Egyen tükör előtt, úgy könnyebb lefogyni

2016.01.27. 13:28

Az egészséges, tudatos étkezés nem csak azon múlik, mit eszünk. Egy sor kutató évek óta azon fáradozik, hogy megtudja, mi minden befolyásol még minket. Például nem is gondolnák, mennyit tesz egy tükör!

A Cornell Egyetem összegyűjtötte az utóbbi évek legfontosabb étkezéssel kapcsolatos kutatásait. Kivételesen most nem arról lesz szó, hogy melyik ételtől fogunk örökké élni, hanem sokkal inkább olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, amelyek elsőre jelentéktelennek tűnhetnek. Azonban ha megfigyeljük saját szokásainkat, azonnal rájövünk, hogy néha minden a részleteken múlik. Egyenek egészségesebben, tudatosabban és mértékkel a következő tanácsok segítségével! 

Sok múlik a körülményekenForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Manuela Larissegger

Akkor együnk, ha éhesek vagyunk

Ezzel a megállapítással sem a spanyolviaszt találták fel, azonban az egyszerűsége mögött nem csak annyi áll, hogy kevesebbet együnk és ne gyarapodjunk feleslegesen. Ha nem vagyunk éhesek, mégis eszünk, sokkal magasabbra ugrik a vércukorszintünk, mint ha éhesen ettünk volna. Tehát a dolog nem csak a súlyról, de komoly egészségügyi problémákról is szól.

Kezeket és gyümölcsöket az asztalra!Forrás: Robert Harding/John Miller/John Miller

Tálalva fogy a gyümölcs

Addig a legtöbben eljutunk, hogy a boltok polcairól levegyük a friss, gusztusos gyümölcsöket, azonban ismerős lehet a jelenség, ahogy végül különböző tárolóedényekben, hűtőpolcokon penészednek meg. Egy kutatás szerint, ha a gyümölcsök fel vannak tálalva a többi étellel együtt, az asztalnál ülők szívesen fogyasztják őket – sőt, gyakran választják ezeket az egészségtelen finomságok helyett is.

A tükrök ereje

A Central Florida Egyetem kutatása szerint, ha tükrök vannak körülöttünk miközben eszünk, sokkal ritkábban választunk egészségtelen ételeket az asztalról. Lehet, hogy mégis magunk előtt szégyelljük magunkat leginkább?

Döntsön a villa mellett, ajánlják a tudósokForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

A kanál való az ördögtől, nem a villa

A Portland State Egyetem kísérlete alapján kevesebb ételt veszünk magunkhoz, ha villát használunk. Valamilyen furcsa oknál fogva az emberek kevesebbnek érzékelik az ételt, ha kanállal fogyasztják, ezért többet is esznek belőle.

Kis tányérról kevesebbet

Ausztrál szakemberek 56 olyan kutatást összegeztek, amelyek a tányérok mérete és az elfogyasztott étel mennyisége között kerestek összefüggést. Azt találták, hogy egy felére csökkentett tányérméretről 30 százalékkal kevesebb ételt eszünk. A tányércsökkentős módszer hatásosabbnak bizonyult a kísérleteknél, amelyek azt mutatják be, hogy az emberek kevesebbet esznek, ha maguknak tálalnak.

Kisebb tányérról kevesebbet eszünk, állítják a tudósokForrás: Cultura Creative/Image Source, all rights reserved./Diana Miller

Kis szeleteket, de nagy asztalról

Kis adagok, kicsire szeletelt ételt, ámde nagy asztalról – állítólag ez a mérsékelt evés nagy barátja, és a túlevés igazi ellenszere.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK