Fejjen éjszaka tejet: csodaszer

2015.12.21. 16:53

Mi álmosít jobban a meleg tejnél? Egy pohár, éjszaka fejt, friss tej! Kutatók elmagyarázzák, hogy miért.

Régi bölcsesség, hogy az alvás előtt elfogyasztott meleg tejtől jobban alszik az ember. Ha eddig azt hittük, hogy ez csak népi mendemonda, tévedtünk. Ugyanis van az állatok tejében két nagyon fontos összetevő: az egyik a triptofán, a másik a melatonin. A triptofánnak a melatonin képzésében van szerepe, míg a melatonin az alvás szempontjából fontos hormon. 

Reggeli ital? Nem okvetlenülForrás: MTI/Ujvári Sándor

A dél-koreai Sahmyook Egyetemen most kipróbálták, hogy van-e különbség a nappal és az éjszaka fejt tej között. Azt találták ugyanis, hogy a kísérleti egerek hamarabb aludtak el az éjszakai tej fogyasztása után. Mindez annak köszönhető, hogy este az említett anyagok nagyobb koncentrátumban fordulnak elő az állatok szervezetében – így természetesen a tejükben is.

Az éjszakai fejés végeredményében pontosan 24 százalékkal több a triptofán, és 10 százalékkal több a melatonin a nappali tejhez képest – olvasható a kutatás eredményének publikációjában a Journal of Medicinal Food folyóiratban.

Talán átállnak majd az éjszakai fejésre?Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Érdekes, hogy a kutatást már 2010-ben is elvégezték német tudósok, akik hasonló eredményre jutottak. A teheneket este jóllakatták lóherével, ami egyébként alapvető fontosságú a triptofán képződésének szempontjából. Majd hajnali kettő és négy óra között megfejték őket, és kimutatták, hogy a megszokottól valóban több triptofán és melatonin volt a tejben.

Ha nem bír aludni, nem kell mindjárt altató után nyúlniForrás: AFP/Philippe Huguen

A Columbia Egyetem alvásszakértő oktatója, Carl W. Bazil először szkeptikus volt a kutatási eredményeket illetően, de miután részletesen tanulmányozta azokat, őt is meggyőzték: „Ez egy korrekt elmélet, biztató eredményekkel"mondta szűkszavúan, de meggyőzötten.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK