Nehéz kiszámítani, miből mennyi fogy az ünnepi lakomákon, mennyire lesz szükség, ha berobbannak a rokonok, barátok. Nem kell kétségbeesni, ha a sáskahad levonulása után eláraszt bennünket a maradék. Isteni fogásokat varázsolhatunk a madárlátta sültekből, süteményekből is.

A bejgli, a karácsony elmaradhatatlan kalácsa, az ünnep fénypontja, a háziasszonyt vizsgáztató sült remekmű, oly méltatlan volna hát hozzá, ha a szemétben, jobb esetben egy eb tányérjában végezné.

De ha megszikkad, ugyan ki kapkodna utána? A kutyának se kell. 

Babonák és hiedelmek
Sokféle babona fűződik a karácsonyi abroszhoz, hát még a reá s köré hullott karácsonyi morzsához! Ennek gonoszűző, gyógyító hatást tulajdonítottak, jó termést és az állatoknak szaporaságot ígérő varázsszerként tisztelték.
A kutyának sem kell már a maradék?Forrás: Halmos Mónika

A forró, cukros tejjel megöntözgetett mákosbejgli-szeletek kitűnő reggelik vagy vacsoraételek lehetnek - finomabbak, mint a mákos guba. Szaftos desszert kerekedhet a megunt diósból, ha vaníliakrémmel rétegezve, néhány szem befőttel gazdagítva üvegtálba halmozzuk. Jól megy hozzá a meggy, a szilva; és ha még egy kis rummal is meglocsoljuk… 

A bejgli átváltozása

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1 vaníliarúd 
Látványnak sem utolsó, csemegének pedig isteniForrás: Halmos Mónika

A tejből 1 decit elveszünk, a többit a vanília kikapart belével felforraljuk. A félretett tejet a cukorral, a keményítővel meg a tojássárgákkal elhabarjuk, a forrásban lévő tejbe csorgatjuk. Ha újból felforrt, a tűzről lehúzzuk és a habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A bejgliszeleteket (ami lehet diós, mákos, vagy a mind a kettő, vegyesen) a vaníliás krémmel rétegezve tálba rakjuk, behűtjük.   

Útra készen a bejgliForrás: Halmos Mónika

Nálunk kisebb üvegekbe porciózva kerül, és ezt visszük magunkkal a téli túrákra

Hússaláta almával 

Ott szomorkodik az ünnepi pecsenye maradéka? Ha akadna mellé egy-két lilahagyma, egy kis gyümölcs, percek alatt kész lenne a virtuóz saláta. 

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg sült szárnyas, legjobb kacsa- vagy libasültből
  • 2 alma (esetleg 1-2 szem más, friss gyümölcs: körte, füge, vagy narancs)
  • 2 kisebb lilahagyma
  • őrölt bors
  • 1-1 evőkanál ecet és mustár
  • 1 csokor metélőhagyma
  • a tálaláshoz: salátalevelek


Elkészítési idő: 10 perc + érlelés 

Hússaláta almávalForrás: Halmos Mónika

A sült húst kicsontozzuk és csíkokra metéljük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott almát, a felkarikázott hagymát, és ha leltünk még másféle gyümölcsöt, azt is beletesszük. Finomra vágott metélőhagymával megszórjuk. Az ecetet a mustárral elkeverjük, vízzel a kétszeresére hígítjuk. Megsózzuk, majd a tálban várakozó salátára locsoljuk. Könnyedén összeforgatjuk, és egy fél órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Salátalevelekre halmozva, pirítós kenyérrel kínáljuk. 

A kacsa- és libasült ízével remek négyest alkot az alma, a hagyma és a füge. Próbáljuk meg egyszer úgy is, amikor csak ezért sütjük meg egy szép kis kívánatos szárnyas mellét. 

