12,3 milliónyi bírság: télen nagyot kaszál a Nébih

2015.12.18. 13:46

A tél tele van szezonális kedvenc ételekkel és kajás bódékkal, mindez pedig az ellenőrző hatóságokat is komolyan foglalkoztatja. Eddig összesen 12,3 millió forint bírságot szabtak ki.

Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a szabálytalanságok száma és a bírság összege hasonló a tavalyihoz: 87 esetben indítottak eljárást és összesen 12,3 millió forintot szabtak ki. Elsősorban a friss húst, a virslit, a bejglit, a szezonális gyümölcsöket, az élőhalat és a vásárokra kitelepült vendéglátókat ellenőrizték. Most megmutatjuk, mi minden történt, a legapróbb részletekig. 

A gyümölcsökre is figyelnekForrás: Nébih

Az ellenőrzések közelről nézve

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, a konkrét munkát azonban a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági szakemberei és állategészségügyisek végzik. A december 13-ig lefolytatott vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy míg 2014-ben a vizsgált egységek 1,9 százalékában volt probléma a minőséggel, addig idén ez az arány 3,1 százalék volt.

Az ellenőrzött helyek száma kétezer körül jár, amelyek között voltak nagyáruházak, logisztikai központok és vásári eladók is. A megvizsgált 15 152 élelmiszer közül 11 550 volt magyar termék. Ebből 267-et kellett kivonni a forgalomból, közel 2,5 millió forint értékben. A vizsgált 3602 külföldi élelmiszer közül 29-nek az árusítását tiltották meg, ezek értéke 600 ezer forint volt.

Lecsap a hivatalForrás: Nébih

Amíg tavaly a termékek 1 százalékát kellett kivonni a forgalomból a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt, addig idén ez az arány csak 0,4 százalék volt. A hónap közepéig 238 élelmiszerfeldolgozó és értékesítő kistermelőt is ellenőriztek, a kifogások száma minimális volt. Viszont kiszűrtek kilenc olyan álkistermelőt, aki regisztráció nélkül árusított.

Figyelnek a vásárokra

A karácsonyi ünnepi vásárokra, rendezvényekre kitelepült vendéglátók ellenőrzése során kirívó élelmiszer-higiéniai-és biztonsági hiányosságokat nem találtak. A 227 ellenőrzött üzlet mindössze 2 százalékában intézkedett a hatóság, és négyszer szabott ki bírságot, összesen 825 ezer forint összegben. Tavaly hét esetben 440 ezer forint volt a kiszabott bírság összege. 

A vásárokat is megfigyelikForrás: http://www.explorewestsweden.com

A szezonális zöldség-gyümölcsöket – elsősorban déli gyümölcsöket és almát – 315 forgalmazónál ellenőrizték. Bírságolni 45 alkalommal kellett, a kiszabott összeg 1,8 millió forint volt. Az élőhal szállítmányok közül 18-at ellenőriztek, ezek mennyisége 260 ezer kilogrammot tett ki. Egy esetben állatvédelmi hiányosság miatt tettek feljelentést az ellenőrök.

A Nébihnek voltak látványos fogásai az év utolsó hónapjaiban. Legutóbb akkor hallottunk felőlük, amikor kukacos húsokat, penészt és sok-sok koszt találtak egy budapesti húsnagykereskedésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK