Vágólapra másolva!
Akciófilmbe illő jelenetek zajlottak a szabolcsi nagykereskedőnél: a Nébih többtonnányi árut foglalt le, de a tulaj megpróbálta visszaszerezni a gyanús krumpliszállítmányt. Fuvarlevél nélküli kamiont, elszámolás nélküli milliókat találtak a telephelyen.
Vágólapra másolva!

Hiába hagyta ki a piaci ellenőrzést Szabolcs-Szatmár Bereg megye legnagyobb zöldség-gyümölcs kereskedője, a Nébih és az adóhatóság ellenőrei így is ellátogattak nyíregyházi raktárába.

Teljes volt a káosz

A telephelyen a pénzügyőrök látogatásakor is nagyban ment a bolt, az ott vásároló kiskereskedők több millió forintnyi árut vittek már el hajnal óta. A hatóság emberei aztán minőségi, jelölési problémás termékeket, de pénzügyi visszaélésre utaló jeleket is találtak:

  • többmilliós különbözet volt a kasszában a hivatalos elszámoláshoz képest,
  • a kereskedő nem vezetett készletnyilvántartást,
  • sok terméken három országot is feltüntettek származási helyként.

Gyanús krumpli

A képünk illusztráció Forrás: Nébih

A helyzetet tovább bonyolította, hogy a telephelyen egy krumplival megrakott lengyel kamion is várakozott, fuvarlevél vagy bármilyen áruokmány nélkül – a sofőr hat tonna burgonyáról beszélt, de a NAV-osok ennek a dupláját találták a raktérben.

Menteni a menthetetlent

A pénzügyőrök egy hulladéklerakóhoz kísérték volna a hatóságilag lezárt kamiont, de a sofőr nem követte a felvezető autót, ehelyett

feltörték a Nébih pecsétjét, és egy teherautóba próbálták átmenteni a lefoglalt, megsemmisítésre ítélt árut.

A terv nem jött be, a hatósági ellenőrök rajtakapták az átrakodókat, az illegális akció miatt pedig feljelentést tettek.

Tényleg belföldi szállítmány?

A NAV azt is vizsgálja, hogy a vállalkozó belföldi termékként tüntette-e fel a szállítmányokat, annak ellenére, hogy a közel 20 tonna lefoglalt áruban nem is volt magyarországi termény. Erre azért is kíváncsiak, mert a telephelyen lefoglalt számlákon sok "eltűnő kereskedő", vagyis valódi gazdasági tevékenységet nem végző eladó is szerepelt.