Az angol konyha legjobb oldala: húsos piték

2015.12.26. 11:58

Az a közhely, ami szerint az angol konyha rossz, már rég tudjuk, hogy nem igaz. A világ jelenlegi leghíresebb szakácsait és szakácscelebjeit a szigetország szülte Heston Blumenthaltól Jamie Oliverig, - ez talán nem lehet egészen véletlen. 

Akinek az angol reggeli bizarrnak tűnik, és nem látja magát, amint hurkát eszik paradicsomos babbal reggel 7-kor, az a brit gasztronómiával való barátkozást kezdje inkább az angol pitékkel. Ezek a tésztában sült húsok alapanyagaikban és ízeikben nem különböznek igazán a mi ízlésvilágunktól: laktató, házias ételek, amiket ugyanakkor nem túl bonyolult elkészíteni, formájukkal viszont sok újdonságot hoznak. 

Zsíros tészta, húsos töltelékForrás: Ács Bori

Háromféle pitét készítettünk, hogy legyen miből választani: a legnépszerűbb pásztorpitét, egy disznóhúsos, zsíros, ütős húsos tortát és Jamie barnasörös pitéjét, amit néhány éve, a királyi esküvő alkalmából készített.

Shepherd’s pie

A pásztorpite nem is pite, csak egy húsos ragu, amit krumplipürével a tetején kell megsütni. Ha bárányból készül, akkor shepherd’s, ha marhából, akkor inkábbcottage a neve, és mivel itthon nehéz jó bárányhúshoz jutni, most az utóbbit készítettük el. 

Csak húsos ragu és krumplipüré, mégis valami nagyon újForrás: Ács Bori

Egyetlenegy alapanyagot, a Worcestershire-szószt leszámítva ez az étel éppen olyan hozzávalókból készül, amik egy átlagos magyar háztartásban is mindennaposak. Darált marha, paradicsom, zöldség, krumpli. Az összeállítás módja viszont egészen más, mint amit megszoktunk. 

Pásztorok pitéjeForrás: Ács Bori

Alapanyagok: 

  • 1 kg krumpli
  • 100 gramm vaj
  • 70 dkg darált marhahús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál répa
  • 2 zellerszár
  • szárított zsálya
  • Worcestershire-szósz
  • 3 dl húsleves

A zöldségeket megpucolom, feldarabolom, majd egy nagy, mély serpenyőben a vaj felén megpárolom őket. Hozzákeverem a húst, nagy lángon átpirítom. Felöntöm a húslevessel, hozzáadom a zsályát, és a Worcestershire-szószból is locsolok bele, alacsonyra veszem a lángot, majd kb. fél óra alatt puhára főzöm benne a húst.

Közben a krumplit megpucolom, felkockázom, és sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, majd még forrón a maradék vajjal összetöröm. Egy tűzálló tálat kivajazok, beleöntöm a kész ragut. Egyenletesen ráterítem a krumplipürét. 180 fokosra előmelegített sütőben háromnegyed órát sütöm.

Disznóhúsos pite

A tészta maga is nagyon ütősForrás: Ács Bori

Ebben a pitében is van minden, ami közel áll a magyar néplélekhez: disznóhús, szalonna, zsíros omlós tészta.  Ilyen ételt mégsem szoktunk készíteni, pedig nagyon ütős, és praktikus, mert hidegen is, melegen is jó. Hordozható, bulikon állva, sétálva is fogyasztható. Elsőre elég szokatlannak tűnhet a recept, két technológiai furcsaság is van benne: a zsírt ugyanis melegen kell elkeverni a tésztával, sőt, forró víz is kerül bele, a húst pedig nem kell elősütni, nyersen töltjük a tésztába, azzal együtt sül majd meg. 

Kibélelem a tortaformátForrás: Ács Bori

Nem kell aggódni, tökéletesen átsül így is az egész, sőt, sülés közben a tészta ízesíti a húst, a hús meg a tésztát. El lehet készíteni sok kis, egyszemélyes formában is, kicsit macerásabb ugyan, de jól néz ki.  Ha ezt a módszert választom, fogok például egy muffinsütő formát, és mindegyik kis gödrét kibélelem tésztával, majd mindre szaggatok egy-egy kört is. A sütési idő így jóval rövidebb lesz. 

