Nincs többé titok a téliszalámi mögött!

Téliszalámi, Pick Szeged
Vágólapra másolva!
A téliszalámi sokunk kedvence: amelyik finom, attól elolvadunk, a gagyi változatoktól meg az életkedvünk is elmegy.
Vágólapra másolva!

A hazai szendvicskultúra alapja a téliszalámi. Nem kell hozzá nagy talány, hogy kitaláljuk nevének eredetét:

régen bizony csak a téli szezonban készítették.

Mivel a levegő páratartalma Szeged környékén túl magas, így az érlelés során nem száradt ki eléggé. Innen ered a metódus, hogy lehűtik, majd úgy füstölik.

Téliszalámik Szegeden Forrás: MTI/Németh György

Régen a Tisza tábláival jegelték – ma már természetesen sokkal modernebb eljárással készül. Ha kíváncsi arra, hogyan dolgoznak szegeden a Picknél, nézze meg az OzoneNetwork csatorna által forgatott, Hogyan készül? Megmutatjuk! epizódot, melyből minden kérdésére választ kap.

Pontos meghatározás

Pontos meghatározása szerint „2–4 mm szemcseméretűre aprított és egyenletesen elkevert sertéshús- és szalonnaszemcsékből álló, természetes vagy műbélbe töltött húskészítmény" – írja róla a Magyar Élelmiszerkönyv.
Alakja hengeres, átmérője legalább 40 mm, felülete szürkésfehér nemespenésszel egyenletesen fedett. Jellemzője, hogy füstöléssel, szárításos érleléssel készül. Mivel tömör és jól szeletelhető – sokak kedvence, hiszen egyenletes, vékony karikák készülhetnek belőle, amelyek feldobnak minden falat kenyeret. Ízéért az érlelés és a közben kialakult nemespenész harmóniája felel.