5 dolog, amit nem tudott a földimogyoróról

földimogyoró
Télen egyre többet eszünk belőle
Vágólapra másolva!
A földimogyoró része az életünknek, ropogtatjuk, ahol csak lehet, miközben valószínűleg nem sokat tudunk róla. Például, hogy már az inkák is szerették, bár leginkább a sírokba helyezték ahelyett, hogy megették volna.
Vágólapra másolva!

A magok fele arányban zsiradékot és hozzávetőleg harminc százalékban tartalmaznak fehérjét. Zsírsavai közül fontos kiemelni a palmitinsavat, olajsavat és linolsavat, amelyek nagy hasonlóságot mutatna az olívaolajéval. Ugyan nálunk kevéssé elterjedt, de hidegen sajtolva kifejezetten kellemes ízű étolajat ad.

1. A halottaknak is jár

A földimogyoró eredetileg Dél-Amerikából származik. Az antropológusok szerint időszámításunk előtt 1500 tájékán az inkák a halottak mellé is helyeztek néhány darabot, hogy segítség őket a túlvilágon.

2. A nagyjából olaj lesz

A világ földimogyoró-termésének kétharmadából olaj készül, a többiből édesség, sós ropogtatnivaló és mogyoróvaj.

Télen egyre többet eszünk belőle Forrás: Wikipedia

3. Nem az termeli, aki a legtöbbet eszi

A legnagyobb feldolgozó országok India és Kína. Bár az amerikaiak köztudottan imádják a mogyoróvajat – 317 millió kilót esznek meg belőle évente – az Egyesült Államok a világ készleteinek mindössze hat százalékát hasznosítja.

4. Mogyorótermesztő volt, mielőtt elnök lett volna

Jimmy Carter is mogyorótermesztéssel foglalkozott, még mielőtt megválasztották volna az Egyesült Államok 39. elnökének és Nobel-békedíjat kapott volna.

Így terem Forrás: Wikipedia

5. Inkább lencse, mint dió

A földimogyoró valójában a hüvelyesek rendjébe tartozik, ezért bár gyakran úgy hivatkozunk rá, mégsem dióféle.

Még itthon is

A szintén pillangós virágú szója után a Földünk második legelterjedtebb olajnövénye. Dél-Amerikát tekintjük őshazájának, ahol még vadon is megterem. Az Újvilág meghódítása után Afrika érintésével terjedt el, ma már az egész világon termesztik – a földimogyoróval 1930-as évektől még a hazai mezőgazdászok is megpróbálkoztak Medgyesegyháza környékén.
Egyéves, lágy szárú növény, sűrű oldalgyökér-szövedékeinek segítségével a szárazabb időszakot is kibírja. Érdekessége, hogy virágkocsánya a megtermékenyülés után elnyúlik, így a termés a földbe fúródik, ahol fejlődik, majd beérik – innen a neve is.