Ha gasztrovideó, akkor már nem csak a Jamie Oliver, Nigella Lawson és Gordon Ramsay triumvirátusa létezik: az utóbbi néhány évben megszámlálhatatlan mennyiségű videócsatorna született. Melyiket válasszuk, ha nem csak a tévés showműsorokra vagyunk kíváncsiak, hanem tényleg főzni is akarunk?

Körülnéztünk a youtube-on, megvizsgáltuk, a nagyobb gasztronómiai tematikájú oldalak milyen saját videókat készítenek? Kismillió csatorna közül választottuk ki a kedvenceinket, és még két szuper dokumentumfilm-sorozatot is ajánlunk. 

Mindig is alapvető és meghatározó volt nálunk az étkezés: a családban mindenki (anyukától nagypapáig) jól főz, úgyhogy az is teljesen normális volt, hogy már kisgyerekként megtanultam halat pucolni. Ha bementem a konyhába, nehezen lehetett onnan kirugdosni. Már akkor látszott, hogy ezzel akarok foglalkozni, amikor a főzős műsorok jobban érdekeltek, mint a Sliders vagy a Csillagkapu, amikor Jamie Oliverre aludtam el, Keith Flloyd halála lesújtott, és a százszor újranézett, kívülről fújt főzős műsorok sem untattak soha. 

A Munchies ilyeneket mutatForrás: Origo

15 perc hírnév

Ezek az adások, sorozatok nagyot változtak az utóbbi néhány évben, mert már nem csak az elismert szakácsok és séfek indítanak sorozatot, hiszen a videómegosztókon tényleg bárkiből lehet - egy bizonyos szubkultúrán belül - gasztrosztár. 

Chef's table: egy étterem rendelési cetlijeiForrás: Origo

Ennek köszönhetően persze rengeteg a minősíthetetlen videó, de összegyűjtöttük a legjobbakat, amelyekből valóban sokat lehet tanulni: új alapanyagokat, technológiákat, házi praktikákat. A videók angol nyelvűek, de nem kell hozzá felsőfokon tudni, elég egy alapvető konyhai nyelvtudás vagy egy megbízható fordító, mivel a legfontosabb információkat kiírják, így könnyen utánuk lehet nézni. Ez tényleg ne tántorítson el senkit. 

A minimalista tudományos

ChefSteps a legnagyobb kedvenc, a gasztrovideók követendő példája, ami az amatőrtől a professzionális szintig, a legegyszerűbb technológiától a legbonyolultabbig, a főzés közben felmerülő kérdésekre ad választ. Mottójuk: Cook smarter, vagyis főzz okosan, ami tökéletesen leírja a ChefSteps lényegét. 

Nem csak a különböző fogásokat, de a felhasznált alapanyagokat és technológiákat is részletesen elmagyarázzák, amitől tényleg jobban értjük, mi miért és miért pont úgy működik a konyhában. Vannak alapvideóik (a kávéfőzéstől a tökéletes tejszínhabig), anyagok a komplett fogásokról, ezen felül a honlapon vannak még fizetős mesterkurzusaik is az igazán profiknak. 

Ezt ön is megtanulhatjaForrás: Origo

Nem csak hasznos, de különösen szépen fényképezett, rendkívül igényes videókat készítenek, amit már csak akkor is jó nézni, ha nem feltétlenül akarunk otthon szuvidálni vagy füstölni - az ismeretek bővítésére a legjobb csatorna. 

A gasztromagazinok legjobbjai 

A külföldi gasztromagazinok közül talán a Vice birodalom Munchies-a a legerősebb mozgóképben: húsz témában készítenek sorozatokat, mindegyik teljesen más szemszögből közelíti meg a főzést és az evést. 

Ezek nem azok a kisujjeltartós, rideg, tisztán csak a konyhára koncentráló sorozatok, amiket itthon megszoktunk, és nem is olyan szégyenlős és prűd, mint ahogy szeretnek a főzésre hivatkozni. Az evés és a kultúra kapcsolatát mutatják meg, és igen, ha kell, polgárpukkasztók is: beszélnek szexről, készítenek marihuánás (te jó ég!) forró csokit, de megmutatják, hogy készülnek a legjobb, legízesebb kaják Amerikában vagy a világ teljesen más pontján, profi szakácsokkal.

Itt a teljes lista a sorozataikról

Túl a konyhán

Az Eater sorozatai is hasonlóan lazák, de egy fokkal erősebb a hagyományos konyha-főzés vonal. Sztárséfekkel, cukrászokkal forgatnak, boncolgatják az alapvető konyhai trendeket és mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos, úgyhogy őket sem érdemes kihagyni. 

Rengeteg újat tanulhatunkForrás: Origo

A Fine Dining Lovers pont olyan, mint amit a neve is sejtet: az igazán vájtfülűeknek való, high-end gasztronómiát mutatja be a világ legjobb séfjeit bemutató riportjaival, de akadnak igényes oktatóvideók és háromcsillagos fogásokat kiveséző videóik is. Esti mesének vagy csak nyálcsorgatásra tökéletes. 

+1 

Nagyjából egy éve kezdett el videókat posztolni Yolanda Gampp a Youtube-ra, azóta több mint egy millióan követik a csatornáját, ami az egyik leghasznosabb cukrászblog. A How to Cake It mindenféle amerikai stílusú süteményen mutatja be az alap cukrászfogásokat, hogy végre normálisan el tudjunk vágni egy tortát három egyenlő részre. 

A legjobb gasztronómiai dokumentumfilm-sorozatok 

Ezek a részek tulajdonképpen külön-külön, dokumentumfilmként is megállják a helyüket. Mindkettőt a Netflixnek köszönhetjük, ami mivel már Magyarországon is elérhető, legálisan lehet mozizni vele. 

Otthon is születhetnek profik!Forrás: Origo

A Chef’S Table hat séfet (Massimo Bottura, Dan Barber, Francise Mallman, Niki Nakayama, Ben Shewry, Magnus Nilson) mutat be, hat, egyenként egy órás epizódban. Megismerjük, hogy jutottak a pályájuk csúcsára, látjuk, hogy a munkájuk valóban mennyire kemény, mennyi kreativitást és milyen fáradhatatlanságot igényel. 

Persze a gyönyörű képek meg az ételek miatt nagyon könnyű elvarázsolódni, de nem csak a fine dining éttermek világát mutatja be, hanem ezeknek a zseniknek az életét is: mert van, aki simán megalázza az egyik alkalmazottját kamera előtt, és van, akiről egyszerűen süt, hogy egy diktátor a konyhában - persze a kamerákon kívül. 

Mértéktartó műsorForrás: Origo

A négy őselem

A Cooked idei dobás, Micheal Pollan azonos című könyvén alapszik, és az Oscar-díjas Alex Gibney rendezte a négy részes sorozatot. A Tűz, Víz, Föld és Levegő című epizódokban a világ iszonyatosan sokszínű gasztronómiáját mutatják be. Pollan szerint az ember attól vált emberré, hogy megtanulta ezeket az elemeket használni és megtanult főzni, úgyhogy a legősibb technológiáktól kezdve a legmodernebbeket látjuk a sorozatában, ahogyan a nyers alapanyagból a négy elem hatására étel lesz. 

Az első részben ausztrál őslakosokat és a mai barbecue-t vizsgálja, a legszebb, legszaftosabb húsokat, és az ausztrál őslakosok európai gyomornak teljesen idegen módszereit mutatja be. A második részben Indiában jár, a harmadikban a marokkói kenyérkészítés kerül központba, a negyedikben a fermentáció, a csokoládé, a sajtok és a levegőben lévő mikróbák kapcsolatát kutatja. Ebben a szakmailag kikezdhetetlen, a gasztronómiai alaptanokat tudományos kötetekbe lefektető  Modernist Cuisine csapata segíti.