb főzde söre
Vágólapra másolva!
Díjazták a legjobb magyar kézműves sörfőzdét és a legszebb címkét is. Bejelentették, hosszú távú céljuk, hogy átrajzolják a hazai sörkultúrát és külföldön is megkedveltessék a magyar termékeket. Lássuk, mivel támadnánk be a világot.
Vágólapra másolva!

A Főzdefeszt és a Sörszövetség által kedden megrendezett Jubileumi Díjkiosztó Gálaesten átadták az év legfontosabb sörszakmai díjait.

Az idei év legjobb főzdéje a Monyó Brewing Co.,

a díjazók szerint a főzde „kapta el legjobban a fejlődő piac ritmusát”. A legszebb címke a Hübris gerillafőzde Chorongi nevű söréé. Médiadíjat Puska Tamás, a Kocsmablog alapítója kapott.

A legjobb főzde söre Forrás: Monyó Brewing Co./Facebook

Az eseményen bejelentették, hogy a Magyar Sörgyártók Szövetsége a jövőben pártoló tagokkal bővül, lehetőséget nyújtva a kisebb hazai sörfőzőknek az iparági érdekképviseleti szervezethez való csatlakozásra.

A hazai sörszakma

A Főzdefeszt 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy átrajzolja a magyar sörkultúrát, helyet teremtsen benne a kis főzdéknek, a sokféleségnek, és a sörgasztronómiának. Az azóta eltelt öt évben tíz Főzdefeszt volt, melyre évente 60-80 ezer érdeklődő látogat ki. Az országban mintegy 40-50 kézműves sörfőzde működik, amelyek becslések szerint évente mintegy 150-200 ezer hektolitert állítanak elő.
A Magyar Sörgyártók Szövetsége a vezető hazai sörgyártók érdekképviseleti szervezete. Tagvállalatai a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungária Zrt. Négy magyarországi gyárban összesen 6,2 millió hektoliter sört termeltek 2014-ben.

Szűcs László, a Főzdefeszt ügyvezetője szerint a magyar kézműves sörök külföldi eladása ma még nem jelentős, ám szeretnék elérni, hogy a jövőben dinamikusan emelkedjen. Többek között ezt is tartalmazza legújabb fejlődési stratégiájuk, melyet a díjátadó után ismertettek.

A legszebb címke Forrás: Hübris/Facebook

Az ügyvezető hozzátette, hogy a magyar kézműves főzdék piaci fejlődését támogathatja, hogy Magyarországon világviszonylatban is kiváló műnőségű kisüzemi sörgyártó berendezéseket és eszközöket előállító üzem működik, amely termelésének 95 százalékát exportálja. Mindez a magyar kézműves sörök minőségének további javítását is lehetővé teszi.