A sztárok szakácsa: Puck főz az Oscar-gálán

Horizontal FOOD
Csokiszobrok, édességek
Vágólapra másolva!
Aki azt hinné, hogy csak egy osztrák lehet híres Hollywoodban, téved. Nem csupán Schwarzenegger neve ismert arrafelé: Wolfgang Pucknak legalább ennyi rajongója van.
Vágólapra másolva!

Ha most elkezdenének azon agyalni, hogy milyen filmben láthatták, rossz nyomon járnak. Ugyan volt olyan mozi, amiben saját magát alakította, de hírnevét nem ezzel szerezte –

sokan a legjobb amerikai szakácsnak tartják.

Ezzel ugyan lehet vitatkozni, de az tény: kevésnek van ennyire jó üzleti érzéke és tehetsége a kapcsolatépítéshez.

Folynak a Governors Ball előkészületei Forrás: AFP/Valerie Macon

Innen a szomszédból

Puck Ausztriában született 1949-ben, Sankt Veit an der Glan községben, Karintiában. Saját bevallása szerint

az alapokat édesanyjától leste el,

aki nem csak otthon, hanem időről-időre éttermekben is beállt a tűzhely mögé. Kamaszként tudatosan készült a karrierre – 14 évesen elkezdte tanulmányait, de 1969-ben már Raymond Thuilier jobbkeze volt a jó nevű L'Oustau de Baumanière étteremben Les Baux-de-Provence-ban. Három év után ismét feljebb lépett: a párizsi Maxim és a monacói Hotel de Paris elsőrangú választás volt.

Wolfgang Puck és az ő csoki-oscarjai Forrás: AFP/Kevork Djansezian

Ugyan Pucknak sokan azt jósolták, hogy a Riviéra sztárja lehet, egy osztrák, aki hazai pályán győzi le a franciákat, ő nem erre vágyott: még nem volt 24, amikor az Egyesült Államokba költözött. Két év az indianapolisi La Tourban elég volt, hogy felvegye a ritmust – semmi sem állíthatta meg Los Angeles felé, ahol társtulajdonosa és séfje lett a később a hamar felfutó Ma Maisonnak.

Egyre többet, egyre többeknek

Gyorsan kiépült a törzsvendégek köre – közöttük nem kevés sztár és filmipari háttérember is volt.

A séf jól használta a kapcsolatokat – 1981-ben megjelent az akkor nagyon újszerű hangvételű és stílusú könyve, a Modern French Cooking for the American Kitchen, vagyis a Modern francia főzés az amerikai konyhákban.

A halkedvelők biztos nem maradnak éhen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

Nevét azok is megismerték, akik addig nem jártak nála – nem csoda, hogy a központinak számító Sunset Stripen egy évvel később

megnyitott Spago, amely nagyon hamar a környék legfelkapottabb helyévé vált

– Puck rendkívüli tehetséggel keverte az amerikai ízeket a francia hagyományokkal és az alpesi gyökerekkel, de nem riadt vissza az ázsiai fúzióktól sem.

Elkapta az ívet

Nem lett igaza azoknak, akik óvták a séfet az amerikai élettől: a Spago döbbenetes gyorsasággal fine dining hálózattánőtte ki magát. Ne higgyük, hogy Puck csak ezekre koncentrált: egyéb éttermek, könyvek, tévéműsor és filmes cameók jellemzik karrierjét.

Csokiszobrok, édességek Forrás: AFP/Valerie Macon

Az Oscarral 1985-ben kapcsolódott össze a neve, munkája az óriási filmes gálával azóta is állandó. Hogy a milliomosoktól és a sztárvilágtól érkező felkéréseket el tudja fogadni, elsőként dolgozott ki igazán komoly üzleti modellt a gasztronómiában. Három cége hozza a pénzt: a Wolfgang Puck Fine Dining Group, a Wolfgang Puck Worldwide, Inc. és a Wolfgang Puck Catering segítette őt ahhoz, hogy egyedüli séfként már 1999-ben felkerüljön a Forbes magazin 100-as listájára.

Mindenhol ott van

Puck nélkül nincs parti, tartják Hollywoodban. A séf óriási tehetsége nem csak az újabb és újabb csúcséttermek megnyitásban rejlik: évről évre képes megújulni, nem ragad le egy stílusnál, egy konyhánál. Cégei jelenleg 30 éttermet üzemeltetnek, ezek közül több is megkapta a Michelin-csillagot. Hat könyve, tévés szereplései, boltjai szintén hírnevet hoztak – a legismertebb munkája azonban még mindig az Oscar Governors Ball gálavacsorája.

Kaviár és füstölt lazac - csemegék lesznek Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

A Forbes magazin információi szerint idén is komoly menüre számíthatnak a meghívottak: kínai csirkesaláta, rákkoktél, füstölt lazachab uborkával, amelyekhez sajtok adják a köszöntést. Lesznek mini burgerek érlelt cheddarral, füstölt lazacos remoulade mártással.

Házi perec pimento sajttal, tojásos füstölt paprika, kaviáros burgonya, és csirke szarvasgombával – ezek is a vasárnapi menü részei, akárcsak a mandulás gazpacho fehér szőlővel. Benn halas konyha és szusi bár – a vegák és a diétás koszton élők sem maradnak éhen az estélyen.

Ausztriából került a Amerikába Forrás: Getty Images/AFP/2004 Getty Images/Carlo Allegri

Saját szobrokkal

Sokan az Oscar-gála fénypontjának tartják Puck csokibüféjét, ahol a kéttucatnyi remek édesség mellett a szokásos 24 karátos aranyporral bevont Oscar-csokiszobor lesz az igazi sztár.

Az ital természetesen francia pezsgő lesz, idén a 2002-es reimsi, tradicionális eljárással készített Piper-Heidsieckre esett a választás; a 230 éves pezsgőház Puck régi partnetre. A borokat Kalifornia csúcsborászata, a Sterling szállítja, míg a whisky a kék üvegéről ismert skót Haig Club lesz.

Lángok között a séf Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

Az biztos, hogy egy vendégnek sem kell sokáig várnia:

az 1500 meghívottra több mint kilencszáz pincér és bárszemélyzet vár

– a konyhai munka lebonyolításához is több mint 300 embert biztosít Wolfgang Puck cége, csak hogy ne legyen fennakadás. 21-szerre csinálja, ha valaki, ő tényleg tudja, mi kell egy jó partihoz.