Minden kóstolás során felmerül az ár/érték kérdése. Megérte, nem érte? Adott annyi esztétikai és érzékszervi örömet egy-egy bor, amennyibe került? Igen hamar eljutottunk ahhoz a médiában mostanában talán leggyakrabban emlegetett topikhoz, hogy vajon túlárazottak-e a magyar borok? Ennek szellemében kóstoltuk, teszteltük és pontoztuk végig a sort.

Az 1000 forint alatti kategóriát mélyfúrásaink során megvizsgáltuk, bár vannak ott nagy találatok, nem túl széles az iható borok skálája. Úgyhogy a sor most 1500 Ft magasságában indul, és a 6000 forintos bornál ér véget. Fölötte szerintünk már nem a magyar valóságról beszélünk. 

Forrás: Origo

Kezdtük a fehérekkel. Először megpróbáltunk véleményt alkotni érzékszervi benyomásainkról, aztán megvitattuk, mit ennénk hozzá, hány pontot adnánk rá, végül eldöntöttük, megéri-e az árát. Tényleg túlárazottak a magyar borok? Reméljük, tesztünk segít a kérdés megválaszolásában. Lássuk! 

Forrás: Origo
Így tesztelünk mi

0-5,9 pont: Megihatnánk, de minek, ezzel nem mérgezzük magunkat.

6-6,9 pont: Van az a pillanat, amikor simán letoljuk, mi az, hogy.

7-7,9 pont: Na, ez már valami, ezt még újrakóstoljuk, nem kérdés.

8-8,9 pont: Az anyját, hú, de jó, ilyen borokat szeretnénk mindig inni.

9-10 pont: Létezik ilyen bor? Most már tudjuk, hogy igen, és imádjuk.

Böjt Egri Csillag 2014 (1690 Ft)

A csalános, bodzás, virágos, friss illatok visszahozzák a nyarat, nem csak illatban, ízben is. Cizellált, vidám savak, kellemes borzongás, üdítő és tartalmas minden kortya. Húdejó!  Egri csillag névre hallgat, ez a Bikavér fehér párja. Többet itt tudhat meg róla. 

Egri csillagForrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Csirkemellet keleti fűszerekkel, sok nyers vagy párolt zöldséggel.

Pont: 10/8

Megéri az árát? 

Ritka jó vétel, az egész magyar borpiacon az egyik legjobb ár-érték arányú bor.  Jóval többet ad, mint amennyibe kerül. 

Gilvesy Bohém Cuvée 2014 (1950 Ft)

A korty eleje tavasz, lecsengése ősz. Citrusos, gyümölcsös, élénk illata ízben ásványosan megkomolyodik. Az íz eleje könnyű és áttetsző, a vége telt, hosszú. Csak egyik alkotóeleme, az olaszrizling látott hordót, a sauvignon blanc és a szürkebarát nem. Egy harmonikus szerelmi háromszög. 

Olyan, mint a címkéje, örömborForrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Szűzérmét rozmaringgal, friss mentaleveles kuszkusszal. 

Pont: 10/8

Megéri az árát? 

Mi az, hogy! Baromira. 

Káli Kövek Szentbékkálla Chardonnay 2014 (3250 Ft) 

A 2014-es köztudottan gyenge évjárat, sok eső, kevés szőlő. Viszont abból a kevésből nem egy pincészetnél meglepően komoly tételek születtek. Ha jól tudjuk, ebből mindössze 600 palack. Chardonnay, újragondolva: ott van benne a kötelezően egzotikus jegy  (halványan déli gyümölcs, de tényleg halványan), amit átír az üde citruseufória, plusz a termőtalaj ásványossága. A fahordó diszkréten belesimul az ízképbe. Telt, gazdag, zamatos, hosszú, krémes korty. 

Forrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Halat minden mennyiségben és minden fajtában, plusz tenger gyümölcseit. Sok zöld salátával, főleg rukolával. 

Pont: 10/8,5

Megéri az árát?

Meg bizony. Bár sajnos legtöbbünknek ez már az ajándék kategória. Csak hozzáértőknek vegyük.

Sauska Tokaj Birtok Furmint 2013 (4950 Ft)

Nagyon sokan azt gondolják, hogy minél vastagabb, sűrűbb egy bor, annál értékesebb. Pedig dehogy. A lényeg az arányokon múlik, és a cél a harmónia.  Elegancia nélkül viszont nincs harmónia.  Íme, egy elegáns furmint, van benne anyag, de inkább sokrétű, mint súlyos. Frissesség, könnyedség és érettség ritka szép egyensúlya. 

Forrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Sült libacombot sok erdei gombával.

Pont: 10/8,5

Megéri az árát?

Azért ha egy ezressel olcsóbb volna, még jobban megdobogtatná a szívünket.  

Bott Frigyes Super Granum 2013 (5650 Ft)

Érett illatában gyógynövények, rozmaring, szárított erdei virágok, leheletnyi kamilla. A túlérettséget sugalló illatok után enyhén édeskés ízt várnánk, helyette csontszáraz, töményen ásványos aromákat, feszes szerkezetet kapunk. Vörösboros hőmérsékleten, 18-19 fokon érdemes kóstolni. Nagy, vastag bor, igazi ritkaság. Csak hozzáértőknek ajánljuk. Juhfark, furmint és hárslevelű boldog házasítása. 

EleganciaForrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Kacsát vagy mangalicát, fontos, hogy a köretben vagy a fűszerek között legyen egy kis szerecsendió és római kömény. 

Pont: 10/9

Megéri az árát?

Sovány magyar pénztárcánkhoz képest is azt kell mondanunk, hogy igen. Ha meg akarnánk jutalmazni magunkat vagy másokat, ezt a bort vennénk. Kétségtelenül nagy ajándék.  

Vörös ördögök

Folytattuk a vörösekkel. Fehérben tényleg jók vagyunk, minőségben tudunk versenyezni a nemzetközi mezőnnyel, mennyiségben ne is álmodjunk róla. Sajnos a kettő együtt jár, így mindig lemaradunk a nagyvilághoz képest, de sebaj. Ha Magyarországon a tanároknak is vastagabb lenne a pénztárcájuk, meginnánk a ránk eső részt, senki se féltsen bennünket. 

Forrás: Origo

De mivel olyan vérszegények idehaza a fizetések, egyelőre kénytelenek vagyunk komoly áldozatok árán jó borokhoz jutni.  Az elmúlt 25 évben szerintünk többet fejlődtünk a fehérborok, mint a vörösek terén. Nézzünk kezdetnek három nagy klasszikust. A kóstolás végén, mintegy bónuszként jött be ez a három tétel, a közös családi fotóról lemaradtak, de azért kis csoportban őket is lekaptuk. 

Gere-Weninger Phoenix Cuvée 2009 (2999 Ft)

Ezzel a borral indult a Gere-Weninger pincészet története 1992-ben. Ahhoz képest, hogy a hatodik évét tapossa, állati jó formában van. Kékfrankos, cabernet sauvignon és franc, portugieser, merlot valamilyen arányú házasítása. Gyümölcsössége még mindig dominál, annak ellenére, hogy tanninjai és savai kicsit pofátlanok.  Az elegancia meg a komplexitás hiányzik belőle, de amúgy itatja magát. 

Három nagy magyar klasszikusForrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Gorgonzolás spenóttal és ricottával töltött cannellonit parmezánnal vastagon megszórva. Ja, és friss bazsalikommal. 

Pont: 10/7,5

Megéri az árát?

2000-ért jobban csúszna.

Bock Villányi Cabernet Franc 2013 (3589 Ft)

Illatában piros gyümölcsök, meggy, málna, cseresznye, mellette enyhén menta és érintésnyi ánizs. A fahordó nem teng túl, a fás jegyek (vanília, csokoládé, pörkölt aromák, kókusz) nem mennek a gyümölcsösség rovására.  Egy nagy klasszikus, finoman érdes, boxis tanninokkal.  14%-os alkoholja manapság nem számít olyan magasnak, de a második pohár után azért ne csodálkozzunk, ha hirtelen hőhullámok támadnak ránk. 

Mit ennénk hozzá?

Vaddisznó- vagy szarvaspörköltet, kapros nokedlivel, tejföllel. 

Pont: 10/8

Megéri az árát?

Olykor ki lehet fogni akciósan valamelyik hipermarketben, 2500 forintért, akkor sokkal jobban megéri az árát.  

Vesztergombi Cabernet Sauvignon 2012 (2280 Ft)

Ez a szekszárdi pincészet is a rendszerváltó borászatok egyike. Erre a tételre az Aldiban bukkantunk. Miután megszabadítottuk a palackot a dugótól, egy órát érdemes levegőztetni, hogy teljesen magához térjen.  Akkor aztán robban a gyümölcsössége. Jó sűrű, tömény, tele piros bogyós gyümölcsök aromájával, kedves, puha tanninnal, finom savakkal, lágy textúrával. 

Forrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Marhaszteaket, közepesen átsütve.

Pont: 10/7,9

Megéri az árát?

Meg, nem kérdés. Sőt.

Márkvárt János Dűlőtúra Cuvée 2014 (2000 Ft)

Amit az évjáratból ki lehetett hozni, azt valószínűleg kihozták. Csinos és vicces a címke, meg a történet is, ami mögötte van, oké. Talán pont ezért többet várnánk tőle. Gyümölcsösen indít illatban és ízben, de a korty közepén megtorpan az ízhullámvasút, és több kóstoló szerint savanyú alagútba fut.  Ez van. 

DűlőtúraForrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Márton-napi libát. „De szeretnék gazdag lenni. Egyszer libasültet enni”.

Pont: 10/6,9

Megéri az árát?

Ennyiért kicsit többet várnánk. 

Böjt Egri Bikavér 2013 (2150 Ft)

Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, blauburger és zweigelt házasítása. Valahol itt kellene kezdődnie annak a műfajnak, amit bikavérnek hívunk.  Tökös bor, nagy anyag, sűrű és rostos, tele fűszerrel és gyümölccsel, szépen fésült tanninokkal. Könnyed, mégis tartalmas. 

ModernForrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Vaddisznósültet knédlivel, lila káposztával.

Pont: 10/7,9

Megéri az árát?

Ha valami, akkor ez tényleg megéri.

Jelölt Hordó Zweigelt 2014 (2490 Ft)

Az Etyeki Kúriának Sopronban is vannak területei, onnan származik az alapanyag, amit Etyeken dolgoztak fel. Van benne gyümölcs rendesen, jó, dögös savak, mellette rostos, gyümölcsleves feeling, csak az utóíze fordul itt is savanyúcukorba, néhány kóstolónk szerint. 

Forrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Pont: 10/6,5

Megéri az árát?

2000 forint alatt kevésbé fájna.

Losonci Bálint Pinot Noir 2014 (2750 Ft) 

Fajtajelleges, lila virágos, fűszeres, élénk illatú. Ízben vibrálóan friss, gyümölcsös, de kissé túl savas. Többen közülünk savanyúnak aposztrofálták az utóízét.  Amikor a pekingi kacsa mellett kipróbáltuk, akkor viszont csábító volt. 

Forrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Narancsos pekingi kacsasültet rizssalátával.

Pont: 10/6,9

Megéri az árát?

Hát, hát, annyira nem. 2000-ért inkább. 

Heimann Kékfrankos Alte Reben 2013 (3950 Ft)

Olyan kékfrankos, amely az osztrákokéval felveszi a versenyt, kevés született Magyarországon. Ez viszont az élharcos. Illatában és ízében olyan sokrétű, hogy győzzük szétszálazni. Gyümölcsössége, fűszeressége, hordóhasználata, savai, tanninjai az aranymetszésben találkoznak. Még a dugója is különleges, valami szilikonféleség. 

Forrás: Origo

Mit ennénk hozzá?

Valami vadhús sok édes-savanykás mártással, gazdag, enyhén csípős fűszerekkel, krumpligombóccal. Vagy zöldfűszeres pirított zsemlekockákkal töltött sváb rizses hurka, ahogy a Pilis néhány falujában máig készítik. 

Pont: 10/9

Megéri az árát?

Jutalombor. Sajnos ez ennyibe kerülne az egész világon, sőt, lehet, hogy többe. 

Összegzés

A fehérek közül tulajdonképpen mindegyik megéri az árát, a vörösöknél nyolcból igazán jó szívvel csak kettő esetében mondtuk, hogy oké az ár-érték arány. A vörösborok presztízse még mindig nagyobb, mint a fehéreké, ebben tulajdonképpen követjük a világtrendet. Más kérdés, hogy Magyarország alapvetően fehérboros. Tokajjal, Somlóval és a Balaton-felvidékkel az élen igazán egyedi borokat tudunk felmutatni, és ez a helyzet később már csak jobb lehet. Vörösborban még mindig ott tartunk, hogy legfeljebb utánozni tudjuk a világ jobb vörösboros vidékeit.  Nem olyan rossz mérleg ez, de még bőven van hova fejlődni. Egyelőre örülünk annak, ami van.