A medvehagymát nem lehet megunni

2016.03.13. 11:28

Kár levest főzni belőle vagy pogácsába sütni, mikor a leginkább nyersen vagy minimális hőkezeléssel üt nagyot. Összeszedtük idei medvehagymás kedvenceinket.

A medvehagyma néhány évvel ezelőtt lett rettentően felkapott, mindenki mindenbe beletette, és csak erről volt szó, aztán ez a divathullám szépen elült. Most újra elővesszük, mert úgy érezzük, hogy minden márciusban újra szerelembe esünk ezekkel a csodálatos, csípős levelekkel: ekkorra elhatalmasodik rajtunk a frissesség, a ropogós, a zöld és az illatos iránti vágy, amit a medvehagyma csillapíthat elsőként.  

Savanykás-csípős öntetForrás: Ács Bori

A medvehagyma csak néhány hétig érhető el egy évben, azalatt pedig szerencsére lehetetlen megunni, még akkor is, ha mindenhez azt esszük.  Márpedig mi minden márciusban így teszünk. Na, azért persze nem ész nélkül: a medvehagymának rendkívül markáns íze van, ezért nem illik csak úgy bármihez. 

Így marad sokáig friss

A vajas kenyér az egyik legjobb hely, ahol végezheti, ehhez viszont az kell, hogy sokáig lehessen otthon egy friss csokor, amiből csak úgy tépünk egy-két levelet. Az évek során sokféle tárolási módszerrel próbálkoztam, de a legtovább a következőképpen maradt friss: a medvehagymacsokrot megszabadítom a gumitól, amibe az árus kötötte, majd egy pohár vízbe állítom.  A levelekre felülről lazán egy nem átlátszó zacskót borítok, hogy ne érje fény, és így teszem a hűtőbe. Ezzel a módszerrel akár négy napig is friss marad.

Hőtől védve használandó

Komoly kihívás olyan alapanyaggal főzni, ami néhány percnél hosszabb hőkezelés után teljesen elveszíti az ízét. Mégis rengeteg különböző ételhez párosíthatóak ezek a friss levelek, csak az időzítésnél kell ügyesnek lenni.

Currys sárgarépa-krémleves

A krémleves selymes állaga csak akkor lesz igazán élvezhető, ha van benne valami friss, ropogós is. Ez a komplementer pedig akkor lesz a legjobb, ha nemcsak állagban, hanem ízben is ellenpontozza az alap jellegét. A répa édes, a medvehagyma kicsit csíp, így pont jók együtt.

A krémes levesbe jól jön egy kis friss, ropogós levélForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy kiskanál vaj
  • fél kg új sárgarépa
  • egy kiskanál kurkuma
  • egy kiskanál frissen őrölt gyömbér
  • 1 liter hús- vagy zöldségleves
  • friss medvehagyma
  • natúr pirított földimogyoró

A répát megpucolom, felkarikázom, és a lábosban felolvasztott vajba keverem. Felöntöm a húslevessel, hozzáadom a fűszereket, és puhára főzöm. Ha kész, leturmixolom. Tálaláskor friss medvehagymát vagdosok bele, és földimogyoróval szórom meg.

Medvehagyma chimichurri

A chimichurri eredetileg egy pác, amivel grillhúsokat készítenek elő. Ecettel, olajjal, hagymával és petrezselyemmel készül. A zöldfűszert most medvehagymára cseréltük, így egy kicsit még csípősebb, még pikánsabb lett.  Nemcsak húspácnak jó, salátaöntetként, grillezett, sült zöldségekhez, különösen padlizsánhoz és édesburgonyához is nagyon megy. 

Sült zöldségek mellé is fantasztikusForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • egy csokor medvehagyma
  • fél dl borecet
  • két evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • egy kis lila hagyma fele
  • egy zöld csili vagy egy hegyes erős zöldpaprika fele

Az alapanyagokat egy aprítógépbe teszem, és simára turmixolom, vagy a hagymát, a paprikát és a medvehagymát egy éles késsel nagyon apróra vagdosom, és elkeverem a többi alapanyaggal. Sózom. Húsokhoz, sült zöldséghez vagy egyszerűen salátaöntetként adom fel.

