Igyon pezsgőt, jobb lesz a memóriája

2015.11.06. 12:14

A kutatók szerint pezsgővel harcolhatunk az időskori elbutulás ellen: a friss eredmények szerint bizonyos összetevői jótékonyan hatnak a memóriára.

A Reading Egyetem tudósai azt állítják, hogy a mérsékelt pezsgőfogyasztás védelmet nyújt olyan kognitív betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia. A kutatást Jeremy Spencer biokémikus vezette, aki elmondta: „Jelenlegi tudásunk szerint a demencia a negyvenes években kezdődik az embereknél. Ez egy fokozatos hanyatlás, amely ellen hamar fel kell venni a harcot”.

Így is lehet harcolni a kognitív betegségek ellenFotó: Tuba Zoltán [origo]

A pezsgőben található összetevők közül bizonyos fenolok azok, amelyek jótékonyan hatnak a memóriára. Ezek a lila szőlőből származnak, azok közül is a Pinot Noir és Pinot Meunier fajtákból.

A kutatást egyelőre patkányokkal végezték el, a következő módon: hat héten keresztül minden nap pezsgőt is adtak a rágcsálók tápláléka mellé. Ezek után egy kis labirintusba engedték őket, amelyből meg kellett találniuk a kijáratot. Öt perccel később megismételték a kísérletet. A pezsgőtől megfosztott patkányok ötven százaléka emlékezett a helyes útvonalra, ugyanez az adat a pezsgőzőknél hetven százalék volt.

A kísérlet résztvevőinek három évig kell rendszeresen pezsgőzniükFotó: Mudra László - Origo

Spencer hozzátette: „Az eredmények drámaiak voltak. Az ital rendszeres fogyasztásával a patkányok szervezetében kétszáz százalékkal nőtt meg azon fehérjék száma, melyek fontosak a jól működő memória szempontjából”.

A kísérletet a közeljövőben szeretnék emberekre is kiterjeszteni. A tervek szerint hatvan nyugdíjas korú embert kérnének meg arra, hogy fogyasszanak rendszeresen pezsgőt, három éven keresztül. Valószínűleg nem lesz nehéz jelentkezőket találni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK