Ahol alkoholtilalom van, nem jelenti azt, hogy az emberek nem isznak. A csempészek találékonysága nem ismer határokat: most éppen Pepsinek álcázott Heineken söröket foglaltak le a szaúdi határon.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek határán fogtak el egy férfit, akinek autójában 48 ezer dobozos Heinekent találtak. A fémdobozokra Pepsis matricát ragasztottak, így próbálták meg bejuttatni őket az egyébként alkoholtilalommal élő Szaúd-Arábiába. Az ellenőrök azonnal észrevették a trükköt és lefoglalták az árut.

A hasonló esetek viszonylag gyakoriak lehetnek. Legutóbb egy olyan férfit kaptak el, akinek a nadrágjába voltak varrva a szeszes italok, illetve szintén a közelmúltban történt, hogy 19 ezer üveg alkoholt találtak a hatóságok egy rizst és paradicsomszószt szállító autó rakterében.

Nem jutott be a sör Szaúd-ArábiábaForrás: AFP

A szaúdi polgárok számára az alkoholfogyasztás illegális – korbácsolást és börtönbüntetést is kaphatnak miatta. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint náluk fogyasztják a legkevesebbet: egy felnőtt ember két decit évente. Bár mivel a legtöbb alkoholizálás nem nyilvánosan zajlik, illetve az emberek le is tagadják azt, az adatok valószínűleg nem a valóságot tükrözik.