QR-kódot kapnak a sertéshúsok

2015.12.19. 09:49

A Kiváló minőségű sertés eredetigazolási rendszer keretében okostelefonnal beolvasható QR-kóddal lehet ellenőrizni a pultban lévő sertéshús származását - mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Németh Antal az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában azt mondta: a tesztüzem befejeződött, most zajlik a rendszer széles körű bevezetése. Eddig több mint 640 vágóhíd és feldolgozóüzem jelentkezett be a Kiváló minóségű sertés (KMS) minősítésre, és 289-en már meg is kapták a védjegyet.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Pablo Porciuncula

A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, és a húsa meghatározott márványozottságú és sajátos, különleges íz- és illatvilágú.

A sertésstratégiára jövőre 1,15 milliárd forintot szán a kormány. Ebből a minőségellenőrzés mellett infrastrukturális és minőségi fejlesztéseket is végrehajtanak, egyebek mellett a herceghalmi kutatóintézetben, ahol a sertésállomány fejlesztésével kapcsolatos kutatásokat végzik.