Ez a vacsora idén az Operában

2016.02.06. 13:32

A farsangi szezont 130 éve a budapesti Operaházban zárják: idén nem bál, hanem estély a neve, de ez a lényegen nem változtat: a vacsoramenütől 2016-ban is elgyengül minden, gyomrát szerető ember.

Mivel a Magyar Állami Operaház ezúttal a szélesebb közönség előtt is megnyitotta a jegyvásárlás lehetőségét, így az ültetett vacsora most nem a megszokott helyen, hanem az épület legszebb termeiben lesz: megnyitják az Opera Cafét, a Vörös Szalont, a Székely Bertalan termet, sőt a Dalszínház utcai terasz ajtaját is kitárják.A több mint 1200 fős eseményre közel négyszáz vacsoravendéget várnak. 

Nézzünk be kicsit a konyhába – egy ekkora volumenű vacsora megtervezése, alapanyagainak beszerzése és elkészítése nemcsak konyhaművészeti szempontból jelentős, hanem logisztikai gyakorlatnak sem utolsó. 

A legpuccosabb farsangi buli a városbanForrás: opera.hu

A Shakespeare Estély néven futó rendezvény gasztronómiai kínálatát idén a Zsidai Gasztronómiai Csoport állította össze. A Litauszki Zsolt séf vezetésével kialakított ételkombinációk igazodnak a hagyományokhoz, az évtizedek során megszokott operai színvonalhoz. A pezsgő a hazai Kreinbacher Birtoktól érkezik, de a boroknál is magyar pincéket választottak. 

Lássuk, mi lesz az ország egyik legnagyobb díszvacsorájának az idei étlapja, ahol a húskedvelők mellett a vegánokra és a vegetáriánusokra is gondolnak. 

Elsőbálozók a Magyar Állami OperaházbanForrás: Magyar Állami Operaház

Finger food 

  • Hűvös articsókashot
  • Pikáns rák korianderrel
  • Marhatatár tortillaropogóssal
  • Kardamomos karamellbonbon tejcsokiban
  • Rumos kókuszkrém ananásszal  

Finger food vegán 

  • Hűvös articsókashot
  • Padlizsántatár
  • Céklakrém tormával
  • Kardamomos karamellbonbon étcsokoládéban (kókusztejjel)
  • Rumos kókuszkrém ananásszal (kókusztejjel)

A menü:

Előétel:

  • Házi pácolású alaszkai vadlazac citrusos spenóttal

Főétel:

  • Hideg kacsatrilógia: Kacsarilette mangósalsával, nádcukorral karamellizált kacsamáj krém, füstölt kacsamell narancsos római salátával 
  • Vegetáriánus főétel - Trilógia: Avokádós zellertatár zöldségchips-szel, vargányával töltött kápia paprika, kecskesajt narancsos római salátával 

Desszert:

  • Karibi torta

A vegán menü: 

Előétel

  • Sült sárgarépa citrusos spenóttal

Főétel

  • Trilógia: Avokádós zellertatár zöldségchips-szel, vargányával töltött kápia paprika, tofu narancsos római salátával

Desszert

  • Karibi torta

Állófogadás II. Menü

  • Vadlazac citrusos spenóttal 
  • Avokádós zellertatár zöldségchips-szel
  • Tökmagos kecskesajt bonbon
  • Kacsamell sonka mangósalsával
  • Bazsalikomos lime-os tortácska
  • Rózsaborsos csokoládékrém málnával  
A somlói Kreinbacher adja a pezsgőtForrás: Kreinbacher

A borok és pezsgők mellett több alapanyag is magyar beszállítóktól érkezik. Ilyen például a kacsahús, tudtuk meg a szervezőktől. A mangó viszont perui, a kókuszdió és a rum Dominikából jön Budapestre. A tatár argentin marhafartőből készül majd, míg a koriander Izraelben termett. Közép-Amerika képviseletében mexikói lime kerül a konyhába, az északi végeket pedig az alaszkai vadlazac jelenti. 

Az Operától kapott információk alapján komoly személyzettel készülnek. A felszolgálást 60 fő végzi, akiknek munkáját 22 ember alapozza meg a konyhában. Hogy minden flottul menjen, a helyszínen 5 koordinátor dolgozik azon, hogy az 1886 óta tartó gasztrohagyomány ne szakadjon meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK