Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai szerint az emberi fogyasztása termelt élelmiszer körülbelül egyharmada kerül a szemétbe. Az Egyesült Államokban ez a szám még magasabb, ráadásul
a szemétlerakókba kerülő ennivaló a rothadás során metánt bocsát ki,
amely növeli az üvegházhatást, így rendkívül káros.
Pont ez a tulajdonsága teszi azonban alkalmassá az áramtermelésre. Az amerikai Colorado állam biogáz projektje keretében a legnagyobb népességű területekről begyűjtik az élelmiszer hulladékot, majd egy baktérium segítségével felgyorsítják a szemét rothadását. A keletkező metángázt átalakítják természetes gázzá, amivel pedig áramot termelnek, amelyet egy 20 éves szerződés keretében eladnak a Sacramento önkormányzatnak.
Bár a kezdeményezés remekül hangzik, az ötletnek vannak kritikusai. Darby Hoover környezetvédelmi szakértő figyelmeztetett, hogy a biogáz használata nem minden város számára megoldható, mivel
a szükséges létesítmények megépítése rendkívül költséges.
Ezen kívül többen attól tartanak, hogy az élelmiszer hulladék ilyen irányú felhasználása további pazarlásra bátorítja a fogyasztókat. Egy kutatás szerint, ha az emberek tudják, hogy szemetük egy biogáz gyárba kerül, kevésbé éreznek bűntudatot, amiért ennivalót dobnak ki.
Az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA szakembere, Virginia Till felhívta rá a figyelmet, hogy a legfontosabb feladat „elsősorban a hulladék csökkentése”. De ezzel egy időben Till azt is elismerte a Food and News szerint, hogy a szemétbe kerülő ennivaló biogázzá, majd árammá alakítása csodálatra méltó.