Tudja már, mit eszik majd 2016-ban?

hentes hús húsipar
Boldog, 2010. december 10. Rácz Zsolt hentes a füstölőről lekerült kolbászokat helyezi el a pihentető raktárba Boldogon, a Varga és Társa 2000 Kft.-nél, ahol elkezdődött az ünnepek előtti nagyüzemi disznótor. A közelgő karácsonyra és szilveszterre nagyrészt a környező gazdáktól felvásárolt több mint 300 sertést dolgoznak fel. Tőke és füstölt húsokból, töltelék árukból Heves, Pest, Nógrád megye és a főváros kereskedelmi egységeibe is szállítanak az ünnepekre. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A politikával kapcsolatos előrejelzések kiábrándítóak és ijesztőek lehetnek. Szeretne mást is megtudni arról, mi várható 2016-ban? Akármi lesz a világban, enni mindig kell, ezért most megmutatjuk, mire számíthatunk idén a gasztronómiában.
Vágólapra másolva!

Szakértők dietetikusok, séfek és kajaimádók vitáznak arról, mi várható idén az ételek világában. Megnéztük a nemzetközi trendeket, működhet-e ezekből valami idehaza, kíváncsiak vagyunk, hogy ebből itthon mi válhat valóra, illetve, mi az, ami egy jó darabig vagy talán örökre elkerül minket? A végén

egy magyar sztárséf is megosztja véleményét.

A kajarendelés forradalma

A világ régóta abba az irányba mutat, hogy idővel minden fontos dolog néhány nagyvállalat kezében összpontosul – úgy látszik, ebből az ételrendelés sem maradhat ki. Nálunk ebből egyelőre annyi látszik, hogy többnyire már nem közvetlenül az éttermeket hívjuk fel, hanem egy applikáción vagy gyűjtőoldalon keresztül, néhány kattintással adjuk le a rendelést.

Egyre többet rendelünk, egyre többen internetről Forrás: Imaginechina/Shan he - Imaginechina/Shan He

A bolti bevásárlás terén is vannak hasonló tendenciák, sőt, a kistermelőkkel való kapcsolattartás is ebbe az irányba mozdult el. Gondoljunk például a nagyon okos YouTyúk nevű kezdeményezésre:

egy honlapon keresztül bérelhetünk magunknak tyúkot,

megismerkedhetünk személyes tojástermelőnk gazdáival, nyugodtak lehetünk az állat életkörülményeit illetően. Mindehhez annyi szocializációra sincs szükségünk, hogy felvegyük a telefont.

Szavazzon!

Ön többnyire hogyan rendel ételt?

Néhány kattintás, és máris bérbe tojik önnek egy tyúk Forrás: Felelős Gasztrohős

Eközben a világ nyugati részén a Google, az Amazon és az Uber is beszállt a kajabizniszbe. Az UberEats arra szakosodott, hogy szupergyorsan juttassa el az ételt az éttermektől a lakásokig. Jelenleg mindössze Torontóban, Párizsban és tíz észak-amerikai városban működik. Azonban tekintettel az Uber közösségi taxis szolgáltatására, amely villámgyorsan terjedt el, előfordulhat, hogy az UberEats is hasonló karriert fut be idővel.

Így néz ki az UberEats francia oldala Forrás: UberEats

Az Amazon neve hallatán többnyire a könyvrendelés ugrik be, pedig Kanadában és az Egyesült Államokban már teljesen megszokott, hogy tartós élelmiszert is lehet igényelni rajta keresztül.

Újabban pedig frissen főzött ételek kiszállítását is vállalják.

De kistermelőkkel is van szerződésük, így háztáji termékek utaztatásával is foglalkoznak. Az üzlet egyelőre dübörög, a vállalat pedig bővíteni tervezi az elérhető kínálatot.

Röpködő séfek

Beindult egy nemzetközi trend, miszerint a világ leghíresebb séfjei rövidebb időkre elszakadnak szeretett éttermüktől, és

más városokban dolgoznak egy ideig.

Ez lehetővé teszi a gurmanok számára, hogy komolyabb útiköltségek nélkül is kipróbálhassák, hogyan főznek a magazinokból ismert sztárszakácsok.

Jamie Oliver még idén megnyitja budapesti éttermét Forrás: [origo]

A világ egyik legjobb éttermének, a dán Nomának séfje, René Redzepi például januárban tíz napot tölt Sydneyben. A barcelónai Albert Adriá pedig Londonba készül februárban. A sor még folytatódhat, és ki tudja, talán Budapest is célponttá válik. Eddig egyelőre annyi biztos, hogy Jamie Oliver hamarosan éttermet nyit a budai Várban, néhány lépésre a Mátyás templomtól. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy

most éppen Michelin-csillagos séfünk, Sárközi Ákos utazik Londonba, hogy House of Vans-ben főzzön egy 59 fontos menüt.

Változó fehérjeforrások

A húsevők egyik jó érve a fehérjebevitel biztosítása – nade ki mondta, hogy fehérjéhez csak állatokból juthatunk?

