A fokhagymák után a fokhagymakrémeket vizsgálta át tüzetesen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal. Lássuk, mennyi veszély rejlik a kis fémtubusokban - most megtudhatják, melyek a legjobbak az itthon kaphatóak közül.

A termékeket két fő szempont szerint vizsgálták. Figyeltek a csomagolásra, azon belül is a jelölésre, másrészről a termékek minőségi és biztonsági paramétereire koncentráltak. Összesen öt darab fokhagymakrém esetében vettek hatósági mintát, ami reprezentálja a hazai boltokban fellelhető kínálatot. 

Terítéken a krémekForrás: Nébih

A tubus

Összehasonlították a készítmények sótartalmát a csomagoláson feltüntetettel, figyelembe véve az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatárokat. A fokhagymakrémek sótartalmát 8,4–9,6 százalék között mérték, ami megfelelt a csomagoláson szereplő adatoknak.

A termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, éppen ezért ennek mennyiségét kötelező feltüntetni a jelölésen. A hatóságok itt nem találtak szabálytalanságot, a tubusok 60-70 százaléka állt nyers, darált fokhagymából.

Arányaira lebontvaForrás: Nébih

Továbbá kisebb hiányosságokkal találkoztak. A csomagoláson feltüntetett Száraz, hűvös helyen tárolandó! valamint a Felbontás után hűtve tároljuk feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, azonban egy termék esetében ez nem így történt. A tápértékre vonatkozó információk feltüntetése 2016 decemberétől válik kötelezővé. Egy termék kivételével ezeket önkéntesen feltüntették.

A krém

A tartósításra szolgáló adalékanyagok és a nehézfémek ellenőrzéséhez közel 40 laboratóriumi vizsgálatot végeztek: az eredmények alapján biztonságosnak mondhatóak a termékek. Az adalékanyagok  közül a következőket vizsgálták: a barnulást megakadályozó kén-dioxidot, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat, melyeket a tartósítás céljából használják.

Minőségi és biztonsági vizsgálatot is végeztekForrás: Nébih

Az egyik termék esetében a gyártó benzoesav tartósítószert használt a szorbinsav mellett, melyet terméke csomagolásán is feltüntetett. Ennek használatát a fokhagymakrémekben azonban uniós rendelet tiltja. Egyébként számos élelmiszerhez használható, például ecetes, olajban vagy sós lében eltett zöldségek esetében, illetve alacsony cukortartalmú és más hasonló energiaszegény és cukormentes dzsemekhez. A gyártó a receptúrát megváltoztatta, ezért hatósági eljárás indult ellene.

Melyik a legjobb?

A kedveltségi tesztnél a szempontok az íz, illat, szín, állag voltak, de olajban futtatva is kipróbálták őket. Az öt termék közül az Auchan lett ez első, második az Univer, harmadik pedig a Spar fokhagymakréme.

A rangsorolásForrás: Nébih