Az egyik legelismertebb amerikai borminősítő intézet öt egri bornak adott 90 és afeletti pontokat legfrissebb nemzetközi tesztjén. A Kovács Nimród Borászat 2011-es syrah-ja 93 pontot kapott, ami igazolni látszik a korábbi feltételezéseket: Egerben igazi otthonra talált ez a nemzetközi fajta.
„Soha nem kapott még ilyen magas pontszámot európai syrah a Beverage Tasting Institute tesztjein, sőt, akad olyan hasonlóra értékelt kaliforniai bor, amely ötször annyiba kerül, mint ez a Monopole sorozatunkban szereplő tétel. Az elismerésnek azért is örülünk, mert bár tényleg szép ez a borunk, vannak ennél jóval kiemelkedőbb tételeink is a Nagy-Eged-hegy-dűlőből – persze, azok is mind aranyérmeket kaptak” – lelkesedett Kovács Nimród.
Eger a csúcs felé
A chicagói Beverage Tasting Institute-ot 1981-ben alapították, hogy a fogyasztók számára részrehajlás nélkül értékelje a világ borait. Tesztjeik és vásárlói útmutatóik rendszeresen megjelennek a világ legbefolyásosabb bormagazinjaiban, így például a Wine Enthousiastben, miközben a The New Yorker Magazine is közli a tanácsaikat.

Az aranyérmes egri borok között kiválóan szerepelt még Kovács Nimród 2011-es Nagy Eged Furmintja, valamint csúcscuvée-je, a 2009-es NJK, de a Magyarország legmagasabban fekvő kékfrankos termőhelyéről, az 500 méteres Nagy-Eged-hegy dűlőből szüretelt 2011-es Grand Bleu is, akárcsak a korábban már többször díjazott Battonage Chardonnay 2013-as évjárata.
Külföldi példával
„Nem csoda, hogy tetszik az amerikai intézetnek a magyar syrah, mivel a birtokszerkezet kialakításakor abból indultam ki, hogy az Egri Borvidék éghajlata és adottságai rengeteg azonosságot mutatnak Burgundiával és a Rhȏne-völgyével – márpedig e két borvidéken a chardonnay és a syrah meghatározó fajták” – mondja Kovács Nimród, akinek a két a két fajta már több elismerést hozott.
A borász szerint az ismert nemzetközi fajták magyaros értelmezése után egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az Egyesült Államokban. Példaként a kékfrankost, a furmintot és a bikavért említette, amelyek egyre jobban fogynak az amerikai piacon is, miközben a külföldi turisták is egyre bátrabban rendelnek belőlük a budapesti éttermekben.