Rengeteg növényi protein áll rendelkezésünkre,

csak a szokásainkat kell megváltoztatnunk. Eddig mindez ízlés dolga volt, és talán még egy darabig az is marad, de egyesek már felhívták a figyelmet arra, hogy az ilyen mértékű húsfogyasztás – az óriási pazarlással együtt – hosszútávon nem fenntartható.

Az ENSZ a hüvelyesek évének nyilvánította 2016-ot Forrás: [origo]

Nemrég mi is hírt adtunk egy mozgalomról, amely azt állítja,

ha hetente legalább egy napon megálljuk a húsevést,

máris sokat teszünk a bolygó érdekében. A kezdeményezés kiötlői szerint, akik a FAO tanulmányaira hivatkoznak, az állattartás és az ipari hústermelés hatása nagyobb a klímaváltozásra, mint a közlekedés – globális üvegházgáz-kibocsátása az összmennyiség 18%-át teszi ki.

Rossz a talajnak is: a túllegeltetés miatt egyre nagyobb területek sivatagosodnak el. Rengeteg vizet igényel, egy kiló hús előállításához százszor több víz kell, mint bizonyos haszonnövények termesztéséhez.

Semmi bajunk nem lesz, ha kevesebb húst fogunk enni Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A dolog komolyságát mutatja, hogy az ENSZ csendesen a hüvelyesek évének (Year of the Pulses) titulálta 2016-ot: várható, hogy az idén több felhívás jelenik meg, amelyek a növényi, konkrétabban a hüvelyesekben rejlő fehérjemennyiséget éltetik. Mindezt nem gazdasági, hanem fenntarthatósági megfontolásból.

Itthon

sokkal több húst eszünk, mint amennyire szükségünk van:

az ideális mennyiség körülbelül heti fél kiló lenne fejenként, ehhez képest heti egy kilogrammot is elfogyasztunk – ezt a KSH adatai is alátámasztják.

A fogyasztók is változnak Forrás: Felelős Gasztrohős

Tudatosodó fogyasztók

Ez nem újdonság, mindössze egy régóta tartó folyamat kicsúcsosodása várható.

Az emberek egyre érzékenyebbek

a mesterséges színezékek, adalékanyagok iránt. Sokan beszélnek, írnak erről, a fogyasztók pedig valóban egyre tudatosabbak. Közben biztosan sok a becsapás is, amikor kihasználják az emberek hiszékenységét, összességében azonban kijelenthető, hogy az egészséges (vagy legalább egészségesebb) ételek, háztáji termékek iránti érdeklődés állandóan nő.

A fenntarthatóság egyre fontosabb hívószó Forrás: hemis.fr/MAISANT Ludovic / hemis.fr/Maisant Ludovic

Nagy Márton, a FiloBár résztulajdonosa elárulta nekünk, ő miért látott potenciált abban, hogy nyisson egy olyan helyet Budapesten, amely a tudatos fogyasztók igényeit igyekszik kielégíteni: „A vevők szeretik ezt a kínálatot,

felismerik a hozzáadott értéket.

Már a csinos lányok se csak magukat fotózzák, hanem az erkélyen növő paradicsomokat is”.

Adalékanyagokkal és színezékekkel teli dobozok - egyre jobban aggasztják a fogyasztókat Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Aleksandr Kondratuk

Hogy mindez a fogyasztói társadalom olcsó lelkiismeret-nyugtatása lenne? A Felelős Gasztrohős egyik munkatársa, Varga Judit nem így látja:

Persze, odafigyelhetsz arra is, hogy lekapcsolgatod a villanyt, de az étkezésnek szerintem sokkal nagyobb lábnyoma van ilyen téren”.

Jönnek a rovarok

Egyes jóslatok szerint az várható, hogy idén globális divattá válik a rovarok fogyasztása. Hasonló érvek szólnak mellette, mint a növényi fehérjék mellett. Mi egyelőre szkeptikusok vagyunk, méghozzá azért, mert

magunk próbáltuk ki az itthon kaphatók közül kettőt.

Az ízük nem meggyőző, a legkevésbé sem laktatóak, az áruk pedig még elborzasztó. A teszt részletesebb eredményeiért ide kattintsanak.

Itthon ezek kaphatók Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

És mi jöhet még?

Szerencsére a rovarokon túl is van pár tipp. Külföldi szakértők szerint komoly divatkarrier, nemzetközi siker vár a hawaii eredetű poke salátára, melynek fő összetevői a nyers hal és a rizs. A tengeri hínárban is van potenciál: ízre és formára is izgalmas, mellette még nagyon egészséges is.

Ez a poke, ami egyesek szerint 2016 nagy divatja lehet Forrás: Eugene Kim/Flickr

A Bock Bisztró sztárséfje, Bíró Lajos szerint ahogy néhány éve már, idén sem kell komolyabb újdonságokra számítani:

A street foodból is az lesz sikeres, amelyik a minőséget célozza meg”.

Bíró Lajos szerint a minőség lesz 2016 hívószava Forrás: Kovács András

Szerinte például a perui vagy a brazil konyha is kedveltebbé válhat a korábbinál, de azok is inkább az új, eddig ismeretlen alapanyagok miatt. Jelentős konyhatechnológiai változásra nem lehet számítani.

Önöknek van tippük, vagy vágyuk, mit szeretnének enni 2016-ban? Írják meg kommentben!