Ínyenc szendvicskrém 

Hozzávalók:

  • 30 dkg maradék sült hús
  • só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
  • 10 dkg minőségi krémsajt
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kiskanálnyi zöldfűszer
  • 1 csokor petrezselyem
  • a díszítéshez 5 dkg sonka 

Elkészítési idő: 10 perc + hűtés 

Ínyenc szendvicskrém, garantáltan elfogyForrás: Halmos Mónika

A maradék sült húst – ami lehet szárnyas, sertés, vad, ami éppen maradt, magától értetődően kicsontozva – finomra daráljuk. Hozzáadjuk a vajat, a krémsajtot (amelynek korábbi tesztjét itt olvashatják), a felaprított petrezselymet, és őrölt borssal, szerecsendióval, mustárral, a fűszer felével (ha szükséges, sóval) ízesítjük. Alaposan összekeverjük, majd egy tányérra halmozzuk. Villával becsíkozzuk, a maradék fűszerrel meghintjük. Ha van kéznél, gyufaszálnyi csíkokra metélt sonkával kicsinosítjuk, és behűtjük. Pirítós kenyeret kínálhatunk hozzá – amiben a több napos kenyér új életet nyerhet! 

Extra tippünk
Az elkészített szendvicskrémet kenjük vékony kenyérszeltekre, szórjuk meg csöppnyi reszelt sajttal, és grillsütőben süssük, míg a tetején a sajt szépen megpirul! Szikkadt kenyér is megfelel e célra.

Marinált halszeletek 

Nálunk nagyanyámék ezt tették asztalra az ünnep másnapján mindenkor. A kövér, aranyló bundás halszeletek közé hajszálnyira vágott hagymát igazgattak, savanykás-fűszeres lével locsolgatták. Nem csupán az éhet oltotta, de jó szolgálatot tett másnapos, sajgó gyomornak is, kellemesen nyugtatgatta, ha olykor a lakomázás túl jól sikerült volna. 

Hozzávalók:

  • 8 rántott halszelet
  • 2 evőkanál porcukor
  • 0,5 dl borecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagyobb lilahagyma
  • só, őrölt bors, babérlevél 

Elkészítési idő: 10 perc + érlelés 

Marinált halszeletForrás: Halmos Mónika

A rántott halszeleteket hagymakarikákkal rétegezve tálba tesszük. A porcukrot, az ecettel az olajjal és kb. 3 dl vízzel elkeverjük, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és a hagymás halra öntjük. Letakarva, hűvös helyen 2-3 órán át érleljük. 

Ha a süteményvégeket és széleket összegyűjtve, jól megszárítva - nehogy megpenészedjék - ledaráljuk, akár szilveszteri csemegeként is viszontláthatjuk. Ehhez lekvárral, tejjel összedolgozzuk, majd kedvünk szerint kókusz- vagy csokoládéreszelékbe hempergetjük. Íze messze fölülmúlja a hasonló, darált kekszből kreált rokonáét. Ugyanez a darált süteménymorzsa az alapja a keksztekercsnek is: a tejjel formázhatóvá puhított masszát jó fél centi vastagon fóliára simítjuk, majd ugyanilyen rétegben tortakrémet egyengetünk el rajta. Fölcsavarjuk, és jól behűtve pár órai állás után szeleteljük föl. 

Létezik egy igazán különleges desszert mézeskalácsmorzsából. Ha nincs kéznél megmaradt, megunt, megszáradt mézes, összedőlt mézeskalácsház, talán érdemes beszerezni hozzá mézeskalácsot, csakis a morzsa kedvéért. 

Mézeskalácspuding

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál méz
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 30 dkg mézeskalács-morzsa
  • 1 narancs
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darált dió
  • 1 evőkanál rum
  • 1 evőkanál zselatin
  •  a tálaláshoz: cukrozott gyümölcsök és málnaszörp

Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés és dermesztés 

A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. Ráöntjük a tejet, beleszórjuk a mézeskalácsmorzsát, és fél órán át pihentetjük. Ezalatt a narancs külső héját vékonyan lehámozzuk, felcsíkozzuk, és kevés, cukorral ízesített vízben megpároljuk. (2 evőkanál narancslekvárral is helyettesíthetjük!) 

MézeskalácspudingForrás: Halmos Mónika

A narancs levét, a leszűrt narancshéjat, a mazsolát, a darált diót meg a rumot a tojásos morzsához adjuk. A narancshéj főzőlevében feloldjuk a zselatint, és a tojások fehérjéből vert kemény habbal együtt a masszába forgatjuk, azután az egészet fóliával bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben 4-5 óra alatt megdermesztjük. Felszeletelve, cukrozott gyümölcsökkel vagy málnaszörppel meglocsolva kínáljuk.

Nem kell kétségbe esni, ha teli van maradékkal a hűtő!  Érdemes ezeket átdolgozni: sok finom ízt tartogatnak két nappal később is az ünnepi ételek.