2016 a törköly éve, állítják a szakik

2016.02.01. 12:05

Az idei év a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz – állítják a szakemberek. Az eddig mostohán kezelt fajta utoléri a prémiumnak számító gyümölcspárlatokat?

Ha pálinkáról van szó, akkor mindenkinek megvan a saját kedvence: van, aki a kajszira, van, aki a szilvára esküszik, a legtöbben a hagyományos, magyar gyümölcsöknél maradnak. A változó ízlés a szakemberek előtt sem titok: „a 2016-os év a törköly nagy kiugrása lehet” – mondta Nagy Sándor, a törkölypálinka kategóriában 2014-ben Champion-díjat nyert Villányi Pálinka igazgatója. „Az előző évek pálinkafesztiváljai és kereskedelmi adatai alapján elmondható, hogy mind keresettebbé válik, egyre különlegesebb változatok lépnek a piacra.”

Nem csak a kerítést szaggatja

Budavári Pálinka- és KolbászfesztiválForrás: Origo

A bővülő törkölykínálat a jele annak, hogy a régen mostohaként kezelt párlat minőségi javuláson esett át, már nem az a karcos kényszerpálinka, ahogy korábban tekintettek rá. Sokat segített ebben az, hogy 2014-ben a 18 darab ötcsillagos pálinkakiválóság közül 1 törköly- és 4 szőlőpálinka volt. 2015-ben már 3 törköly- és 5 szőlőpálinka nyerte el az ötcsillagos díjat a 18-ból.

„Úgy gondolom, hogy a mostohán kezelt szőlő- és vele kézen fogva a törkölypálinkáknak van jövőjük” – árulta el Dömötör Zsolt a 2015-ös évben Magyarország legjobb pálinkája címet elnyert 1 Csepp Pálinka tulajdonosa. „Magyarországon igen változatos a szőlőfajta-kínálat. A népszerű csemegeszőlőkön kívül megtalálhatók a fűszeres fehér, illetve a nehezebb vörös borszőlők is. Megannyi lehetőség. A másik feladat a fiatalok elismerését kivívni.” 

Kóstoló az országos pálinkaversenyen, KecelenForrás: MTI/Bugány János

Az NRC piackutatásából korábban világossá vált, hogy „a vásárlások jelentős részét képező bolti vásárlás esetén a választás legfőbb szempontja a pálinka minősége, a gyümölcsfajta, amelyből a pálinka készült, illetve ezenfelül az ár a legmeghatározóbb.” A gyakorlati szempontok, mint a saját tapasztalat, illetve az ismerősök ajánlása is fontos.

Verseny van a párlatok közt

„Meglátásom szerint Magyarországon a pálinkafogyasztás kultúrája dinamikus változáson megy keresztül” – mondta Dömötör Zsolt. A pálinka, mint gasztronómiai cikk, a bor által kitaposott utat járja be, csak a fejlődése sokkal gyorsabb. A párlatkészítőknek óriási felelősségük van abban, hogy ne térjenek le a helyes útról. Szerencsére egyre kiválóbb termékek jelennek meg a piacon. Kialakult egy egészséges verseny az értő fogyasztókért. Véleményem szerint a kereskedelmi főzdéknek nem az a feladata, hogy az alkoholra szomjazók mennyiségi igényeit elégítse ki, hanem az, hogy egyre nagyobb tömegben készítsenek minőségi pálinkát. A közös célunk az, hogy az egyéb divatos alkoholtermékek szoruljanak háttérbe a finom hazai párlatokkal szemben.”  

Mi a törköly?
A törkölypálinka erjesztett szőlőtörkölyből lepárolt szesz, az egyik legrégebbi pálinkafajta. Ne tévesszük össze a szőlőpálinkával, melyet lecefrézett szőlőszemekből készítenek. Törkölynek nevezzük a szőlő feldolgozása után a szőlőprésben visszamaradó, növényi részekből álló anyagot.

A 2008. évi LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan törkölypárlat nevezhető törkölypálinkának, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből, kizárólag Magyarország területén készítettek és palackoztak, édesítés, ízesítés és színezés nélkül. Magyarországi eredetvédelmét uniós rendelet garantálja.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK