Melyik a jobb, a kávé vagy a tea?

2015.12.17. 19:08

A teások bezzegeznek, a kávésok vállat vonnak. A két tábor rendre azt próbálja bebizonyítani, hogy a saját kedvenc forró itala az egészségesebb. Lássuk, mi az igazság.

A poént lelőjük mindjárt az elején: okosan, kitartóan, de mértékkel fogyasztva mind a kávé, mind a tea is egészségesek. Ennek ellenére az egyik és a másik hívei is képesek szenvedélyes viták közepette kardoskodni saját italuk mellett. És persze az is igaz, hogy az előnyök mellett mindkettőnek vannak hátrányai is. Vegyük sorra őket. 

Ezt, vagy a teát?Forrás: Wikipedia

A tea

Napi három csésze tea gyulladáscsökkentő hatással van az emberi szervezetre, ráadásul a vérerek merevségét is megelőzhetjük vele. A rendszeres fogyasztás csökkenti a stroke és a szívbetegségek kialakulását, de a memóriára is jótékony hatással van: akik naponta több mint két csészényi zöldteát isznak, azoknál sokkal kisebb az időskori elbutulás kialakulásának esélye.

Mindegy, mi van benne, mindkettő rendben vanForrás: Julia Sysoeva

A negatív hatásai közé tartozik, hogy elfogja a fogakat, és olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek nehezítik a növényekben található vas felszívódását. Ez előbbi ellen úgy harcolhatunk, ha teaivás után vizet iszunk, vagy fogat mosunk. A másik ellen pedig úgy, ha a vasban gazdag zöldségeket C-vitaminnal együtt fogyasztjuk.

Más kérdés, hogy cukrozva újabb hátrányait ismerhetjük meg.

A kávé

Napi három csésze kávénak számos jó hatása lehet: megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt, a Parkinson-kórt, a rákot és a korai halált. Azonban ha túlzásba esünk, akkor a nagy koffeinmennyiségtől idegesnek érezhetjük magunkat, és heves szívdobogást is tapasztalhatunk. Fontos még, hogy ha mindkét italt teletoljuk cukorral, akkor a jótékony hatások némileg eltörpülnek az édesítő káros hatásai mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK