A cascara spanyolul bőrt és héjat jelent - persze nem véletlen, hogy ez lett az ital neve is: alapanya az arabica kávégyümölcs héja, amely
eddig leginkább a kávétermelés egyik mellékterméke volt.
Azonban egy ideje újra felfedezték, hogy ezzel is lehet kezdeni valamit. Bár régen a szegények és katonák kávéjának tartották, most a divatos kávézók legújabb húzása lehet.
Az arabica gyümölcsét, az úgynevezett cseresznyét megfosztják héjától, hogy hozzáférjenek az értékes kávészemekhez. A héjat ezután nem kidobják, hanem szárítják, és a szokásos – teáknál használt eljárásokkal – fermentálják. Ezzel kész is a termék, amely bár kávéból készült, és élénkít, mégis inkább a teára hasonlít.
Kóstolói szerint íze enyhén gyümölcsös, savanykás, csipkebogyóra emlékeztető. A savas ízeket azonban édes ellensúlyozza, így
attól sem kell tartani, hogy egy fanyar kávépótlóval állunk szemben.
Sőt, előnye is van a feketéhez képest: hidegen is kiváló, akár koktélok alapanyagaként is. A Telegraph szerint olyan, mint a természet Red Bullja.