Így készül kedvencünk, a gesztenyepüré

gesztenyepüré
Vágólapra másolva!
Magyarországot az Isten is gesztenyetermesztésre szánta, mégis importra szorulunk. Hat államilag elismert szelídgesztenye-fajtával büszkélkedhetünk, ennek ellenére nincsenek korszerű ültetvényeink.
Vágólapra másolva!

Olaszországban évente átlagosan 80 ezer tonnát, idehaza maximum 500-at takarítanak be – ez jól mutatja a potenciálbeli különbségeket. A kereslet csupán tíz százalékát tudjuk belföldről ellátni, így

kénytelenek vagyunk a világpiaci árakhoz igazodni

– ezért drága a gesztenye, de a problémákat súlyosbítja a szelídgesztenye-gubacsdarázs, melynek lárvája mostanra fő kártevővé lépett elő. Sajnos a rovar külföldön is megjelenik, így Olaszországban is nagyban csökkent a termésátlag - esélyünk sincs olcsó árura.

Gesztenyepüré, ahogy szeretjük Forrás: Táfelspicc

Trükköznek a cukrászok

A sült szemeken túl a legnépszerűbb forma a gesztenyepüré. Sok étteremben vagy cukrászatban dúsítják bele nem illő hozzávalókkal, így érdemes vigyázni vele. Elterjedt csalási módszer, hogy

főtt, péppé széttört babot vagy rosszabb esetben krumplit cukroznak és öntenek föl rumaromával,

majd ezt fele-fele arányban összekeverik a valódi gesztenyepürével. A tapasztalatlanabbaknak a túlságosan rumos íz lehet árulkodó, meg az állagot eltakaró tejszínhab.

Milyen az igazi?

Ha szeretné tudni, hogyan készül az igazi gesztenyepüré, nézze meg videónkat: az OzoneNetwork anyagában minden benne van, amire e csodás édesség kapcsán kíváncsiak lehetnek.