A legtekintélyesebb gasztronómiai versenyt május 10-én és 11-én a Budapesten rendezik meg, a Sirha Budapest szakkiállítás keretében. A tét óriási: az 5 óra 35 perces kulináris show végén – melyen a magyar séf, Hamvas Zoltán elnököl – csak tizenegyen juthatnak be a Bocuse d'Or világdöntőjébe, a 2017-es lyoni Sirhára.
A Bocuse d’Or Europe megkerülhetetlen állomás, s egyben a selejtezősorozat legnézettebb eseménye is, ahonnan a legtöbb versenyző kerül ki a világdöntőre.
Ebben az évben a vándorversenyen újra találkozik az európai gasztronómia elitje.
Commis-juk és felkészítő trénerük támogatásával meg kell alkotniuk egy húsételt szarvasból és egy halételt kecsegéből és annak kaviárjából.
Magyarország és Budapest már szerepel Európa gasztronómiai térképén. A bőséges, ízletes és fűszeres magyar konyha az ország történetének tanújaként ázsiai, német, olasz és szláv hatásokat is magába olvasztott.
„Magyarországon szeretünk úgy fogalmazni, hogy gasztronómiai forradalom zajlott le tíz évvel ezelőtt – mondja Hamvas Zoltán, a verseny elnöke. –
Séfek, étterem-tulajdonosok, borászok és cukrászok egyesítették erőiket, hogy megszülessen egy új, intenzívebb, színesebb konyha.”
Ennek a sikernek a bizonyítéka, hogy már két séfünk is képviselte az országot a Bocuse d’Or világdöntőjében 2013-ban és 2015-ben. Budapest büszke lehet arra, hogy immár négy Michelin-csillagos éttermet is ajánlhat.
Az első falattól padlót kéne fogni
"A helyszínre érve valami nagyon furcsa eseménybe csöppentem. Nem szeretném, hogy az elit szakácsok teljes mezőnye egy emberként sértődjön meg rám, ezért az állatkerti majomház példáját ezennel ünnepélyesen elvetem. Helyette képzeljünk el egy olyan konyhát, ahol a szakácsok be vannak zárva egy üvegkalickába, a nézők meg kintről bámulják őket, esküszöm, néhányan még kopogtak és integettek is."A Bocuse d’Or Europe vendégül látása új kihívás az ország számára. „Olyan lehetőség ez, mely mindannyiunk számára óriási motivációt jelent – hangsúlyozza Hamvas Zoltán. – Szeretnénk felhívni a figyelmet a fiatal generációra, szeretnénk csodálatos kulináris kalandot kínálni és új ízeket vinni Európa gasztronómiai színterére.”