Míg egyes zöldségek egészségügyi hatása körül óriási a felhajtás, vannak olyanok, amelyekről sohasem beszélünk. A krumpli például ilyen: megszokott, olcsó, unalmas, egész évben elérhető. A konyhánk mégsem lenne ugyanaz nélküle, sőt, ha jól készítik el, egészséges is.
Ki gondolná a zöldségek szürke egeréről, hogy kifejezetten egészséges? Se színe, se szaga, és a magazinok életmód rovatai sem érzik úgy, hogy meg kéne írniuk, miért nagyon egészséges ez a gumó. Az amerikai orvosi szaklap, a Medical News Today összeszedte a kevéssé ismert előnyeit.
Túlzottan megszoktuk már, hiszen igazi alapélelmiszer: ott van a leveseinkben, gyakori köret, főzeléket csinálunk vagy kis trükközés után szeszt főzünk belőle. Azonban ha közelebbről ránézünk, kiderül, hogy legalább annyira egészséges, mint azok a társai, amelyek körül az aktuális trendek miatt óriási a felhajtás.
A krumpliról általában azt tudjuk, hogy olcsó és egész évben elérhető. Ezek bár pozitív tulajdonságok, a gumó ennél sokkal többet tud. Lássuk sorjában.

Egy közepes méretű burgonya 164 kalóriát tartalmaz. Ez a mennyiség fedezi a napi kalciumszükséglet 2 százalékát, a C-vitaminnak az 51 százalékát, a vasnak 30 százalékát, a B-vitaminnak 6 százalékát, a magnéziumnak és káliumnak pedig 25 százalékát. Magában hordozza ezen kívül a foszfort, a cinket, a niacint és a folsavat. Alfa-liponsav nevű összetevője részt vesz a cukor energiává való átalakításában.
A héja sem szemét, úgyhogy jól gondoljuk meg, hogy minden esetben megpucoljuk-e: a benne található flavonoid erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns is egyben.

A csontok hálásak lesznek
A krumpli számos összetevője – a foszfor, a kalcium, a magnézium, a cink – különösen fontos a csontegészség számára. Ez elsősorban a csontok erőssége szempontjából igaz, de a vas és a cink nélkül az ízületek körül található kollagén sem termelődne olyan mértékben, ahogy az szükséges egy felnőtt ember számára.
Legyen a krumpli a szívügye
A megfelelő mennyiségű kálium, kalcium és magnézium elsődleges a magas vérnyomásban szenvedőknek, de megelőzés szempontjából is fontos. Ezek az ásványi anyagok együtt a C és B-6 vitaminnal a szív számára is elengedhetetlenek.

A krumpli közvetetten csökkenti az infarktus veszélyét is, ugyanis a benne található nagy mennyiségű rost jótékony hatással van a vér koleszterinszintjére. A B-6 vitaminja pedig meggátolja a homocisztein nevű aminosav képződését, ami nem kis dolog, ugyanis ha túl sok gyűlik össze belőle, akkor károsodhatnak a vérerek – mindez hosszútávon különböző szívbetegségekhez vezethet.

A krumpli termesztése a mai Peru és Bolívia területén kezdődött időszámításunk előtt 8-5 ezer évvel ezelőtt. A legrégebbi régészek által talált gumó nagyjából 5500 éves lehet. Európába csak a 16. század második felében került, miután a spanyolok hazatértek az inkákkal való háborúzásból.
Ezt követően a tengeri áruszállításon múlt a krumpli elterjedése. Az emberek sokáig bizalmatlanok voltak vele, mivel hasonlított bizonyos európai mérgező növényekre. Lassan, de biztosan mégis alapélelmiszer lett belőle. Olyannyira, hogy egyes történészek szerint hozzájárult a 19. századi európai népességrobbanáshoz is.
Az európai története azonban nem volt felhőtlen: a növény behozatalával csak néhány fajta terjedt el a kontinensen, ami nem volt elegendő a genetikai diverzitás szempontjából. A krumpli ezért nagyon fogékony volt a különböző növénybetegségekre. A termés kiesése hozzájárult többek között az írországi nagy éhínséghez is.
Bizony, a rák ellen is
A rákmegelőzés egyik sarokköve a megfelelő mennyiségű folsav, mivel ez a vitamin akadályozza meg, hogy a DNS-mutációk során rákos sejtek keletkezzenek. A krumpliban viszonylag sok folsav található, de a rostokat sem kell alábecsülni: a vastag-és végbélrák megelőzésében elsődleges szerepük van. A rostok ráadásul nem csak a beleknek jók, de az egész emésztőrendszernek is szüksége van rájuk a normális működéshez. A krumpliban található B-6 vitamin pedig segíti a szénhidrátok és a fehérjék emésztését.
Fogyókúrázzon rostokkal
Az elhízás egyik okozója lehet a rossz anyagcsere, ezért az emésztést segítő rostoknak a fentieken kívül az ideális testsúly megőrzésében vagy elérésében is szerepük van. Nem mellékes, hogy a rostok nem hizlalnak, azonban biztosítják a teltségérzetet, csökkentve ezzel az étvágyat.

Krumplis trükkök
A zöldség állítólag nem csak belsőleg, de kívülről is segíthet rajtunk, ha gondunk van az egészséggel. Lereszelve és nejlonzacskóval a talphoz erősítve állítólag kiváló természetes lázcsillapító.
Refluxban szenvedőknek gyakran tanácsolják, fogyasszanak sok krumplit, mivel a benne található nagy mennyiségű keményítő miatt lassan bomlik le, így leköti a gyomorsavat.A nyers burgonya leve ráadásul gyógyítja a gyomor nyálkahártyájának gyulladását és a fekélyeket is.
Több fajta van, mint gondolná
A krumplinak rengeteg fajtája ismeretes, a boltokban általában három különböző típussal találkozunk, ezeket nagybetűs megjelöléssel (A, B, C) különböztetik meg egymástól. Mivel mindegyik más ételekhez ajánlott, korábban készítettünk egy infografikát, ami segíthet az eligazodásban:

Izgalmas, de filléres burgonyás receptjeinket itt találják.