A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal török eredetű mandarin mintában mutatott ki határérték feletti növényvédőszer-maradékot. Az ügyben a hatóság eljárást indított, mely jelenleg is folyamatban van.

Az éves növényvédőszer-maradék ellenőrzési terv keretében, török eredetű, a PENNY MARKET Kft. 164. sz. üzletében (9700 Szombathely, Sárvári út. 1.) vett mandarin mintában határérték feletti, 0,042 mg/kg fenvalerát növényvédő szer hatóanyag maradékot mutatott ki a NÉBIH laboratóriuma. Az engedélyezett határérték mandarinban 0,02 mg/kg. Az ügyben a hatóság eljárást indított, mely jelenleg is folyamatban van.

Egészségügyi határérték alatt

A jogszabály által meghatározott szermaradék határérték nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az túllépése sem jelenthet minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen. Általános elv, hogy a forgalomba kerülő termékeknek meg kell felelniük a határérték-előírásoknak.