Saltimbocca – medvehagymával

A saltimbocca eredetileg zsályával készül és borjúhússal, ebben a fogásban lényegében csak a struktúráját vettük kölcsön. A sós füstölt sonka vagány párost alkot a fokhagymás ízű medvehagymával. Mivel csak néhány percet tölt a serpenyőben, nincs ideje elveszíteni az aromáját.

Zsálya helyett medvehagymaForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • csirkemell- vagy filézett csirkecombszeletek
  • medvehagymalevelek
  • só, bors
  • vékonyra szeletelt füstölt sonka
A medvehagymát is medvehagymávalForrás: Ács Bori

A hússzeletet kiklopfolom, rásimítok egy-két medvehagymalevelet úgy, hogy beborítsa, majd ráteszem a sonkaszeletet, és kissé összenyomkodom, esetleg egy fogpiszkálóval meg is tűzöm. Egy serpenyőben olajat hevítek, és a szeletek mindkét oldalát hirtelen kisütöm. Azonnal tálalom.

Juhtúrós-medvehagymás galuska

A medvehagyma egyik legjobb barátja a juhtúró. A sós-krémes túró, főleg, ha házi, körözöttben működik együtt a leghatékonyabban, de ezúttal egy nokedliben hoztuk őket össze, és nem bántuk meg.  A liszt mennyiségét a juhtúró állagához kell igazítani: krémesebb fajtához több, keményebbhez kevesebb liszt szükséges.

A juhtúrónak is jóbarátjaForrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 20 dkg juhtúró
  • kb. 12 dkg liszt
  • 2 tojás
  • egy csipet só
  • fél csokor medvehagyma

A tojásokat felverem, kevés sót teszek bele. Hozzáadom a juhtúrót, és alaposan elkeverem a tojással. A medvehagymát nagyon finomra vágom, és a masszához keverem, majd a lisztet is hozzáadom. Ragacsos tésztát kell, hogy kapjak.

Nokedlibe is beletesszükForrás: Ács Bori

Nagy lábosban sok vizet forralok, sózom. Nokedliszaggatóval vagy egy kiskanál segítségével a lobogó vízbe szaggatom a galuskákat, és néhány percig főzöm. Leszűröm, és azonnal közé keverek egy kiskanál vajat, hogy a kis szemek ne tapadjanak össze.

Medvehagymás zöldborsópüré

Alapanyagok:

  • fél kg zöldborsó
  • egy kiskanál vaj
  • egy nagy csipet só
  • egy kis csipet cukor
  • néhány evőkanál tej vagy húsleves
  • egy csokor medvehagyma
Édes zöldborsó, friss medvehagymávalForrás: Ács Bori

Egy lábosban vajat olvasztok, belekeverem a zöldborsót, sózom, ha kell, cukrozom, ujjnyi vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom. Ha megpuhult, egy kevés tejjel vagy húslevessel krumplipüré állagúra töröm vagy turmixolom. Belekeverem a finomra aprított medvehagymát. Köretnek sült húsok mellé, de mártogatósnak vagy pirítósra kenve is zseniális.

Medvehagymás-mascarponés lepény

Alapanyagok:

  • 3 dl langyos víz
  • egy zacskó szárított élesztő
  • egy csipet cukor
  • fél kg liszt
  • egy kiskanál só
  • két evőkanál olívaolaj
Mascarponéval, pizzáraForrás: Ács Bori

A feltéthez: 

  • mascarpone
  • parmezán
  • só, bors
  • friss medvehagyma

Egy nagy tálban elkeverem a langyos vízzel az élesztőt és a cukrot, majd belekeverem a lisztet. Összegyúrom, majd sima tésztát dolgozok belőle. Letakarva kelesztem 40 percig, majd egy nagy sütőlapot kibélelek sütőpapírral, és kibélelem vele a kézzel kinyújtott tészta felét.

Nagyon tavaszForrás: Ács Bori

Megkenem mascarponéval, sózom, borsozom, parmezánt reszelek rá, és 220 fokosra előmelegített sütőbe tolom. Körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütöm, majd a sütőből kivéve azonnal megszórom friss, összevágott medvehagymával. A tészta másik felével ugyanígy járok el.

Ahol még jó helye van a medvehagymának: 

További medvehagymarecepteket a krémlevestől a pestóig itt találnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK