Ha gyűlöli a chipset, tudja meg, hogyan készül!

2016.01.14. 15:23

Sokan eszik, azonban kevesen gondolnak bele, hogy készül a valóságban a krumplichips. Valóban porból készül? Hogy vágják ilyen vékonyra? Ha kíváncsi a válaszokra, tartson velünk!

Aki arra tippel, hogy a burgonyaszirom amerikai specialitás, nem téved. Sokan nem gondolnák, milyen régi csemege ez: a legenda szerint az elsőt 1858-ban sütötték a New York állambeli Saratoga Springs városában, a Moon’s Lake House étteremben. 

Sós chips: népszerű bűnbeesésFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A finnyás vendég

Mivel a megszületése a kor ünnepelt milliomosához kapcsolódik, a hely és az időpont nem merült feledésbe, sőt a recept sem veszett el – a gazdagokat már akkor is szokás volt utánozni. A vasúthálózatok építéséből megtollasodott Cornelius Vanderbilt finnyás ízléséről volt híres. Szokásos kötekedését kezdte éppen egy helyi étteremben – túl vastagnak találta a sült burgonyát.

Ismerve a vendéget, azonnal hoztak neki vékonyabbra szeltet, de még azt is fitymálta. A végén a séf saját kezűleg látott neki. George Crum kést ragadott, és hogy megbosszulja a konyháját ért sérelmet, hajszálvékonyra vágta a krumplit, amit ropogósra sütött. Azt hitte, Vanderbilt majd megsértődik, de a minden fordítva történt: a milliomos imádta, rögtön rendelt még egy adaggal.

Mindenki ezt kérte

A chips hirtelen lett népszerű, mindenki azt kérte, amit a mágnás, így hamar ez lett a ház specialitása, a tányéros verzió után hamar utaztatható is készült belőle. Néhány évtized kellett hozzá, és a hordozható papírdobozból átkerült zacskóba: 1926-ban Laura Scudder gyártatott zsírpapírból tasakot, amit a szirmokkal megtöltöttek, majd levasaltak.

Számos verzió kaphatóFotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az amerikai eredetet kétségbe vonja William Kitchiner 1822-ben kiadott szakácskönyve, a The Cook's Oracle, amely egyértelműen leírja a sült krumpliszeletek receptjét – ennek ellenére az európai elterjedése a világháború alatt érkező, majd itt állomásozó amerikai katonáknak köszönhető. Ugyan idehaza a natúr sós változatok mellett divatosak az ízesítettek is, ezek aránylag későn jelentek meg: 1954-ben mutatta be Joe Murphy Írországban.

A hazai helyzet

Magyarországon a rendszerváltás körüli években tűnt fel: a balatoni éttermesek szerint a német vendégek kérték először, de hamar megkaptuk a zacskózott kiviteleket is. Azóta beépült – a dietetikusok szerint túlságosan is – a hazai étkezési rendszerbe.

Az OzoneNetwork csatorna Hogyan készül? Megmutatjuk! műsorának stábja utánajárt a nagy titoknak: oda is bejutottak, ahova a földi halandók ritkán. Ha szereti a chipset, ezt látnia kell. Ha gyűlöli és tiltja a gyerekeinek, akkor pláne érdemes végignéznie – sok minden kiderül ebben a húsz percben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK