Holnap kiderül, melyik a legjobb magyar étterem

2015.11.18. 15:44

Alig bírunk magunkkal, holnap jelenik meg a Gault&Millau Magyarország 2016, amelyben többek között kiderül, melyik a legjobb hazai étterem, bor, borászat és szálloda. A kalauzt első alkalommal egészítik ki külön Budapest melléklettel is.

Holnap, november 19-én jelenik meg a Gault&Millau 2016-os magyarországi kiadványa, amely tartalmazza 228 étterem és 510 bor tesztjét, továbbá bemutat 171 borászatot és 234 szállodát. A Budapest-fejezetben külön foglalkoznak a street fooddal, az alternatív vendéglátási módszerekkel, cukrászdákkal, kávéházakkal és pékségekkel. Kézműves söröket is teszteltek, amelyek most szintén saját szekciót kaptak. 

Nagy nemzetközi érdeklődés övezi: ez a kép Belgiumban készültForrás: BELGA/AFP/Virginie Lefour

Mi az a gó-mi-jó?

A Gault&Millau [gó-mi-jó] a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauza. A hatvanas években, Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét: a korábbi gyakorlattól eltérően szakszerű, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek, és indokolták is a döntéseket.

A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault&Millau kalauz: Európában Franciaországon kívül Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Svájcban, Ausztriában és Németországban is. Az utóbbi időben a márka kiterjeszkedett Magyarországon kívül Lengyelországra, Kanadára, Japánra, Ausztráliára.

Fontos megmérettetés ez a hazai éttermeknekForrás: Fortepan/Gál László

Fő a függetlenség

A fő alapelv a független értékelés és a tisztességes verseny a magyar éttermi világnak, amelyben korábban szakmai szervezetek, szövetségek jutalmazták egymást és saját magukat. További cél az, hogy a jó éttermek támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt húsz pontos rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára. A G&M Magyarország évente jelenik meg, a mostani lesz a negyedik nyomtatott kiadása.

Az ételkritikusnak inkognitóban kell maradniaForrás: Nagy Bence

Az értékelő nem fedi fel magát

A kalauz elsősorban az éttermekkel foglalkozik. A tesztelő nem fedheti fel magát, és a következő szempontok alapján értékel:

  • az alapanyagok minősége, szezonalitása,
  • az elkészítés szakszerűsége (technológia),
  • íz és harmónia a tányéron,
  • kreativitás és arculat,
  • a teljesítmény megbízhatósága,
  • ár-érték arány.

 A tavalyi év étterme a Borkonyha volt, az év konyhafőnöke pedig Ádám Csaba az Olimpia vendéglőből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK