Román juhsajt állhat a csecsemők halála mögött

Aki ilyet vett, ne egyen belőle
Vágólapra másolva!
Olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést - közölte a román média pénteken.
Vágólapra másolva!

Ezt követően a román állategészségügyi hatóság is bejelentette pénteken, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Lactate Brădet tejtermék visszavonását a román piacról. Romániában már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt

tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt.

A héten a Bradet hét alkalmazottjánál kimutatták az E.coli baktériumot. A Maszol.ro portál információi szerint a cég a teljes februári gyártást bevonta. Andrei Butaru, az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság képviselője elmondta, hogy nincs kizárva, hogy a lakosság is vásárolt belőle, ezért azt javasolják, senki ne egyen belőle.

Aki ilyet vett, ne egyen belőle Forrás: Lactate Bradet Facebook

Gyerek haltak meg

"Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter március elején jelentette be: a

Lactate Brădet nevű cég terméke terjesztette a három Argeș megyei kisbaba halálát és több tucatnak a megbetegedését okozó E.coli baktériumtörzset.

Ezt azonban cáfolta Adrian Ionel, a bukaresti Cantacuzino Intézet vezetője, aki szerint az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát nem az az E.coli baktériumtörzs okozta a gyerekeknek, mint amit a Lactate Brădet tehéntúrójában kimutattak. Azonban

az is kiderült, hogy a vállalkozás több alkalmazottja is a szóban forgó baktériummal fertőződött.

A bukaresti Marie Curie Gyerekkórházban több kisbabát is ápolnak úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával, amit az E.coli egyik törzse okozott. Egyikük állapota válságos, az intenzív osztályon kezelik. Argeș megyében 42 kisbaba került kórházba véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzéssel. Hárman meghaltak közülük." - írta az eset kapcsán a Maszol.ro portál.

A firenzei kórházba E.coli fertőzéssel beutalt 14 hónapos kislánynál szintén - veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó - hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, akárcsak a Romániában kórházba utalt gyerekek esetében. Az olasz hatóságok szerint a gyerek Bradet juhsajtot fogyasztott, amelyben szintén kimutatták a E.colit.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. A héten a Bradet hét alkalmazottjánál kimutatták az E.coli baktériumot. A cég igazgatója szerint azonban az illető dolgozók csak a becsomagolt termékekkel érintkeztek, és

a román munkajogban nincs olyan passzus, amelynek értelmében a baktériumhordozókat betegeknek lehet nyilvánítani,

vagy el lehet bocsátani.

Nem biztos az összefüggés

Bár a román egészségügyi hatóságok a Bradet több termékében is kimutatták az E.colit, ezt

nem tudták egyértelmű összefüggésbe hozni

a - főleg Arges megyei csecsemőket érintő - járványszerű megbetegedésekkel, ugyanis ezeket a hemolitikus urémiás fertőzéseket nem E-coli baktérium, vagy annak törzsébe tartozó kórokozó okozta.

A Digi 24 hírtelevízió szerint Románia főleg azokba az országokba - Olaszországba, Spanyolországba, Nagy Britanniába és Németországba - exportál juhsajtot, ahol sok román vendégmunkás dolgozik. A román juhsajt-kivitel 9,2 ezer tonnát tesz ki, mintegy 32 millió euró értékben.