Étcsokoládéval is tehet a hasnyálmirigyrák megelőzéséért

csoki csokoládé
Rengeteg hamis csokit talált a hatóság
Vágólapra másolva!
A csokoládé gyakran negatív hatásai miatt kerül elő, de erről a túlcukrozott, alacsony kakaótartalmú változatok tehetnek leginkább – a sötét színű, kellemesen kesernyés étcsokoládénak azonban számos jó tulajdonsága ismert. A legújabb kutatási eredmények szerint segíthet akár a hasnyálmirigyrák megelőzésben is.
Vágólapra másolva!

Az Indiana Egyetem tudósai szerint a magnézium kifejezetten hasznos, ha a hasnyálmirigyrák megelőzéséről van szó. Munkájukat a British Journal of Cancer nevű, rákkutatással foglalkozó szaklapban publikálták. A 66806 férfit és nőt érintő kutatás 8 év amerikai vizsgálati eredményeit fogta össze - a személyek életkora 50–76 év között volt. Ka He professzor, az egyetem epidemológiai és biostatisztikai részlegének vezetője, a tanulmány társszerzője elmondta,

Az életkortól, nemtől és testtömegtől független eredményeik alapján úgy tűnik, hogy a számunkra is kedves, magas magnéziumtartalmú élelmiszerek, mint a spenót, az olajos magvak vagy éppen az étcsokoládé, sikeresen csökkenthetik a kockázati tényezőket.

Édes harc? Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Idehaza is folyik a harc

Dr. Szalóki Tibor Ph.D. osztályvezető főorvos, belgyógyász az Origo kérésére elmondta:

A folyamat tünetszegény, ráadásul a nyombéllel határolt, a hashártya mögötti szerv vizsgálata sem könnyű. Éppen ezért sokan kutatják ezt a betegséget, főleg a megelőzést és a korai diagnosztikát.”

A szakember elárulta, hogy a hosszú ideig tartó kialakulás miatt optimálisabb lenne egy hosszabb időtartamot felölelő vizsgálat, igaz, ez már így is figyelemre méltó szakmai adatként szolgálhat, bár az óvatosság nem árt.

A tökmaggal, de más olajos magvakkal is jól járunk Forrás: Science Photo Library/JON STOKES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Jon Stokes

„Az biztos, hogy a magnézium fontos és jótékony szer, pótlása diétásan, élelmiszerekkel mindenképpen hasznos. A remek növények, mint a spenót vagy az olajos magvak, amúgy is egészségesek, fogyasztásuk több okból is javasolt mindenkinek, de

ne feledjük, hogy a hasnyálmirigyrák kialakulásában jelentős rizikófaktort inkább a rossz táplálkozás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás jelent.

Jelen kutatás további vizsgálatokra érdemes megfigyelésnek tűnik, előnye lehet, hogy a magnézium bevitele egyszerű.”

Évről évre nő a hasnyálmirigyrák előfordulása. Dr. Szalóki Tibor elmondta: „elsősorban a krónikus hasnyálmirigy-gyulladástól szenvedő emberek kerülnek fókuszba, de

Körülményes észlelés

A rákfajta diagnózisa bonyolult, laboratóriumi, ultrahangos, röntgen- és komputertomográfiás vizsgálatok szükségesek – gyógyítására viszont leginkább akkor van esély, ha korai stádiumában ismerik fel. A Daganatok.hu szakmai portál szerint az „esetek egyötödében elvégezhető a műtét, ami a gyógyulásra is reményt adhat. A hasnyálmirigyrák kockázatát növeli a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, és egyes kutatások szerint az egyoldalú, magas zsírtartalmú étrend is.”

Az Egyesült Államokban évente átlagosan 49 ezer embernél regisztrálják ezt a betegséget – 82 százalékuk belehal.

Magyarországon a rákos halálozást okozó daganatok között a hasnyálmirigyrák az ötödik helyen áll,

vagyis az összes rákos halálozás közel 5%-át okozza.

Az alábbi élelmiszerek 100 grammja tartalmaz:

Tökmag 592 mg
Kesudió 292 mg
Mandula 270 mg
70%-os étcsokoládé 228 mg
Földimogyoró 168 mg
Spenót (forrázva) 87 mg
Makréla 76 mg
Szójabab 65 mg
Avokádó 44 mg
Banán 27 mg magnéziumot

Sok benne a magnézium Forrás: Pyogenes Gruffer/Flickr

Pár szó az csokiról

A csokoládé összetevői közül a magnézium a szervezet a dopamintermelődését is ösztönzi, míg a benne levő teobromin purinerg stimuláns, serkenti az idegrendszert. Több aromás vegyülete antidepresszáns hatású.

Étcsokoládék sora Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

A csokoládéban ott az A, B1, B2, D, E vitaminok sora, de a foszfort, káliumot, vasat, rezet is megtaláljuk az alkotóelemek között. Minél feketébb, keserűbb egy csokoládé, annál töményebb – ne ijesszen el minket a kesernyés íze, többet ér, mint a gyatra, túlcukrozott, vegyipari édességek regimentje.

Miért jó még a magnézium?

A magnézium egyik legsokoldalúbb ásványi anyag, bár leginkább stressz- és feszültségoldó hatása miatt ismert. Hiányát könnyű észlelni, az esti lábgörcsök vagy a premenstruációs stressz árulkodó jel lehet.

Jelenléte több mint 300 enzim működéséhez elengedhetetlen – ezek különböző biokémiai reakciókat szabályoznak a testünkben. Ide soroljuk az izom- és idegműködést, a fehérjeszintézist vagy a vércukorszint és a vérnyomás szabályozását. Elengedhetetlen a kálium- és kalciumionok transzportjához – nem hangzik izgalmasnak, pedig

az idegi ingerületvezetés, izom-összehúzódást és a megfelelő szívritmust is szabályozza.

Várandósoknak is

Szántó Tibor kézműves csokoládéi Fotó: Origo

Nélkülözhetetlen az energiatermelésben, az inzulintermelésben és felhasználásban, sőt oldja az izomgörcsöket és pozitív hatással van a magas vérnyomásra. A hölgyek számára premenstruációs stresszoldóként ismert, hiszen tompítja a görcsöket, a feszültséget. Terhesség alatt is javasolt fogyasztása, hiszen a méhkeményedéseket, görcsöket is természetes segítségként oldja.

Az átlagos felnőtt ember teste körülbelül 25 gramm magnéziumot tartalmaz,

amelynek 40-50 százaléka a lágy szövetekben található, a többi a csontokban. A hiánynak számos oka lehet – például nagy mennyiség távozik a szervezetből hasmenés vagy vízhajtók szedése miatt. A túl sok alkoholt fogyasztók is aggódhatnak, de azok se dőljenek hátra, akiknél a nem megfelelő táplálkozásból fakadó bélbetegségek alakultak ki.

A kesudiónak is magas a magnéziumtartalma Forrás: AFP/Sia Kambou

Figyelem!

A túlzott magnéziumbevitel sem jó, hiszen hányást, hasmenést, alacsony vérnyomást, légzési nehézségeket okozhat.

Az OÉTI napi 375 mg magnéziumot javasol, amelyet érdemes spenótból, sóskából, hüvelyesekből, olajos magvakból érdemes a szervezetünkbe juttatni.

Válogasson magnéziumos receptjeink közül: