Súlyos higiéniai problémák miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A falakat penész borította, a padlón cigarettacsikkek, az épületben élő és döglött rágcsálók egyaránt voltak. Több mint egy tonna pitát azonnal kivontak a forgalomból, a gyárat bezáratták.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságával közösen tartott ellenőrzést egy budapesti péküzemben. Amit találtak, az enyhén szólva nem volt szabályos: a falakat, a padlót, az ajtókat és a berendezési tárgyakat vastagon, nagy felületen penész borította. Az épület takarítatlan volt, mindenütt eldobott cigarettacsikkek és egérürülék. Az ellenőrök döglött és élő egereket egyaránt találtak a helyiségekben.

Döglött rágcsáló teteme a kannábanForrás: Nébih

Az egységben kizárólag pitát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek, de erről – más kötelező adatokhoz hasonlóan – semmilyen nyilvántartást sem vezettek. A Nébih szakemberei a helyszínen több mint egy tonna készterméket foglaltak le, valamint az üzem működését azonnali hatállyal megtiltották.

Az egész üzemet penész borítjaForrás: Nébih

A NAV a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, de ezen a téren sem volt minden rendben. Kilencből hármat egyáltalán nem, egy alkalmazottat pedig késve jelentett be a vállalkozás.

Itt készülnek a finom, ropogós pitákForrás: Nébih

Az eljárás folyamatban, az ügyben mindkét hatóság részéről milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.