Az FDA kedden jelentette be saját blogjában, hogy megkezdik az egészséges ételek meghatározásának felülvizsgálatát. "Ahogy a táplálkozással kapcsolatos tudásunk fejlődik, biztosítanunk kell, hogy az egészséges ételek meghatározása megfelel a legújabb információknak" - írta a hivatal táplálék és élelmiszer címkézési osztályának vezetője, Douglas Balentine blogposztjában.
Balentine szerint ahhoz, hogy 2016-ban valami egészségesnek számítson, már nem kell zsírszegénynek lennie és sokkal erősebben fókuszálnak ezentúl az egészséges-nem egészséges zsírok közti különbségekre, a hozzáadott cukorra és az olyan anyagokra, mint a D vitamin és a kálium.
A zsírokkal kapcsolatos sokkal rugalmasabb megközelítés lehetővé teszi, hogy például az avokádó megkapja az egészséges plecsnit végre. De mielőtt a hivatal kihirdetné az új rendszert, előbb szerdától kezdve arra kérik a fogyasztókat, hogy mondják el, szerintük mi számít egészségesnek, hogy lássák, mit gondol a témáról a közvélemény.
Az egyik gyártónak egyébként máris van véleménye az FDA új kezdeményezéséről. 2015-ben a hivatal levélben feddte meg a Kind nevű céget, mert az olajos magvakat tartalmazó szelete meghaladta az akkor épp egészségesnek tartott 3 grammnyi teljes és 1 grammnyi telített zsírtartalmat. A Kind nevetségesnek tartotta, hogy az olajos magvakból, zöldségekből és gyümölcsökből származó zsírtartalom ugyanolyan elbánásban részesüljön, mint mondjuk a hidrogénezett növényi olajok. Úgy tűnik, az FDA odafigyelt.