Gyorsan űzze el a fagyot finom, forró italokkal!

Teázás 01. lány bögre ital tea tél erdő piknik uzsonna pettyes 01 04
Lány két bögrével, kannából tölt az anyja.
Vágólapra másolva!
Remegő kézzel, széltől átfújva, fagyott ajkakkal vágyik valami meleg italra, de gyorsan? Itt a legjobb receptek!
Vágólapra másolva!

Ki ne szeretné felhevíteni egy cudar téli napon? Tea, forralt bor, forró csoki vagy egy alkohollal dúsított kávébomba? Sebesen, percek alatt elkészíthető ötleteket gyűjtöttünk össze mindenféle formációból, minden ízlésnek.

A forralt bor ebben a műfajban a legnépszerűbb, az igaziról már írtunk itt. Minden háznál megvan a jól bevált recept, az alap a jó minőségű bor, vagyis nem a „forraltbornakmégjólesz” kannás, plusz a fűszerek. Fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, feketebors, gyömbér, citromhéj, chili – a választék hatalmas, a ízlés és a szokás szerint.

Bodzatea két fémtalpas üvegpohárban, két átfázott embernek Forrás: Halmos Mónika

Jöhet bele gyümölcs, mehet hozzá mézeskalács – sőt, van, ahol éppen a mézeskalács-fűszerrel teszik karácsonyivá. Viszont elkészíthetjük ennek alkoholmentes változatát is! Semmi mást nem kell tenni a jól bevált forralt bor receptünkkel, csak a bort kicserélni benne natúr, 100%-os szőlőlére. Lehet fehér vagy vörös szőlőből, ízlés dolga, így a gyerekek és sofőrök sem maradnak ki a jóból.

Mikor méteres hó van odakinn

„Mi bálrendezők — vallja Podolini Lajos — értünk az ilyesmihez, mert forralt bor nélkül hogyan lehetne egy táncestély a felvidéken? Mikor méteres hó van odakinn, az országútnak nyoma sincs, az éjszaka oly sötét, hogy még a hófúvást sem láthatni, senki sem mehet haza reggelre, de a környékbelieknek be kell várniok a déli napsugárt is, amikor az útba eső feszületek, kápolnák, hidak valamiképpen mégiscsak megmutatják az irányt Lubló vagy Szepesbéla felé..."

(Krúdy: Boldogult ifjúkoromban és más elbeszélések)

A meleg puncsnak sokféle variációja ismert. Nálunk ez a nyerő, már az illata is felmelegít. Orosz teát használunk hozzá, de másmilyen is jó.

Ha átfáztunk kell a meleg ital Forrás: Halmos Mónika

Puncs

  • 10 szem kardamom
  • 7 dl testes vörösbor
  • néhány szegfűbors
  • darabka fahéj
  • 1 l erős fekete tea
  • 2 narancs
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dl rum

Elkészítési idő: 20 perc

Puncs, ami kincs Forrás: Halmos Mónika

A bort lábosba öntjük, beleszórjuk a fűszereket és felforraljuk. Hozzáadjuk a teát, a cukrot, az alaposan megmosott és héjastul felkarikázott narancsot. Egy pillanatig forraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a rumot és azon melegében tűzálló poharakba merjük. Ki-ki kedve szerint barna cukorral vagy mézzel tovább édesítheti.

A teavariációknak külön kasztját jelentik a különféle gyümölcsökből, bogyókból készített meleg italok. A nagy klasszikusból, a csipkebogyóból készült változat a gyógyhatásáról ismert, de olyan kellemes íze, hogy érdemes csak úgy, az élvezetéért is fogyasztani. Persze nem mellékes, hogy ha kíméletesen bánunk vele, sok C-vitamin marad benne.

Két csésze csipkebogyótea Forrás: Halmos Mónika

Többféle módon is elkészíthetjük: a legjobb, ha a forrásban lévő vízbe dobjuk az összetört bogyókat, és lefeddve hagyjuk addig, míg iható hőmérsékletűre hűl. Mézzel vagy barnacukkoral ízesítve fogyaszthatjuk. Hidegen üdítő italként színesítheti meg a hűvös napokat, s ha szeretnénk, hogy még aromásabb legyen, tegyünk hozzá természetes ízfokozókat: kevés, vékony csíkokra metélt gyömbért, néhány galagonyabogyót vagy pár szem szegfűszeget.

Aranyos divat „sült teát” inni: kis üvegbe zárt gyümölcsök ezek, amelyek ízében nem csak a gyümölcs dominál, hanem forradalmian izgalmas benne a sütés közben keletkezett pörzsanyag is. Csak meleg víz kell hozzá, semmi más.

Ez adta az ötletet, hogy csipkebogyóteát lekvárból csináljunk, és bevált! Két-három kanállal a csészébe, mehet rá a forró víz, összekeverjük és kész. Gyümölcsös, forró, ízes és pillanatok alatt elkészül. (Házi csipkebogyólekvár kell hozzá.)

