Kilöttyen a pezsgő, harapnivalóktól roskadozik az asztal, mégsem biztos, hogy jobban tudunk ünnepelni, mint az előző században. A régi képeken kevesebb a finomság, cserébe jobbnak tűnik a hangulat. Megmutatjuk, milyen volt egy jelmezes buli 1942-ben, és hogyan koccintottak 1970. január 1-jén.

Stilizált kép lenne? Nem tudniForrás: Erky-Nagy Tibor/Fortepan

A pezsgő lett a szilveszter egyik szimbóluma. Manapság talán többeknek van lehetősége arra, hogy ezzel üdvözölje az új évet, de ilyen jól már kevesen tudnak mulatni vele. A képről sajnos csak annyit tudni, hogy 1928-ban készült.

A hölgy mindjárt elejti a szódásszifontForrás: Höfler Tibor Gyűjtemény/Fortepan

Szerény lakoma, kedves hangulat. A szódásszifon a legtisztábban kivehető gasztrokellék a képen. Így mentünk át 1934-ből 1935-be.

Merengők 1934-benForrás: Höfler Tibor Gyűjtemény/Fortepan

Ugyanaz az asztaltársaság, kicsit kiegészülve. Mennyi szép, merengő tekintet.

Mi áll ki az emberek fejéből és miért?Forrás: Császy Alice/Fortepan

Puccosabb helyszín és társaság 1938-ból, de nagy lakomának itt sincs nyoma. Néhány üveg alkohol, egy kis konfetti; a fejdíszeket viszont nem tudtuk értelmezni. Kommentben várjuk a megfejtéseket.

Őrületes bohémkodás 1938-bólForrás: A R/Fortepan

Más társaság, de még mindig 1938. Az előtérben ülő hölgy a legmenőbb, és nem csak azért, mert üvegből tolja a társaság pezsgőjét.

Ezek után még van valakinek kedve otthonmaradni?Forrás: Erky-Nagy Tibor/Fortepan

1940 szilveszterén nagy csapatás lehetett Dombóváron, a Fehér Ló nevű vendéglőben. Messze ez a legbulisabb kép a Fortepan szilveszteri fotói közül.

Igazi beöltözős buliForrás: Erky-Nagy Tibor/Fortepan

Ha valaki idegenkedne a jelmezes ünnepségektől, ez a kép biztosan elmossa a kétségeit. Nők és férfiak, komolyan vették a feladatot 1940-ben.

Kinek a macskajaj, kinek a kéményForrás: Urbán Tamás/Fortepan

Sajnos itt egy nagyobb űr van a fotóarchívumban, a következő kép 1970-ből való. A kéményseprők január 1-jén nem a másnaposságtól szenvedve fetrengnek otthon, hanem a tetőn állva koccintanak az újévre. A fotó Cegléden készült, a Rákóczi út 14. tetején.

Szilveszter 1973-banForrás: Erky-Nagy Tibor/Fortepan

Nagy bánatunkra nincs átmenet az elegáns partik és a házibulik között. Szívek, konfettik, tánc 1973-ból. Ételt nem látunk a képeken, talán nem is volt.