A hagyományos élelmiszereket előállító gazdáknak ígérnek segítséget

mezőgazdaság agrár traktor
A tractor plows a field near Straubing, Germany, 21 October 2015. Photo: ARMIN WEIGEL/dpa
Vágólapra másolva!
Az agrártárca célja, hogy nőjön az eredet-megjelöléssel, illetve földrajzi jelzéssel rendelkező termékek száma - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián.
Vágólapra másolva!

Czerván György erről a Terra Madre (anyaföld), a Hagyományos termékeket előállító közösségek világnapja alkalmából szervezett szakmai rendezvényen beszélt. Hozzátette:

A kis- és középvállalkozások magas hozzáadott értékű agrártermékei elősegítik a vidék jövedelemtermelő képességének javítását, új munkahelyek létrejöttét és a fogyasztók ellátását egészséges, minőségi élelmiszerekkel.

Összekötni a vevőket a termelőkkel Forrás: AFP

Segítségnyújtás a termelőknek

Az államtitkár vélemény az, hogy az eredetvédett termékek minősége erősíti a termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, növeli a termékek iránti fogyasztói bizalmat. Ezért

az FM szakmai segítséget nyújt a hagyományos mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket előállító helyi termelői közösségeknek

a nemzeti és uniós minőségrendszerekbe kerüléshez, a belföldi és uniós marketing, valamint a promóciós programokba való kapcsolódáshoz, továbbá az uniós oltalomhoz fűződő jogérvényesítéshez.

Czerván György szerint a globalizálódó élelmiszertermelés és kereskedelem nagy kihívás elé állítja a magyar mezőgazdaságot és élelmiszerkereskedelmet. A válasz azonban nem a negatív árverseny, annak minőségcsökkentő következményeivel, hanem a helyben termelt alapanyagokból készült, minőségi élelmiszerek előállítása. Ennek a jegyében hirdette meg az idén a helyi termék évét a minisztérium.

Termőföld, közös érték Forrás: AFP

Mindenütt ugyanazt

A Terra Madre Világnap - amit a mai napon, december 10-én tartanak világszerte -

célkitűzése a hagyományos termékeket előállító közösségek támogatása, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítése.

Ezért a mostani rendezvényen a magyar hagyományos terméket előállító közösségek munkáját, eredményeit ünneplik.

Az államtitkár jelezte, hogy az agrárgazdaságért felelős államtitkárság gondozza és irányítja a Hagyományok-ízek-régiók programot (Hír), és irányítja a védjegy pályázati rendszerének működtetését. A Hír-védjegy pályázat eredményeként 2010 óta már 132 termék viseli a védjegyet, amely a hagyományos és tájjellegű termékként való elismerést szolgálja és az uniós oltalom megszerzésének előszobája.

Az Európai Bizottság a 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési program keretében a Hír-védjegy rendszert nemzeti minőségrendszerként ismerte el. Ennek eredménye, hogy a programhoz csatlakozó termelők, előállítók és csoportosulásaik a jövő évtől támogatást vehetnek igénybe minőségrendszerük működtetéséhez, valamint csoportosulásaik tájékoztatási és promóciós tevékenységéhez - fűzte hozzá az államtitkár. Az egy éve megalakult a Hír Védjegyesek Klubjának, amely a termelők, előállítók és csoportosulások képviselőinek közössége, 60 tagja van.