Forró téli italok Forrás: Halmos Mónika

Mézes, erdei gyümölcsös forró ital

Hozzávalók:

  • 1 nagy marék szárított galagonya vagy csipkebogyó, vagy vegyes erdei gyümölcs
  • 1 fahéjrudacska
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • méz ízlés szerint

A szárított bogyókat a fahéjjal meg a gyömbérrel együtt néhány órára 1 liter langyos vízbe áztatjuk. Felmelegítjük, mézzel ízesítjük és a termoszba szűrjük. Ne forraljuk, hogy minél több vitamin maradjon benne!

Almás bodzatea

Hozzávalók:

  • 4 alma héja
  • 2 evőkanál bodzavirág
  • 1 citrom leve
  • méz ízlés szerint

Az almahéjat a bodzavirággal együtt felforraljuk, majd lefedve hagyjuk néhány órán át. (Ezt akár előző nap is elvégezhetjük). Felmelegítjük, citromlével és mézzel ízesítjük, majd a termoszba szűrjük. A bodzavirág izzasztó és köptető hatása a téli nyavalyák esetén is jól jöhet!

Fahéjjal remek az alma Forrás: Halmos Mónika

Meleg almás italt natúr almaléből is készíthetünk. Melegítsük fel, néhány citromkarikával, egy kis darabka fahéjjal tegyük téliessé az ízét. Meglepő és különleges, mellé ropogtassunk mézeskalácsot, ha van.

Bodzatea

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 4 evőkanál friss, vagy szárított bodzabogyó
  • 1 evőkanál szárított bodzavirág
  • barna cukor vagy méz
  • citromlé

Elkészítési idő: 10 perc

A felforralt vizet a bodzabogyókra és virágra öntjük, majd legalább 5 percig állni hagyjuk. Leszűrve, barna cukorral vagy mézzel és citromlével ízesítve fogyasztjuk.

Félre a világgal!

Be kell vallanom, mostanában örülök, ha becsukom az ajtót és kirekesztem a külvilágot. Maradjon kint a tülekedés, a veszekedés, az ordibálás, a karácsonyt váró világ idegbeteg őrülete. A kert sem kínál ilyenkor nyugalmat, a konyha annál inkább. Külvilág kizárva, bent meleg van, béke. Ha akarom, zene, ha meg nem, akkor csend. A világ ellen jó a könyv is, ami embert elrepíti egy békésebb világba, vagy egy olyan helyre, ahol röpke félóráig vagy elalvásig jól érzi magát. Addigra a bögre is kiürül.

Bekuckózáshoz egy jó forró ital, a kedvenc levendulámmal - kicsit franciás hangulat, illatos, édes, sűrű. Már kóstolhatjuk a városban is, a hideg utcán, meleg pohárból szürcsölve. De azért csészéből, elegánsan, úgy az igazi.

Levendulás forró csoki Forrás: Halmos Mónika

Levendulás forró csoki

Hozzávalók:

  • 8 dkg 70-80% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 4 dl 2,8% zsírtartalmú tej
  • 1 dl tejszín
  • 4 evőkanál méz
  • 8 szál levendulavirág
  • vagy 1 evőkanál szárított levendulavirág

Elkészítési idő: 20 perc

A tejet, a tejszínnel meg a levendulavirággal felforraljuk, majd rövid ideig állni hagyjuk. Leszűrjük, beletördeljük az étcsokoládét, belecsorgatjuk a mézet. A kívánt hőmérsékletűre melegítjük, majd tejhabosítóval (vagy botmixerrel) felhabosítjuk. Máris, azon melegében kínáljuk. Ha teljesen véletlenül van mellé levendulás keksz, az kész főnyeremény!

Ajándékba is remek Forrás: Halmos Mónika

Plusz egy ötlet: forró chilis csoki ajándékba

Mérjünk ki két evőkanál kakaóport, ugyanennyi barnacukrot és/vagy kandist. Tegyünk hozzá egy szép chilit, vagy egy mokkáskanálnyi chiliport. Töltsük egy csinos kémcsőbe (kreatív boltokban beszerezhető, vagy hasonló kapható fűszertartóként az IKEA-ban is.) Kerülhet rá egy kis dekoráció, és a gyengébbek kedvéért felirat a használatára vonatkozóan. Vagyis: öntsük megfelelő mennyiségű forró vízbe, keverjük meg és egészségünkre!

Nem a kedvencem a cseresznyebefőtt, tőlem aztán állhatna a polcon az idők végezetéig. De amikor igazán hideg van, akkor nem kevés pálinkával (vagy rummal esetleg vodkával) dúsítva, forrón, csudára át tud melegíteni. Nemrég kaptam ezt a jó ötletet a recepttel együtt, adom is tovább jó szívvel! Az alkoholos gyümölcs ravasz, vigyázzunk vele, mert könnyen a fejünkbe száll!

Pillanatok alatt megvan Forrás: Halmos Mónika

Cseresznyebefőtt felnőtteknek

Egy kisebb hőálló csészét tegyünk félig cseresznyebefőttel, legyen benne gyümölcs és lé is bőven. Töltsük fel töménnyel és tegyük be rövid időbe a mikróba. Pillanatok alatt kész és biztos, hogy minden végtagunkból elűzi a fagyot!

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatja. Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.