Hamisítási botrány a libamáj körül: azonnali termékvisszahívásra kötelezte a Kurunczi Hús Bt.-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága, miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak. A hamis termékek értéke 10 millió forint.

A libamáj fogyasztásának itthon több száz éves hagyománya van, Márton-naphoz közeledve pedig különösen nagy népszerűségnek örvend. Mivel külsőre könnyen összetéveszthető a kacsamájjal, ezért – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – az élelmiszerhamisítók is előszeretettel kísérleteznek vele – írta közleményében a Nébih.

Hatósági zár alatt a hamis májakForrás: Nébih

A hivatal munkatársai országszerte több hónapon keresztül végeztek mintavételt fagyasztott libamáj termékekből. Az esetek többségében a fajazonossági DNS vizsgálatok kimutatták, hogy liba helyett kacsából származott az adott termék.

Az ellenőrzés jelenlegi szakaszában több mint két tonna termék került forgalmi korlátozás alá, mintegy 10 millió forint értékben. Továbbá a hatóság kötelezte az érintett céget az általa gyártott valamennyi fagyasztott libamáj jelölésű termék visszahívására és megőrzésére a vizsgálat lefolytatásáig. Az eljárás folyamatban van, a felelős megállapítása után az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Libának álcázvaForrás: Nébih
Szép, hízott kacsamájakForrás: Nébih