Néha úgy tűnik, hogy túl sokat hallunk a fehér liszt és cukor veszélyeiről – egyeseket ez tényleg nem érint, számukra mondvacsinált problémának tűnhet, de sajnos túl sokan vannak olyanok, akiknek ezek az alapanyagok komoly emésztési problémákat okoznak.

Blogok és újságok receptjei foglalkoznak lelkesen a témával, de ha objektíven nézzük, gyakran egymást ismétlik, néhány alapreceptet variálnak körbe-körbe. Török Eszter dietetikus könyve azonban sokaknak újat mondhat: okos, logikus, változatos és rendkívül szerethető. 

Kötelező kihívás

Az érintetteknek vagy családtagjaik számára nem könnyű egy kreatív étrend kialakítása. Ahhoz, hogy a diéta ne váljon unalmassá, időről időre újabb receptek kellenek – ezek megtalálása vagy kikísérletezése idő és energia szempontjából egyáltalán nem könnyű. A Viszlát, cukor és fehér liszt! című könyv éppen ezért remek alapmű – ráadásul azoknak is hasznos és szórakoztató, akiknek semmi bajuk, és nem érzékenyek csak arra, ha nincs elég kolbász a hűtőben. 

Diétázóknak alapmű lehetForrás: Boook Kiadó

Senkinek sem mindegy, hogy mennyi szénhidrátot fogyaszt, hiszen a rossz táplálkozási szokások az elhízáson túl közérzetünket és teljesítőképességünket is rombolják. A lakosság felénél kimutatható az inzulinrezisztencia,  amiről tudjuk, hogy kezdő lökés a szomorú cukorbetegség felé. A Boook kiadó gondozásában megjelent gyűjtemény gondol rájuk, sőt a policisztás ovárium szindróma (PCOS) tekintetében is megszívlelendő étrendet kínál – ez a magyar nők közel egyötödének rendkívül fontos lehet. 

Ígéretes receptek, szép fotókForrás: Boook Kiadó

A tapasztalat mondatja vele

Török Eszter dietetikai szakismeretei és tapasztalata segítségével nem szimplán okosakat mond, hanem örömteli módon kreatív ételekkel vezet be minket a tudatos táplálkozásba. Ünnep a könyvet kézbe venni, hiszen az ételek teljes értékűek; a májkrémtől a köleses csirkepaprikásig minden benne van. 

Nemcsak a képek szépek, hanem a leírások is reálisak. Megrögzött módon rosszul táplálkozó harmincas férfiként is összefut a számban a nyál – végre valaki úgy rak össze diétás menüt, hogy ne a hiányérzete nőjön az embernek, hanem a kíváncsisága,  hogy most azonnal rohanjon a konyhába, és gyújtsa be a tűzhelyet. A lecsós csirkemáj mellé zseniálisan párosítható a kuszkusz, de a zöld teás pulykamell vörös rizzsel is olyan fogás, ami után nem kívánunk rá még egy rund rántott karmonádlira. 

Édességek is akadnakForrás: Boook Kiadó

Nincs bajod? Akkor is szeretni fogod!

Szimpla olvasóként vagy emésztési gondokkal küzdőként azonnal lejön a pozitív üzenet, hogy a vércukorszint egyenletesen tartása, a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát bevitele az átgondolt, ötletes és sokoldalú ételeknek hála egyáltalán nem kín, hanem óriási gasztrokaland is lehet. 

Merjünk kreatívan diétázni!Forrás: Boook Kiadó

Az egy főre jutó adagok lefedik az átlag számára elegendő tápanyagokat, miközben egyszerűek, maguktól értetődőek – akik eddig rossz kihívásnak, átkozott kényszernek élték meg a fehér liszt elhagyását és a cukormentes táplálkozást, azoknál ez a könyv nem hiányozhat a konyhapolcról.