Alapanyagok:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg sertéslapocka
  • 20 dkg császárhús
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • zsálya
  • só, bors, fűszerpaprika
  • babérlevél

A tésztához:

  • 3 evőkanál zsír
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 dl víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás a kenéshez

A zsírt a vajjal és a vízzel felmelegítem, majd a lisztes-sós keverékhez adom, és tésztát gyúrok belőle. Becsomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem. A hagymát felaprítom, kevés olajon megfuttatom. A húsokat felkockázom, és aprítógépben összedarálom. (Vagy, ha nagyon jófej hentesem van, megkérem, hogy tegye meg nekem.)

A hús nyersen megy beleForrás: Ács Bori

Hozzákeverem a hagymát. Megsózom, borsozom, paprikázom, zsályát keverek bele. A tészta egyharmad részét levágom, és visszateszem a hűtőbe. A maradék, nagyobb darabot kinyújtom, és egy tortaformát kibélelek vele úgy, hogy oldalt is felhúzom a forma oldalára. A hűtőbe tett tésztát is kör alakúra nyújtom, ezzel fedem be a tetejét. Körben összecsippentem a két tésztát. A közepébe fúrok egy lyukat, hogy a gőz szabadon távozhasson, megkenem a felvert tojással. A pitét 180 fokosra előmelegített sütőbe teszem, fél órát sütöm, majd a hőmérsékletet 160 fokosra mérséklem, és további 75 percen át sütöm.

Sörös, marharagus pie

Ezt a pitét Jamie Oliver a királyi esküvő alkalmából készítette Kate és William tiszteletére. Persze ez csak mese, valójában egy hagyományos angol pite receptje, amiben sok mindent változtattunk, így ez már egy olyan magyarosított angol pite.

Kate és Will esküvőjére készült a recept eredetijeForrás: Ács Bori

Különlegessége, hogy a marha barna sörben fő meg, mielőtt a pitetésztába kerül, a tészta pedig - az előzővel ellentétben - hideg vízzel, és nem meleggel készül.

Alapanyagok a raguhoz: 

  • 1 kg marhalábszár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors, rozmaring, zsálya, babérlevél
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 4 dl barna sör
  • 1 liter marhahúsleves
  • 150 gramm gersli
  • 3 teáskanál angol mustár
  • 2 evőkanál Worcestershire-szósz

A tésztához:

  • 300 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm zsír
  • 125 ml víz
  • 1 tojás a kenéshez

A vajat és az olajat felmelegítem egy olyan edényben, amit aztán a sütőbe is be tudok tenni, belekeverem a felaprított hagymát, pár percig párolom. Hozzáadom a felkockázott marhahúst, és közepesen nagy lángon átpirítom. Megszórom a liszttel, átkeverem, hozzáadom a paradicsompürét, a sört, felöntöm a húslevessel, fűszerezem, felforralom. Alacsonyra veszem a lángot, és halkan gyöngyöztetve főzöm egy órán át. Ekkor hozzákeverem a gerslit, és további 2 órát főzöm, vagy amíg a hús meg nem puhul.

A marha sörben főttForrás: Ács Bori

Közben összeállítom a tésztát. A lisztet és a sót elmorzsolom vagy aprítógépben összedarálom a zsiradékkal. Fokozatosan hozzáadom a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gombóccá formálom. Lapos koronggá egyengetem, és becsomagolva a hűtőbe teszem.

Amikor a hús puha, egy laposabbféle jénaiba öntöm. A tésztát körülbelül akkorára nyújtom, mint a jénai, és a tetejére borítom, a széleit a tál szélére csippentem. Megkenem a felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. háromnegyed óra alatt aranyszínűre sütöm.

Az angol húsos piték annyira jók, hogy érdemes lenne háziasítani őket és magyar-angol fúziós pitéket létrehozni, például egyszer megérné kipróbálni, milyen a marhapörkölt pitetésztában. Legyenek önök a bátor újítók!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK