Van, aki sosem másnapos

alkohol buli szilveszter másnaposság
Jobb, ha tisztában vagyunk a korlátainkkal
Vágólapra másolva!
Az élet tele van igazságtalanságokkal, de ez most különösen fájni fog: az emberiség negyedének fogalma sincs arról, mit jelent másnaposnak lenni. Hogy miért? Van rá néhány magyarázat.
Vágólapra másolva!

A legtöbb ember tudja, hogy egy jól sikerült italozás a következő nap feláldozásával jár. Lüktető fej, száraz száj, émelygés, hányás, hasmenés, de ami talán a legrosszabb: nulla életkedv. Érdekes módon

vannak olyan emberek, akik erről semmit nem tudnak,

és nem az absztinensekre gondolunk. Néhány szerencsés sorstársunk ugyanis másképp működik a nagy átlagnál, teste másképp reagál az alkoholra. A BBC összeszedte a furcsa jelenség lehetséges magyarázatait.

Mindenki másképp csinálja Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Az alkohol maga

Van, aki okosan iszik, van, aki kevésbé. Fiatalabb korunkban talán még nem visel meg minket annyira a különböző fajta italok keverése, de ez idővel jelentősen változik, ahogy a testünk és a benne lejátszódó folyamatok is. Lehet, hogy nem vesszük észre, de

szerencsésnek hitt társaink sokszor mindössze tudatosak,

és nem kevernek össze mindent mindennel. Ügyelnek arra, hogy megfelelő mennyiségű alkoholmentes italt is fogyasszanak.

Nem vagyunk egyformák Forrás: MTI/Jászai Csaba

A gének

Bizony, az orvosok már megállapították azokat a géneket, amelyek meghatározzák az alkohollal való viszonyunkat. Aki szerencsés, az rendelkezik azzal a génkombinációval, amely az alkohol gyorsabb kiürülését eredményezi a szervezetből. A többieknek marad az önmérséklet.

Jobb, ha tisztában vagyunk a korlátainkkal Forrás: Rachel Marks/Flickr

A személyiség

Azt is megállapították, hogy

az ideges típusok többet szenvednek a macskajajtól,

talán mert nagyon beleélik magukat a szenvedésbe, és mérgelődnek is rajta. A nyugodt emberek sokkal könnyebben átsiklanak a kellemetlen testi tüneteken. A vérmérséklet más szempontból is meghatározó: ha túl hevesek vagyunk, és túl sok alkohol iszunk rövid idő alatt, a másnapunkat is predesztináljuk. Szemben egy nyugodtabb, tudatosabb alkoholizálással, amelyet másnap is egyszerűbb kiheverni.