Kakaóval szednék el a szívükért aggódok pénzét

kakaó
Szíverősítő ez is
Vágólapra másolva!
A nagy csokoládégyártók azt állítják, hogy a tabletta formájában árult kakaó csodát művel a szívvel. Ha ez igaz is, tényleg szükség van egy újabb étrend-kiegészítőre?
Vágólapra másolva!

A kakaó egészségügyi hatásairól nem most hallunk először, sőt lassan kezd a legújabb divattermékké válni a bioboltokba koslató egészséghívők körében. Azonban azt is tudjuk, hogy ezt az értékes alapanyagot többnyire rengeteg cukorral és zsírral együtt fogyasztjuk, a jól ismert csokoládé formájában.

Az adalékanyagok miatt a pozitív hozadékok eltörpülnek,

és a csoki gyógyszer helyett csak egy hizlaló élvezeti cikk marad.

Önmagában gyógyszer, feldolgozva kevésbé Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Szedjen kakaótablettát, mert

Néhány cég azonban most próbál az élvezet helyett a gyógyhatásokra koncentrálni, és minden erejével meggyőzni a közönséget arról, hogy szedjenek kakaótablettákat: az új étrend-kiegészítőből ugyanannyi örömünk származhat, mint egy C-vitamin bogyó lenyeléséből.

A kakaóbabból készült por valóban értékes tápanyag, amely sok flavonoidot tartalmaz. Ezek

fokozzák a vérkeringést, illetve hozzájárulnak a szív karbantartásához.

A kontinens egyik nagy csokoládégyára, a Barry Callebaut most arra készül, hogy ezen felbátorodva piacra dobja az első európai kakaótablettát. Az ügy eddig jól halad, az illetékes egészségügyi szervek már jóváhagyták, hogy az új termék valóban jót tesz a szívnek.

Nemsokára Európában is megvásárolható lesz a kakaótabletta Forrás: Thinkstock

Hamarosan Európában is

A Callebaut a The Independentnek elmondta, hogy egy francia étrend-kiegészítő gyártóval, a Naturex-szel fognak össze, közösen igyekeznek vetélytársai lenni olyan óriásoknak, mint a Mondelez International Inc. és a Mars Inc. Ezek egyelőre csak az Egyesült Államokban árulják a hasonl termékeiket, most azonban fontolóra vették, hogy az európai piacot is megtámadnák.

A Mars májusban hozott nyilvánosságra egy tanulmányt, amelyben a Harvard Egyetemmel közös kutatásuk eredményeit összegezték. A konklúzió szerint a kakaóban található flavonoidok hasznosak az emberi szervezet számára. Az ő tablettájukat CocoaVia-nak nevezik és 2010 óta van jelen a piacon. Azóta természetesen számos hasonmása is megjelent már.

A Mars étrendkiegészítője 13 ezer forintba kerül Forrás: CocoaVia.com

Az étrend-kiegészítő melletti legjobb érv, hogy nem tartalmazza azokat a felesleges kalóriákat, amelyeket a magas kakaótartalmú csokoládékkal viszünk be a szervezetünkbe. Az európai ajánlás szerint napi 200 miligramm kakaóból származó flavonoid már jótékonyan hat a vérkeringésre. Ez a mennyiség körülbelül két tábla csokinak felel meg.

A csokigyártók már biztosan jól jártak

Az Euromonitor felmérései szerint az elmúlt öt évben a kakaótablettáknak hála

megötszöröződött a kakaó forgalma.

Érdekes, hogy bár a cél nem a tejcsokoládék reklámozása volt, mégis háromszor annyit adtak el belőlük, mint korábban.

Szíverősítő ez is Forrás: AFP

Nem mindenki próbálná ki magát az életmódiparban. A Lindt például tömören annyit nyilatkozott, ők szeretnének továbbra is a csokoládé élvezeti tulajdonságaira koncentrálni. Az érdektelenek mellett azonban ott vannak az örök szkeptikusok is. Marion Nestle, a New York Egyetem táplálkozástudományi professzora szerint:

A legújabb csodaszer tehát a kakaó, de óva intünk bárkit attól, hogy azt higgye, a CocoaVia és társainak napi bevétele után már mindent megtett a szíve egészségéért. Nem beszélve arról, hogy a kakaót számos más módon is beiktathatjuk a napi étrendünkbe, nem csak csoki vagy tabletta formájában.

Ha kíváncsi arra, hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé, innen megtudhatja.